Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοινή γραμμή Άδωνι – Καρατζαφέρη για να “σταματήσουν” τον Τσίπρα

Κοινή γραμμή Άδωνι – Καρατζαφέρη για να “σταματήσουν” τον Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Καρατζαφέρης, Νέα Δημοκρατία, Παναγιώτης Τζένος,

Σε συνέντευξή του στον Παναγιώτη Τζένο και στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο, ο Άδωνις Γεωργιάδης απεύθυνε ανοικτό προσκλητήριο στον Γιώργο Καρατζαφέρη, να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και πλαίσιο συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα.

Σε ερώτηση για τα υπόλοιπα στελέχη, όπως τον Β. Πολύδωρα τον Χ. Ζώη κ.ά., τονίζει ότι «μπορούμε να συνεννοηθούμε και να τα βρούμε», ενώ γυρίζει την πλάτη στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «δεν θέλω να εκπροσωπήσω αυτούς τους ανθρώπους».

Τέλος, μιλάει για τον Κώστα Καραμανλή και αναφέρει με νόημα ότι μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα «ενώσει ανθρώπους από πολλούς διαφορετικούς χώρους», καθώς και ότι τον αγαπά η παράταξη, ενώ για τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: «Δεν είμαι ευχαριστημένος που συγκυβερνούμε με το ΠΑΣΟΚ».

Κύριε Γεωργιάδη, ανοίξατε μια κουβέντα για επιστροφή στελεχών στη Νέα Δημοκρατία. Με ποιους όρους θα γίνει αυτή και σε ποια πρόσωπα απευθύνεστε;

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα ιστορική περίοδο. Είναι η περίοδος που ακολουθεί την εποχή του Μνημονίου και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Το Μνημόνιο τελειώνει και πρέπει να αποφασίσουμε ποια γραμμή θα ακολουθήσει η χώρα. Αυτό το οποίο λέω είναι ότι, σε αυτή τη νέα εποχή, η Δεξιά και η Κεντροδεξιά πρέπει να ξαναγίνει και είναι ιστορική αναγκαιότητα να ξαναγίνει πολύ μεγάλη και ισχυρή παράταξη. Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, μίλησα. Δεν μίλησα με πρόσωπα.

Να ρωτήσω, λοιπόν, εγώ για πρόσωπα. Σε αυτήν την Κεντροδεξιά που λέτε έχουν θέση οι Πάνος Καμμένος, Βύρωνας Πολύδωρας ή Χρήστος Ζώης;

Είναι λίγο άκομψο εγώ, ένα πρόσωπο που ήρθε στη Νέα Δημοκρατία πριν από δύο χρόνια ή μάλλον ξαναήρθε στη Νέα Δημοκρατία πριν από δύο χρόνια, να μιλάω για πρόσωπα που έχουν ιστορία δεκαετιών στο κόμμα. Θα ήταν εκ μέρους μου και αλαζονικό και ανάγωγο. Εγώ προτιμώ να κάνω ιδεολογική κουβέντα. Ποιοι είμαστε εμείς που αυτοπροσδιοριζόμαστε ως δεξιοί; Τι μας κάνει δεξιούς; Μας κάνουν κατά βάση τρία πράγματα. Το ότι πιστεύουμε και προασπιζόμαστε την παραδοσιακή συγκρότηση της κοινωνίας, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι στον χώρο των δυτικών κρατών και πιστεύουμε σε μία φιλελεύθερη οικονομία. Με αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε, προφανώς όμως υπό τον αρχηγό του κόμματος, τον Αντώνη Σαμαρά. Το βασικό ερώτημα είναι εάν μας ενδιαφέρει, όταν θα έρθουν οι επόμενες εκλογές, πού θα στρίψει το καράβι. Δεξιά ή αριστερά; Εμένα με ενδιαφέρει. Αρα, υπό αυτή τη σημαία και με αυτήν την ιδέα, πιστεύω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε και να τα βρούμε.

Είστε πιο ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τον κύριο Καρατζαφέρη.

Πρώτα από όλα, με τον κ. Καρατζαφέρη ξέρετε ότι έχω μια πολύ στενότερη προσωπική σχέση. Τον έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια και ως βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και ως πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Στο γραφείο του μέχρι σήμερα ο ένας τοίχος είναι γεμάτος με τιμητικές πλακέτες από Τοπικές της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ ξέρω πολύ καλά αν ο κ. Καρατζαφέρης είναι στον πυρήνα του νεοδημοκράτης ή όχι. Πιστεύω ότι έχουν γίνει υπερβολές, που όμως δεν πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο. Κριτήριο, όπως σας είπα και πριν, πρέπει να είναι το πολιτικό. Και σίγουρα σε αυτό το μείζον κριτήριο και ο κ. Καρατζαφέρης έχει θέση.

Μήπως αυτή σας η πρόταση αφορά και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Ασφαλώς η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια καλή πρώτη ευκαιρία να δείξουμε αν μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Θεωρείτε ότι είμαστε κοντά στην εκλογή Προέδρου;

Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος από ό,τι ήμουν πριν από δύο μήνες. Βεβαιότητες στην πολιτική και στη ζωή κάνουν μόνο οι αλαζόνες. Σας λέω, όμως, ότι πραγματικά οι πιθανότητες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ περισσότερες από ό,τι ήταν πριν από έναν με δύο μήνες.

Η επιστροφή Καρατζαφέρη δεν θα προκαλούσε πρόβλημα στον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή;

Θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή τυγχάνει να ξέρω έστω και λίγο τον Κώστα Καραμανλή, ότι είναι ένα πρόσωπο που έχει πολύ μεγάλο πολιτικό βεληνεκές για να ασχολείται με τη μικροπολιτική. Είμαι βέβαιος ότι τη μεγάλη πολιτική εικόνα ο Κώστας Καραμανλής την καταλαβαίνει όσο κανένας άλλος.

Θεωρείτε ότι ο Κ. Καραμανλής θα μπορούσε να είναι ένα πρόσωπο για την Προεδρία ή ότι είναι χρυσή εφεδρεία για την παράταξη;

Πρώτα από όλα, εξαρτάται τι θέλει να κάνει ο ίδιος. Εάν με ρωτάτε εάν ο Κώστας Καραμανλής είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει ανθρώπους από πολλούς διαφορετικούς χώρους, ναι είναι. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένα πρόσωπο το οποίο αγαπάει η παράταξη.

Υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι δεξιών που έχει ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Περιλαμβάνει και αυτούς το προσκλητήριο;

Η Χρυσή Αυγή έχει ψηφιστεί από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Τέμνει οριζόντια το πολιτικό μας σύστημα. Επίσης, η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί συγγενή της δεξιάς παράταξης. Η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα εθνικοσοσιαλιστικό. Δεν έχει σχέση με τη Δεξιά.

Δηλαδή, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της είναι εθνικοσοσιαλιστές;

Οποιος ψηφοφόρος σήμερα εξακολουθεί να ψηφίζει Χρυσή Αυγή, γνωρίζοντας την πραγματική της ιδεολογία και την πραγματική της δράση, κατά τη γνώμη μου, έχει κόψει γέφυρες με το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα. Οταν πλέον κάποιος πηγαίνει στην κάλπη και ψηφίζει Χρυσή Αυγή γνωρίζει τι ψηφίζει. Εγώ δεν θέλω να εκπροσωπήσω αυτούς τους ανθρώπους.

Αν οδηγηθούμε σε εκλογές και οι συνθήκες ορίσουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, θα βλέπατε μια τέτοια συνεργασία;

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε παντελώς διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση. Να σας φέρω ένα παράδειγμα: βασικός πυρήνας αναδιάταξης της οικονομίας μας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Αν γίνει κυβέρνηση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις ή δεν θα γίνουν; Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Θα υπήρχε ακυβερνησία.

Και με το ΠΑΣΟΚ ήσασταν μακριά, αλλά συγκυβερνάτε πλέον.

Δεν είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σήμερα με το ΠΑΣΟΚ πριν από πέντε χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ πριν από πέντε χρόνια, όταν λέγαμε για ιδιωτικοποιήσεις, φώναζε για ξεπούλημα. Αυτό έχει αλλάξει.

Δεν πιστεύετε ότι η συγκυβέρνηση έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα διαρροής ψηφοφόρων από τη Ν.Δ.;

Προφανώς. Σας είπε κανείς ότι ο νεοδημοκράτης είναι ευχαριστημένος που συγκυβερνούμε με το ΠΑΣΟΚ; Γιατί, εγώ είμαι ευχαριστημένος; Δεν έχουν αρθεί οι πολιτικές μας διαφορές. Εξ ανάγκης έχουμε συνεργαστεί.

Σχετικά άρθρα