Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για ακροδεξιά στροφή και άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη προειδοποιεί ο καρδινάλιος Αυστρίας

Για ακροδεξιά στροφή και άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη προειδοποιεί ο καρδινάλιος Αυστρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Καθολική Εκκλησία,

Προειδοποιήσεις για ακροδεξιά στροφή και για άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη, τη στιγμή μάλιστα που μειώνεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, απευθύνει ο ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος Βιέννης και καρδινάλιος Αυστρίας Κρίστοφ Σένμπορν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Don Bosco Magazin.

Ταυτόχρονα καταγγέλλει ως “ντροπιαστικό” το γεγονός πως, αν και η κατάσταση έχει γίνει “πάρα πολύ πιο ήσυχη” μετά τους “δραματικά υψηλούς” αριθμούς του 2015 , ωστόσο εξακολουθεί να μην υπάρχει συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία, υπονοεί προφανώς τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί για τον τρόπο κατανομής των προσφύγων, η οποία όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε, εξαιτίας κυρίως της άρνησης των χωρών της κεντροανατολικής Ευρώπης, ενώ και ο νέος Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίζεται να υποστηρίζει την κατάργηση των ποσοστώσεων, την οποία απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο καρδινάλιος Σένμπορν προειδοποιεί για αυτή την ασυμφωνία εντός της ΕΕ, που, κατά την άποψή του, εμπεριέχει τον κίνδυνο “ισχυροποίησης των εθνικιστικών τάσεων και επικράτησης (ακρο) δεξιών κομμάτων”, κάτι που, όπως σημειώνει, διαπιστώνεται κατά τον καλύτερο τρόπο στο Brexit και στις αποσχιστικές επιδιώξεις στην Καταλονία.

Παρά τις σαφείς τοποθετήσεις του, ο Αυστριακός καρδινάλιος δεν κάνει στη συνέντευξή του άμεση αναφορά στην στάση της Αυστρίας απέναντι στους αιτούντες άσυλο, την οποία προτίθεται να σκληρύνει ιδιαίτερα η νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, όπως τα δύο κόμματα προαναγγέλουν σαφώς στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα.

Μόλις εχθές, σε συνέντευξή του εφ΄ όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, με την ευκαιρία της νέας χρονιάς, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε πρότεινε να γίνει εγκατάσταση προσφύγων σε στρατώνες που δεν χρησιμοποιούνται, και να απαγορευτεί η βραδινή έξοδος στους αιτούντες άσυλο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “το δικό μου μοντέλο είναι να περάσουμε από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε μία κρατική μέριμνα, όπου θα ήταν επίσης σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν κάποιοι άδειοι στρατώνες για την εγκατάσταση προσφύγων”.

Ταυτόχρονα, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων, πρότεινε να επιβληθεί ένα είδος απαγόρευσης βραδινής εξόδου στους αιτούντες άσυλο, σημειώνοντας πως έχει συζητηθεί ήδη στο παρελθόν, να υποχρεούνται οι αιτούντες άσυλο να επιστρέφουν το βράδυ στους στρατώνες μετά από μία συγκεκριμένη ώρα, καθώς, κατά την άποψή του, “χρειάζεται να υπάρχει τάξη, ενόσω είναι ανοικτή η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου”.

Σχετικά άρθρα