Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρό πόκερ στη Σιβηρία – Τα μηνύματα Τσίπρα και Μόσχας

Σκληρό πόκερ στη Σιβηρία – Τα μηνύματα Τσίπρα και Μόσχας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αντρέι Μάσλοφ, Γεωπολιτική, Διπλωματικό Σώμα, Κατασκοπεία, Μέγαρο Μαξίμου, Μόσχα, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Νίκος Κοτζιάς, Πράκτορες, Ρωσία, Ρωσική Πρεσβεία, Σεργκέι Λαβρόφ, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Επιχείρηση ελεγχόμενης αποκλιμάκωσης αλλά χωρίς βήμα πίσω από ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας επιχειρεί η Αθήνα, όπως προέκυψε από τη δίωρη συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Το τετ α τετ που είχαν οι δύο στο Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο των σιβηρικών θερμοκρασιών που επικρατούν τις τελευταίες δέκα ημέρες στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας καθόρισε τη στάση που θα τηρήσει η Αθήνα το προσεχές διάστημα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις με τη Μόσχα, μετά και την επισημοποίηση της ακύρωσης του ταξιδιού του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το Σεπτέμβρη.

«Η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά σε θέματα εθνικής κυριαρχίας» σημείωνε μετά τη συνάντηση κυβερνητικός αξιωματούχος, δίνοντας το στίγμα της ανυποχώρητης στάσης του Μαξίμου στις προσπάθειες ρωσικής ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών σχεδιασμών της Μόσχας με την αποτροπή εισόδου της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο», δίνοντας τον τόνο για αποκλιμάκωση και στέλνοντας το μήνυμα πως η Αθήνα και ο Αλέξης Τσίπρας δε θέλει να παρασυρθεί σε ένα κλίμα ρωσοϋστερίας και το συμβάν θεωρείται λήξαν για το Μέγαρο Μαξίμου.

Εν τω μεταξύ κίνηση καλής θέλησης φαίνεται πως έκανε και η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα όταν απέσυρε από το twitter απάντηση στη διαρροή του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτήριζε τον κ. Λαβρόφ καλοδεχούμενο και έλεγε ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.

«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018):

«Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο», ανέφερε το tweet της ρωσικής πρεσβείας, το οποίο στη συνέχεια διεγράφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΏ: Βαρύ ατόπημα της Ρωσικής Πρεσβείας – Διέδωσαν ψευδή είδηση στο Twitter και μετά τη «μάζεψαν»

Η ρωσική πλευρά κρατά υψηλούς τόνους, πάντως η ελληνική πλευρά εμμένει σταθερή στη γραμμή που έχει χαράξει από την περασμένη εβδομάδα, πως δε θα ανεχθεί ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, αλλά θα συνεχίσει να επιδιώκει σχέσεις φιλίας με τη Μόσχα.

Κυβερνητικά στελέχη άλλωστε από την πρώτη στιγμή υπενθύμιζαν ότι αυτή η κυβέρνηση από το 2015 έκανε ανοίγματα προς τη Ρωσία.

Ωστόσο η υποψία πως υπήρξε ρωσικός δάκτυλος στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό (την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κραδαίνουν πλέον ως επιχείρημα περί υποκίνησης των αντιδράσεων στη συμφωνία των Πρεσπών), ενόχλησε την κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει μία ξεκάθαρη επιλογή στο Σκοπιανό και προτίθεται να προχωρήσει κανονικά με το χρονοδιάγραμμα της κύρωσης, εφόσον βεβαίως και η γειτονική χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Με ανάρτηση στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα δημοσιοποιεί δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, ο οποίος τονίζει:

«Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά τη φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας. Η δήλωση της Μ. Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική»

Η Ρωσία οφείλει να εμπεδώσει ότι η Ελλάδα είναι δυτικό έδαφος και όχι κάποιο προτεκτοράτο της στον Καύκασο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τα δεινά που έχουμε υποφέρει από τη Ρωσία

Σχετικά άρθρα