Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί το «σκοπιανό» είναι και εκκλησιαστικό – Τι συμβαίνει με τη σκοπιανή ψευδοΕκκλησία

Γιατί το «σκοπιανό» είναι και εκκλησιαστικό – Τι συμβαίνει με τη σκοπιανή ψευδοΕκκλησία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Εκκλησία της Ελλάδος, Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, Ορθόδοξη Εκκλησία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

«Το θέμα της Μακεδονίας δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέμα εκκλησιαστικό», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και ενώ είχε εκδοθεί ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία δεν αποδέχεται ο όρος «Μακεδονία» να αποτελέσει συστατικό της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς αν η Εκκλησία θα λάβει μέρος στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, απάντησε ότι δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα, ωστόσο δήλωσε ότι ο ίδιος είναι εναντίον αυτών.

«Εγώ πρέπει να σας πω ότι παρακολουθούμε με πολλή αγωνία, αλλά και συγκίνηση το θέμα. Λοιπόν, σε αναμονή…», πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Σε ό,τι αφορά τη σχισματική ψευδοΕκκλησία των Σκοπίων, σημείωσε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να μείνει και εθνικά και πολιτικά χωρίς ενδιαφέρον».

«Πολύ περισσότερο τίθεται ένα θέμα της ονομασίας της Εκκλησίας αυτής, που έχει απήχηση στην πορεία την εκκλησιαστική γενικότερα και στην οικογένεια των Εκκλησιών που είναι στην Ορθοδοξία μας.

»Διότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από πλευράς, εθνικής, πολιτικής, να μετακυλήσει στον χώρο της Εκκλησίας», κατέληξε.

Μια «μαϊμουδοΕκκλησία» κακό σπυρί στην Ορθοδοξία

Η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη.

Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτεμβρίο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική.

Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Διαβάστε σχετικά για τη σκοπιανή ψευδοΕκκλησία: «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας»

Σχετικά άρθρα