Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπροστάρης στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων – Ο ρόλος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπροστάρης στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων – Ο ρόλος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενοκτονία Ποντίων, Γιώργος Γεωργιάδης, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, Μακεδονία, Πόντιοι, Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Τουρκικός Εθνικός Όρκος - Όρκος του Έθνους, Χρήστος Γιαννούλης,

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του πολιτικού κόσμου ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης, είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου προέδρου της Κ.Ο και του βουλευτή Χρήστου Γιαννούλη στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την τελετή μνήμης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, ενημέρωσε τον Στέφανο Κασσελάκη για την εκδήλωση του Σαββάτου 18/5 με τους τρεις Τούρκους συγγραφείς που αναγνώρισαν τα ιστορικά γεγονότα, για την προσωπικότητα του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη και όλων των μαρτύρων της Αμασείας.

Το σύνολο των προτάσεων έχουν τεθεί σε υπόμνημα που ήδη έχουν λάβει οι συνεργάτες του με το πρώτο ζήτημα να αφορά την τροποποίηση του Προεδρικού διατάγματος του 1994 για να τιμάται η 19η Μαίου αμετάθετα μόνο ανήμερα με την ευθύνη του κεντρικού κράτους και με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών, της Βουλής, του εκάστοτε πρωθυπουργού και του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης άκουσε με ενδιαφέρον τις θέσεις μας και θα επανέλθουμε σύντομα πιο διεξοδικά», επισημαίνει ανακοίνωση του ποντιακού σωματείου δράσης.

«Σημειώνουμε ότι στις δηλώσεις του μετά την τελετή προσήλθε στις θέσεις που εκφράζει όλος ο Ποντιακός κόσμος και εμείς, ότι Ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της Γενοκτονίας.

»Εμείς καταγράφουμε τις πολιτικές θέσεις και θα είμαστε παρόντες στην παρακολούθηση των υπεσχημένων», τονίζει το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

Νίκος Καπετανίδης – Ο δημοσιογράφος σοσιαλπατριώτης που κρέμασαν οι Τούρκοι

Ο Νίκος Καπετανίδης (1889–1921) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδας.

Αναδείχτηκε σε σημαντική προσωπικότητα του Ελληνισμού του Πόντου.

Το 1921 απαγχονίστηκε από το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ.

Ο Καπετανίδης γεννήθηκε στη Ριζούντα του Πόντου, τότε περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σήμερα στην Τουρκία).

Φοίτησε στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης αυτής.

Μετά την αποφοίτησή του αναδείχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους και υπήρξε ενεργό μέλος του ελληνικού τοπικού Τύπου.

Ανέλαβε επίσης την έκδοση της εφημερίδας Εποχή.

Η πνευματική δραστηριότητά του δεν περιορίστηκε εκεί, αλλά συμμετείχε και στο γλωσσικό ζήτημα ως υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση.

Επίσης υποστήριζε ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να ελέγχεται από τις θρησκευτικές Αρχές.

Ο Καπετανίδης συνελήφθη από τους Τούρκους εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ και παραπέμφθηκε σε δίκη-παρωδία στην Αμάσεια τον Σεπτέμβριο του 1921, κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης Γενοκτονίας κατά του ελληνικού στοιχείου.

Υπήρξε μεταξύ των διαπρεπών προσωπικοτήτων των Ποντίων που απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μαζικής εξόντωσης που είχε εξαπολύσει το κίνημα του Κεμάλ.

«Τρεις Τούρκοι συγγραφείς απονομιμοποίησαν το εσωτερικό Μέτωπο Άρνησης της Γενοκτονίας»

Η 18η Μαίου 2024 αποτελεί πλέον μια συμβολική ημερομηνία για το εσωτερικό μέτωπο της Άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Χριστιανικών υπολοίπων λαών της Ανατολής καθώς με την αυτοπρόσωπη παρουσία και ομιλία τους τρεις Τούρκοι συγγραφείς, ερευνητές, αρθρογράφοι, στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης αποδόμησαν ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα των Αρνητών της Γενοκτονίας εντός Ελλάδος βασιζόμενοι σε απόρρητες πληροφορίες από Τουρκικές πηγές.

Οι τρεις Τούρκοι συγγραφείς Tufan Sisli, Nevzat Onaran, Tamer Cilligir, ξεδίπλωσαν και παρουσίασαν στο έκπληκτο κοινό που παρακολούθησε τις ομιλίες τους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Τοπάλ Οσμάν και Κεμάλ Μουσταφά έδρασαν από κοινού και με σχέδιο στην εξολόθρευση χιλιάδων ανθρώπων μη μουσουλμάνων και κατέκλεψαν τις περιουσίες τους.

Ο ρόλος του Τοπάλ Οσμάν

Ο Tufan Sisli στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στην καταγωγή και οικογένεια του Τοπάλ Οσμάν του χειρότερου δολοφόνου των Ελλήνων του Πόντου.

Ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν Λαζός όπως έχει ευρέως κυκλοφορήσει αλλά Τσεπνής, μέλος δηλαδή μιας Εθνικής ομάδας Τουρκογενών που ζεί μεταξύ Πλατάνων και Κερασούντας.

Ο Τοπάλ Οσμάν υπήρξε μια εγκληματική προσωπικότητα που όλη η ζωή του έχει παρουσιαστεί στην επίσημη ιστοριογραφία της Τουρκίας με χαλκευμένες πληροφορίες και ψεύδη.

Σύμφωνα με τον Tufan Sisli ο Τοπάλ Οσμάν δεν έδρασε μόνος αλλά με κεντρικές εντολές του Κεμάλ Μουσταφά μέχρι τέλους.

Ο Κεμάλ ήταν όμως αυτός που έδωσε την εντολή του αποκεφαλισμού του καθώς ο Τοπάλ Οσμάν είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει πρώτος τον Κεμάλ και απέτυχε.

Νωρίτερα ο Τοπάλ Οσμάν είχε δολοφονήσει με εντολή του Κεμάλ τον πιο σκληρό του πολιτικό αντίπαλο Αλή Σουκρού βουλευτή Τραπεζούντας γιατί ο τελευταίος ήγειρε βέτο στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία θεωρούσε προδοσία του Μυστικού όρκου του Έθνους του 1920 που ήθελε όλα τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, την Κύπρο το Κιρκούκ, τουρκικά.

Οι Γερμανοί πίσω από τις γενοκτονίες

Ο Nevzat Onaran με στοιχεία απαρίθμησε της πράξεις ξερριζωμού, εκπατρισμού και τελικής εξόντωσης των Χριστιανών στην δεύτερη φάση 1919-1922 που ήταν και η χειρότερη από όλες.

Έθεσε το πλαίσιο στην ανάγκη της Γερμανίας που ήλεγχε πλήρως το Νεοτουρκικό κίνημα να εξασφαλίσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ανατολίας, σχέδιο που προέβλεπε την εξαφάνιση των άμεσων ανταγωνιστών που δεν ήταν άλλοι από τους γηγενείς Έλληνες και Αρμένιους.

Πολιτισμική Γενοκτονία

Ο Tamer Cilligir μίλησε για το πολιτιστικό περιβάλλον που δημιούργησαν οι Έλληνες στον Πόντο από το 1850 και μέχρι το 1922.

Αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας, στηλίτευσε την ύπαρξη του Μουσείου του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη.

Περιέγραψε τις μετονομασίες των Ελληνικών χωριών και πόλεων, την Πολιτισμική Γενοκτονία των μνημείων αλλά και την εξαφάνιση της γλώσσας και της Παράδοσης στο νέο Τουρκικό κράτος.

Ελληνοτουρκική φιλία με αλήθειες

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους παρευρισκόμενους με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Όλοι όσοι παρευρέθηκαν τίμησαν και αγκάλιασαν τους τρεις Τούρκους συγγραφείς και ευχήθηκαν αυτές οι φωνές να ενισχυθούν στην Τουρκία για να υπάρξει Συμφιλίωση μέσω της Αλήθειας της Ιστορίας και όχι βασισμένη στο ψεύδος και στην δήθεν «Ελληνοτουρκική φιλία» χωρίς όμως την Αναγνώριση των Γεγονότων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης εκ μέρους του προέδρου Στεφάνου Κασσελάκη.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοτικός σύμβουλος του Παύλου Μελά Κώστας Πάντσης, ο δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου Ηρακλής Τσακαλίδης, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας Κώστας Μουρουζίδης, το μέλος της τοπικής Κοινότητας Σταυρούπολης Δήμητρα Τσελεμπή.

Την μετάφραση έκανε η Λαλέ Αλατλί.

Σχετικά άρθρα