Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο αγιατολάχ του Ιράκ κατά της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν

Ο αγιατολάχ του Ιράκ κατά της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι, Σιίτες,

Ο ανώτατος σιίτης θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ αντιτίθεται στην απόσχιση της περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπός του στη διάρκεια κηρύγματος.

Είναι τα πρώτα σχόλια του θρησκευτικού ηγέτη για την απόφαση των Κούρδων να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία τους από το Ιράκ με δημοψήφισμα.

Ο μεγάλος αγιατολάχ Άλι Αλ Σιστάνι απολαμβάνει τον σεβασμό εκατομμυρίων σιιτών μουσουλμάνων στο Ιράκ και στο εξωτερικό.

Ο αγιατολάχ Σιστάνι πιστεύει ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια να καταστεί η απόσχιση τετελεσμένο γεγονός θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες που θα επηρεάσουν τους Κούρδους πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Άχμεντ Αλ Σάφι, στη διάρκεια του κηρύγματος στην ιερή πόλη των σιιτών Καρμπάλα, νότια της Βαγδάτης.

Κάλεσε την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν «να επιστρέψει στον συνταγματικό δρόμο για την επίλυση διενέξεων» όπως ο αυτοπροσδιορισμός του κουρδικού λαού, δήλωσε ο κ. Σάφι.

Είναι το πρώτο άμεσο πολιτικό κήρυγμα του Σιστάνι από τις αρχές του 2016 – ξεκάθαρο σήμα ότι προσδίδει σημασία στην κρίση που θέτει την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν απέναντι στη Βαγδάτη και στις γειτονικές χώρες του Ιράκ.

Ο Αγιατολάχ σταμάτησε να κάνει άμεσα πολιτικά σχόλια τον Φεβρουάριο του 2016 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτεταμένη και βαθιά ριζωμένη διαφθορά στο εσωτερικό των ιρακινών κυβερνητικών θεσμών.

Οι περισσότεροι Ιρακινοί Κούρδοι είναι σουνίτες, όμως το κουρδικό βόρειο Ιράκ είναι επίσης πατρίδα σιιτών Τουρκομάνων και Αράβων.

Η υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνηση στη Βαγδάτη έχει αποφασίσει να επιβάλει απαγόρευση των διεθνών πτήσεων προς και από την ιρακινή περιοχή του Κουρδιστάν από τις 6.00 μ.μ. της Παρασκευής σε αντίποινα για το δημοψήφισμα.

Σχετικά άρθρα