Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Πώς η Συμφωνία των Πρεσπών αναχαιτίζει το σχέδιο των τζιχαντιστών για «χαλιφάτο» στα Βαλκάνια

Πώς η Συμφωνία των Πρεσπών αναχαιτίζει το σχέδιο των τζιχαντιστών για «χαλιφάτο» στα Βαλκάνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλβανία, Βαλκάνια, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κόσοβο, Κοσσυφοπέδιο, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Τζιχαντιστές, Υπουργείο Εξωτερικών,

Μια απειλητική διείσδυση, αυτή του εξτρεμιστικού ισλάμ, επιχειρεί να αναχαιτίσει η πολιτική της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια με την ενσωμάτωσή τους στη Δύση.

Το λεγόμενο «μουσουλμανικό τόξο» κατά μήκος των βόρειων συνόρων μας, με βάθος μέχρι και τη Βοσνία, στο οποίο επένδυσε η τουρκική εξωτερική πολιτική από την επομένη της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, την τελευταία δεκαπενταετία μεταλλάσσεται ταχύτατα σε ισλαμιστικό τόξο.

Πρόκειται για ένα σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που ξεκίνησε αρχικά με την οικοδόμηση εκατοντάδων τζαμιών και από κοντά φιλανθρωπικών θρησκευτικών ιδρυμάτων με αραβικές χορηγίες, το οποίο από το 2003 πέρασε απολύτως σε τουρκικά χέρια με την ανάληψη της εξουσίας στη γείτονα από τον ισλαμιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο βαλκάνιος ισλαμιστικός εξτρεμισμός, κίνδυνος τόσο για την ασφάλεια της Ελλάδας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης, έγινε σαφής μετά το ξέσπασμα του γενικευμένου «τζιχάντ» (ιερού πολέμου) που κήρυξαν η Αλ Κάιντα και οι παραφυάδες της εκμεταλλευόμενες την «Αραβική Άνοιξη».

Ιδιαίτερα ο πόλεμος στη Συρία στάθηκε αποκαλυπτικός για την ευρύτητα της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης τα προηγούμενα χρόνια στα Βαλκάνια.

Εκατοντάδες τζιχαντιστές αλβανικής και βοσνιακής καταγωγής έσπευσαν εθελοντικά στις πρώτες γραμμές της Συρίας και του Ιράκ υπό τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους ή της Αλ Νούσρα.

Οι περισσότεροι επέστρεψαν τα τελευταία δύο χρόνια στις εστίες τους και όπως παραδέχτηκε ο Νίκος Τόσκας τον περασμένο Οκτώβριο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», υπολογίζονταν τότε σε 900 με 1.500 οι διάσπαρτοι βετεράνοι του Ισλαμικού Κράτους σε Αλβανία, Κόσοβο, Σκόπια και Βοσνία.

Εάν συνυπολογιστούν και όσοι ομοϊδεάτες συμπατριώτες τους δεν μετέβησαν σε κάποιο μέτωπο, μιλάμε για αρκετές χιλιάδες άνδρες, οργανωμένους σε εν ύπνω πυρήνες, με τους περισσότερους να είναι αλβανικής καταγωγής.

Να σημειωθεί ότι οι τζιχαντιστές έφευγαν για τα μέτωπα από τα αεροδρόμια της Πρίστινα, των Τιράνων και των Σκοπίων με προορισμό το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια μεταφέρονταν οδικώς μέχρι τα σύνορα με τη Συρία.

Πριν τρία χρόνια το Ισλαμικό Κράτος είχε δημοσιεύσει χάρτες με τις χώρες που σκόπευε να κατακτήσει στα Βαλκάνια και αυτές ήταν η Αλβανία, το Κόσοβο, η Βοσνία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ.

Ελλάδα και Βουλγαρία είχαν εξαιρεθεί από το «βαλκανικό βιλαέτι» των τζιχαντιστών, τουλάχιστον στις δημόσιες διακηρύξεις τους.

Την ίδια περίοδο είχε εντοπιστεί και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη Βοσνία, ενώ όπως έγινε αργότερα γνωστό τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες στο μακελειό στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, τα είχαν προμηθευτεί από βαλκανικές χώρες.

Τον Νοέμβριο του 2016 οι αλβανικές Αρχές, καθοδηγούμενες από την ισραηλινή Μοσάντ, εξάρθρωσαν πυρήνα τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που λίγο πριν πραγματοποιήσει χτύπημα στον προκριματικό αγώνα Αλβανίας – Ισραήλ για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συνελήφθησαν τότε 19 ύποπτοι, όλοι Αλβανοί Κοσοβάροι, από τους οποίους καταδικάστηκαν τον περασμένο Μάιο οι οχτώ από δικαστήριο της Πρίστινα.

Πριν ένα χρόνο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον RealFM, ο Πάνος Καμμένος προειδοποιούσε:

«Έρχονται χρήματα από περίεργες πηγές, μέσω Τουρκίας, προς πανεπιστήμια, για το χτίσιμο τεμενών σε Αλβανία, Σκόπια, Κόσοβο. Δημιουργούν ομάδες εξτρεμιστών που εκπαιδεύουν τρομοκράτες» έλεγε και τόνιζε: «(Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός) πρέπει να σταματήσει, αλλιώς θα οδηγήσει σε (τρομοκρατικά) χτυπήματα στο μέλλον».

Την απειλή του ισλαμιστικού εξτρεμισμού έθιξε σε πρόσφατη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» και ο Νίκος Κοτζιάς.

«Να προσθέσω αυτό που μονίμως μου λένε, ιδιαίτερα οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας, πως ο κίνδυνος είναι ότι εάν δεν λύναμε έγκαιρα αυτό το πρόβλημα (σ.σ. Σκοπιανό), όλο και πιο πολύ οι Αλβανοί και οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι της βόρειας γείτονος χώρας μας να περιέρχονταν υπό την επιρροή φονταμενταλιστικών ισλαμικών ρευμάτων, τα οποία μέσω κύκλων της Τουρκίας -όχι της επίσημης Τουρκίας, το υπογραμμίζω- προσπαθούσαν τον λανθάνοντα αλβανικό εθνικισμό να τον μετατρέψουν σε ένα φανατικό ισλαμισμό, με μεγάλες επιπτώσεις στην σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας».

Σχετικά άρθρα