Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση Prorata: Παγιώνεται η διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό

Δημοσκόπηση Prorata: Παγιώνεται η διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσκοπήσεις, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ,

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς για τη μεταμνημονιακή εποχή δείχνει να παγιώνεται η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο αριθμό, αφού για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η έρευνα «Σφυγμός» της Prorata την καταγράφει στο 8% από 10% το προηγούμενο διάστημα. Ως προς τα ποσοστά συσπείρωσης ωστόσο, τα περιθώρια, είναι μεγαλύτερα για το κυβερνών κόμμα.

Τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής (με πιθανότητες πάνω από 50% και πάνω από 80%) έχουν ως εξής: Ν.Δ. έως 35% (από 34% τον Ιούνιο), ΣΥΡΙΖΑ έως 27% (26%), ΚΙΝ.ΑΛΛ. έως 14% (14%), ΚΚΕ έως 9% (13%), ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έως 8% (9%), ΠΟΤΑΜΙ έως 6% (στην προηγούμενη μέτρηση συμπεριλαμβανόταν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ,), ΑΝ.ΕΛΛ. έως 2% (4%), ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έως 6% (7%), ΛΑ.Ε. έως 4% (5%), ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ έως 3% (5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ έως 2% (5%), ΜΕΡΑ 25 έως 2% (5%), ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έως 2% (5%) και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έως 5% (6%).

Στο θέμα της συσπείρωσης των ψηφοφόρων πλεονεκτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό όσων τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και λένε ότι θα τον ξαναψηφίσουν με πιθανότητα άνω του 80% ανέρχονται στο 36%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ν.Δ. είναι 76%.

Η διαφορά της πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. Συνεπώς το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα. Οι δύο πιθανότητες, >50% και >80%, δεν αθροίζονται.

Σχετικά άρθρα