Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία – Δεν πρόκειται να αποδράσουμε

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία – Δεν πρόκειται να αποδράσουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αττική, Μαραθώνας, Πυρκαγιά, Ραφήνα, Υπουργικό Συμβούλιο, Φωτιά, Φωτιά Μάτι Αττικής - Όλο το ρεπορτάζ της φονικής πυρκαγιάς,

Την «ακέραια» πολιτική ευθύνη για την τραγωδία που συνέβη στην Αττική ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα αποδράσει από τις ευθύνες της.

Στις δηλώσεις τις οποίες παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας επί λέξει, είπε, «ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας.

»Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας.

»Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία.

»Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω.

»Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε:

«Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».

«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία», σημείωσε με έμφαση στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι.

»Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας.

»Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας.

»Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών.

»Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι.

»Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην οικιστική αυθαιρεσία.

Είπε συγκεκριμένα, «σήμερα, λοιπόν, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις.

»Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες.

»Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους.

»Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Και όσο κι αν είναι σωστό -και είναι σωστό- ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε.

»Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις βεβαίως που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν».

«Όχι σε αποκεφαλισμούς την ώρα της μάχης»

Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

«Πολύ περισσότερο οι εύκολοι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνωνπου έδωσαν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας.

»Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης», τόνισε, επαινώντας τους ανθρώπους αυτούς που, όπως είπε, έδωσαν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος και ηρωισμό και με κίνδυνο της ζωής τους.

Έκανε μάλιστα λόγο για «πολέμαρχους του καναπέ» που επικρίνουν τους ανθρώπους αυτούς, και τους κάλεσε να μην «πυροβολούν» τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς , τους λιμενικούς και τους δημοτικούς υπαλλήλους.

«Ας πυροβολήσουν εμάς, όχι εκείνους. Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε.

»Αφού τελειώσει αυτή η μάχη, αφού σβήσει και η τελευταία εστία κινδύνου», τότε όπως είπε θα υπάρξει ψύχραιμη αποτίμηση και πιθανή απόδοση ευθυνών, «αλλιώς ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε».

Αναφορικά με τις φονικές πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι ενδείξεις που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είχαμε εμπρησμούς», και πρόσθεσε πως «δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω, ποιος ήταν ο στόχος, αλλά δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας όπως έκαναν άλλοι.

Οργανώνουμε την άμυνά μας

«Ξέρουμε όμως ότι οφείλουμε να οργανώσουμε την κοινωνία απέναντι στις εγκληματικές πράξεις. Το καλοκαίρι δεν τελείωσε.

»Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να οργανώσουμε την άμυνα της κοινωνίας και της πολιτείας».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «έχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανένα, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και να ανήκει, να ανακόψει την πορεία μας» προς την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας με το τέλος των μνημονίων και της ανάληψης από τη χώρα μας ηγετικού ρόλου στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων, και ειδικών, και απηύθυνε έκκληση στην προσπάθεια αυτή να συμμετάσχουν οι πάντες, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχετικά άρθρα