Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρχιεπίσκοπος Ελληνικής Μελχίτικης Εκκλησίας: “Σώστε μας από τους τζιχαντιστές”

Αρχιεπίσκοπος Ελληνικής Μελχίτικης Εκκλησίας: “Σώστε μας από τους τζιχαντιστές”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπίσκοπος Χαλεπίου Ζαν Κλεμάν Ζανμπάρ (Μελχίτικη Εκκλησία), Ελληνική Ομογένεια, Η Μεγάλη Επική Μάχη για το Χαλέπι, Ισλαμιστές, Καθολική Εκκλησία, Μελχίτες Χριστιανοί, Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία, Ρωμιοί της Αντιοχείας, Συρία, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, πριν ένα μήνα δηλαδή, ο Ζαν Κλεμάν Ζανμπάρ (Jean Clément Jeanbart), αρχιεπίσκοπος της Μελχιτικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας στο Χαλέπι της Συρίας, έστειλε μια απελπισμένη ανοιχτή επιστολή προς τον γαλλικό λαό, αλλά και προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, ικετεύοντας τη Δύση να μην επιτρέψει την επιβολή θεοκρατίας στη Συρία, όπως και να εμποδίσει τη σκλαβιά των χριστιανών και όσων άλλων ανθρώπων δεν θέλουν να ζουν σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία.

Ο ουνίτης καθολικός αρχιεπίσκοπος απευθύνεται στην επιστολή του πρωτίστως στη Γαλλία διότι “παραδοσιακά”, από τον μεσαίωνα, η Γαλλία παρίστανε την “προστάτιδα” των καθολικών της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, η Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, δεν έχει “ρίζες φράγκικες – σταυροφορικές” αλλά ελληνικές.

Η Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία προέκυψε από σχίσμα του 1724, όταν ένα μέρος των Ελληνόρθοξων του Χαλεπιού αποφάσισαν να γίνουν ουνίτες, δηλαδή να αναγνωρίσουν ως προκαθήμενό τους τον Πάπα της Ρώμης.

Ακόμα και σήμερα όμως η Μελχίτικη Εκκλησία διατηρεί τα άμφια της Ανατολικής Εκκλησίας και το τυπικό της. Πρόκειται δηλαδή για μια κοινότητα με ρίζες και ελληνικές.

Στη συγκλονιστική του επιστολή ο αρχιεπίσκοπος Ζαν Κλεμάν Ζανμπάρ δεν ζητά από τη Δύση να πολεμήσει για τους χριστιανούς του Χαλεπιού, φαίνεται να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, ζητά όμως από τη Δύση να πείσει τους “συμμάχους της” -όπως τους αποκαλεί- ισλαμιστές να σταματήσουν να προσπαθούν να επιβάλλουν τη θεοκρατία τους.

Διαβάστε την επιστολή του μελχίτη Αρχιεπισκόπου Χαλεπιού:

Ολόκληρος ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος στη θέα των εικόνων από το Χαλέπι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες.

Πολλοί από τους φίλους μας στο εξωτερικό ανησυχούν και θέλουν να μάθουν νέα μας.

Βιώνουμε τραγικές στιγμές στην ιστορία μας και αυτό που συμβαίνει εδώ συνεχίζει να κάνει το Χαλέπι και τους ανθρώπους του να υποφέρουν, ανθρώπους που για περισσότερα από πέντε χρόνια δεν μπορούν να έχουν ειρήνη, που τόσο ταλαιπωρήθηκαν και σφαγιάστηκαν από ένοπλες ομάδες που ήρθαν από όλο τον κόσμο για να διεξάγουν έναν αυτοαποκαλούμενο ιερό πόλεμο, σε μια χώρα κυβερνούμενη (σύμφωνα με αυτούς) από άθεους και απίστους!

Επί πέντε χρόνια τώρα οι τρομοκράτες κάνουν κουμάντο όπου οι Αρχές της χώρας δεν κατάφεραν να είναι παρούσες. Τρομοκράτησαν παντού, σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους, κατέστρεψαν εκκλησίες και εργοστάσια, επιχειρήσεις και ιδρύματα δημοσιών υπηρεσιών, λεηλάτησαν σπίτια και έκλεψαν, δίχως καμία ενόχληση, την περιουσία της χώρας και των πολιτών. Θύματά τους έγιναν πολύ αθώοι άνθρωποι, απήχθησαν και βάναυσα δολοφονήθηκαν αμέτρητοι φιλήσυχοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων καλογριών, ιερέων ακόμα και επισκόπων.

Αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα: Αυτό το πρωί καμιά δεκαριά βλήματα έπεσαν σε δύο κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας μεγαλύτερες καταστροφές και σε μια συνοικία πολλούς θανάτους και τραυματισμούς.

Μάχες μαίνονται στα περίχωρα της πόλης: Οι τζιχαντιστές από το Μέτωπο Αλ Νούσρα προσπαθούν να καταλάβουν θέσεις σε περιοχές που θεωρούν στρατηγικές, σχεδόν έρημες από ανθρώπους και σχεδόν ολότελα ερειπωμένες, που τις είχαν καταλάβει και κρατήσει μέχρι τον περασμένο Ιούνιο στην άκρη της πόλης. Εικόνες από αυτά τα μέρη έχουν διαδοθεί ευρέως από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Και είναι εκεί όπου οι μεγάλες μάχες πρόκειται να λάβουν μέρος. Πριν τρεις εβδομάδες είχαμε μεγάλες προσδοκίες στην εκεχειρία, ελπίζοντας ότι θα επέτρεπε μια ειρηνοποιό διαδικασία και την επιστροφή μιας φυσιολογικής ζωής στη χώρα. Δυστυχώς αυτή η ανακωχή αποδυναμώθηκε από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των εξτρεμιστών… (…)

Το πιο σκληρό για τους χριστιανούς που είναι ακόμα παρόντες στο Χαλέπι θα ήταν η προοπτική να έχουν μια ζωή, από το πρωί έως το βράδυ, μέσα στην ανησυχία αυτής της ανασφαλούς κατάστασης. Φοβούνται για την επόμενη ημέρα και ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους. Φανταστείτε εάν μια ημέρα ένα μουσουλμανικό θεοκρατικό καθεστώς επιβληθεί – για τους χριστιανούς αυτό είναι ένας ανυπόφορος εφιάλτης.

Αυτός είναι και ο λόγος που στρεφόμαστε στα αδέλφια μας στη Γαλλία και σε όλη τη Δύση και σας ικετεύουμε να μας βοηθήσετε να εξασφαλίσετε ότι αυτό δεν θα μας συμβεί.

Δεν σας ζητάμε να πολεμήσετε για εμάς, αλλά μόνο να βάλετε ένα τέλος στις άδικες απαιτήσεις των [ισλαμιστών] συμμάχων σας που θέλουν να επιβάλλουν απαρχαιωμένους νόμους, νόμους αβάσταχτους για ανθρώπους του 21ου αιώνα που θέλουν να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την κουλτούρα τους, τον τρόπο ζωής τους και τελικά την πίστη τους.

Καλούμε τα αδέλφια μας στη Γαλλία να προσευχηθούν για εμάς και όλες τις γυναίκες και όλους τους άνδρες που νοιάζονται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αγαπάνε την ελευθερία, να σπεύσουν προς διάσωσή μας, να σώσουμε την αγαπημένη μας πατρίδα από τα σκότη του θεοκρατικού καθεστώτος που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να συνεχίσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια σε αυτή την ευλογημένη γη που γεννηθήκαμε.

Σχετικά άρθρα