Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ζαχαριάδης: Ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο πολιτικό κενό αλλά δεν βρήκε αντίπαλο – Αν δεν γίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα θα μας υπερβεί η ακροδεξιά

Ζαχαριάδης: Ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο πολιτικό κενό αλλά δεν βρήκε αντίπαλο –  Αν δεν γίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα θα μας υπερβεί η ακροδεξιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωεκλογές 2024, Κώστας Ζαχαριάδης, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα γιατί αν δεν τα καταφέρουμε εμείς, υπάρχει ανερχόμενη κοινωνικά και πολιτικά δύναμη ακροδεξιά και θα μας υπερβεί, είναι βέβαιον» τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το συνολικό ποσοστό που συγκέντρωσαν τα κόμματα δεξιότερα του κυβερνώντος, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ο κ. Ζαχαριάδης εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για την άνοδο της άκρας δεξιάς τόνισε την ανάγκη για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, καθώς, όπως είπε «είναι βέβαιο ότι θα γίνουμε σαν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εάν δεν δράσουμε αποφασιστικά σε αυτά τα ζητήματα».

«Η Νέα Δημοκρατία είχε μια άνευ προηγουμένου πτώση, απρόσμενη και για τους δικούς της στόχους» ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Είχε βάλει έναν πήχη γύρω στο 33 με 34% και πήγε πέντε, έξι μονάδες κάτω.

»Πήγε στο 28 και αυτό είναι το σημαντικό για μας, ότι κάποιος ο οποίος παίρνει 41 δύσκολα χάνει, δε χάνει και αυτό είχε εμπεδωθεί.

»Είχε πάρει δύο φορές 40-41, τρεις με το 2019 μαζί.

»Τώρα με το 28 είναι αλλιώς.

»Και οι ίδιοι πρέπει να το καταλάβουν ότι είναι 28 πια, αλλά κυρίως πρέπει να το καταλάβουμε εμείς.

»Κάποιος ο οποίος έχει πάρει 28 χτυπιέται, όχι εύκολα, δεν είναι εύκολος ο κ. Μητσοτάκης, είναι πολύ σκληρός και πολύ δυνατός αντίπαλος, αλλά δεν είναι αυτό το πράγμα, το 41, το οποίο ήταν πολύ δυνατό» επισήμανε.

Παράλληλα, προσέθεσε πως είναι απολύτως σαφές ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε τον στόχο του 20%, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν έπιασε τον στόχο του, ο οποίος δεν είχε να κάνει με τον πρώτο αλλά είχε να κάνει με το δεύτερο και τόνισε πως διαμορφώνεται σκηνικό κρίσης.

«Χάνει 13 μονάδες ο πρώτος, τρεις μονάδες ο δεύτερος, δεν κερδίζει ούτε μία ο τρίτος και σε αυτό πρέπει να θυμίσουμε ότι ο δεύτερος είχε χάσει στην προηγούμενη εκλογή 13 μονάδες.

»Άρα, εδώ έχουμε μεγάλη κρίση του πολιτικού συστήματος, τεράστια κρίση δημοκρατίας και κρίση αντιπροσώπευσης και έχουμε μια διασπορά προς τα κάτω, σε συνδυασμό με την πολύ πολύ μικρή συμμετοχή.

»Άρα εδώ έχουμε μια νέα αφετηρία για το πολιτικό σύστημα και νομίζω ότι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια ευθύνη, να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση αυτού του χώρου, να πάρουμε πρωτοβουλίες.

»Γιατί, έστω και λαβωμένοι και με χαμηλωμένο ποσοστό είμαστε δεύτεροι και πάλι μετά τις εθνικές εκλογές.

»Είναι σαφές από το αποτέλεσμα ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί αλλά είναι επίσης σαφές ότι με συνεργασία, με μέτωπο, με συζήτηση, με διαβούλευση μπορούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι έχουν πέσει ήδη προτάσεις στο τραπέζι για τη ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι είναι θετικό ότι διατυπώνονται απόψεις, έχει ανοίξει ο διάλογος και «ό,τι από αυτά είναι ρεαλιστικό να συζητιέται στα όργανα και να προχωράει».

«Εγώ με κάθε μία από αυτές τις τρεις μορφές θα μπορούσα να συζητήσω και να προχωρήσουμε.

»Προφανώς πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο επίπεδο του Κοινοβουλίου.

»Και την προηγούμενη φορά, όπου πήραμε κοινές πρωτοβουλίες, τα αποτελέσματα κατά τη γνώμη μου ήταν θετικά.

»Επίσης και η πρόταση του Θανάση και του Γιάννη είναι σωστή.

»Να μιλήσουν τα μέλη μας, να πούνε τι θέλουνε να κάνουν.

»Εγώ λέω να πάρουν απόφαση και τα όργανά μας.

»Κατά τη γνώμη μου έχουν μεγάλη σημασία τα όργανα ενός κόμματος και περιμένω να δω τι θα ακούσουμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως τι θα ειπωθεί και στην Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία» τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Μάλιστα σημείωσε πως αν είχε λειτουργήσει περισσότερο η συλλογικότητα θα είχαν αποφευχθεί και λάθη την τελευταία βδομάδα «που έδωσαν λαβές στον πολύ ισχυρό επικοινωνιακά αντίπαλό μας να μας χτυπήσει».

Η επικοινωνιακή διαχείριση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, ενώ επισήμανε και ανισομετρίες στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Βλέπετε, σε συνοικίες της Αθήνας έχουμε ποσοστά 15, 16, 17, 20 και στην περιφέρεια, αναιτιολόγητα, έχουμε πολύ χαμηλότερα ποσοστά» σημείωσε.

Απαντώντας στο κατά πόσο έπαιξε ρόλο το ότι, όπως έχει ειπωθεί, η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ουσιαστικά ένα one man show του κ. Κασσελάκη, ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε πως «είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένας άνθρωπος να είναι ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα».

«Προφανώς, ο πρόεδρος στην εκλογική περίοδο θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο. Όμως πρέπει να υπάρχει κόμμα, πρέπει να υπάρχει συλλογικότητα, πρέπει να γίνεται μοίρασμα της δουλειάς. Δεν μπορεί ένας από μόνος του να τους νικήσει όλους» προσέθεσε.

Ερωτηθείς εάν εγείρεται θέμα ηγεσίας για το γεγονός ότι δεν επετεύχθησαν οι στόχοι, ο κ. Ζαχαρίαδης υπογράμμισε «όχι, δεν βάζω θέμα ηγεσίας. Βάζω θέμα λειτουργίας και βάζω και θέμα πολιτικής φυσιογνωμίας και κατεύθυνσης».

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει ανοιχτόκαρδα και καλοπροαίρετα. Θα ήταν λάθος να μπούμε σε μία διαδικασία προσώπων και να μην συζητήσουμε τα πραγματικά αίτια που μας οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και να μην χαράξουμε μια διέξοδο για την επόμενη μέρα» τόνισε.

Στο ερώτημα, αν στην ευρύτερη Κεντροαριστεράς περιλαμβάνει και τη Νέα Αριστερά, σημείωσε πως από τα πράγματα περιλαμβάνεται και η Νέα Αριστερά.

«Επειδή είμαστε σε μια διαδικασία απολογισμού και πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αυστηροί με όλους.

»Όπως εγώ κάνω μια μετρημένη νομίζω, κριτική στον Κασσελάκη, ότι εν πάση περιπτώσει δεν πετύχαμε αυτό που θέλαμε, είμαστε δεύτεροι αλλά δεν το πετύχαμε, στον Ανδρουλάκη ότι γύρναγε γύρω από τον εαυτό του και δεν κοίταζε τον πρώτο, αλλά κοίταζε εμάς, ε, πρέπει και η Νέα Αριστερά να αναλογιστεί το αποτέλεσμα και το κατά πόσο αυτή η διαδικασία του τεμαχισμού του προοδευτικού χώρου βοηθάει ή δεν βοηθάει στο να συντελείται μια κυριαρχία.

»Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης, παρόλο που έπεσε στο πολιτικό κενό, δεν βρήκε αντίπαλο και γι’ αυτό όλοι έχουμε μια ευθύνη και θα πρέπει με το βλέμμα στο μέλλον και χωρίς να πρέπει οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος να αποτελέσουν τις διαχωριστικές γραμμές του μέλλοντος, να συζητήσουμε πολιτικά και προγραμματικά» ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης καταλήγοντας.

Σχετικά άρθρα