Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ζάεφ: Στην ελληνική Βουλή μετά τις 15 Ιανουαρίου η συμφωνία των Πρεσπών

Ζάεφ: Στην ελληνική Βουλή μετά τις 15 Ιανουαρίου η συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Δημοψήφισμα, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Μετά τις 15 Ιανουαρίου του 2019 αναμένεται να έλθει στην ελληνική Βουλή η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς η συνταγματική αναθεώρηση της γειτονικής χώρας εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του α’ 15ήμερου του επόμενου έτους.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, υποστήριξε ότι μετά το δημοψήφισμα απαιτούνται 90 έως 110 μέρες, ώστε να πραγματοποιηθεί η αλλαγή του συντάγματος.

Δεδομένου ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, ο ίδιος έθεσε ως ημερομηνία ορόσημο την 15η Ιανουαρίου.

«Εάν η διαδικασία αποδειχθεί επιτυχής, τότε απομένει να ψηφίσει την επικύρωση της συμφωνίας το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και να επικυρώσει το πρωτόκολλο για τη μελλοντική μας ένταξη ως μέλος του ΝΑΤΟ» έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, οι πιθανές ημερομηνίες για το δημοψήφισμα είναι η 23η Σεπτεμβρίου, η 30η Σεπτεμβρίου και η 7η Οκτωβρίου.

«Το δημοψήφισμα ξέρουμε ότι θα στεφθεί με επιτυχία, και ελπίζουμε ότι όλοι θα συνεισφέρουν στη διαδικασία, ώστε να έχει τη μέγιστη επιτυχία» επεσήμανε ο Ζάεφ.

«Με τον Αλέξη Τσίπρα επιλέξαμε λύσεις, οι οποίες θα είναι ικανοποιητικές για τους πολίτες και για τις κοινωνίες μας, και όχι για εμάς τους ίδιους και τα πολιτικά μας κόμματα» δήλωσε επιπλέον.

Υπογράμμισε δε, ότι «η συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδος, στην πραγματικότητα, είναι η καλύτερη συμβολή στα νέα πρότυπα συμπεριφοράς και στη δημιουργία νέων σχέσεων φιλίας μεταξύ κρατών και πολιτικών».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι με τη συμφωνία αυτή έληξε μια μακρόχρονη διαφορά, η οποία είχε υψώσει ένα τοίχο και παρεμπόδιζε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ γειτόνων, ενώ δημιουργούσε αβεβαιότητα για το μέλλον.

«Αντί για διαφορές και διαιρέσεις, προτάσσουμε τα κοινά συμφέροντα και τις αξίες που μας ενώνουν.

»Οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν η κοινή μας προτεραιότητα και ο στρατηγικός στόχος και προχωράμε, ακολουθώντας τις φιλοδοξίες μας για ενσωμάτωση στην Ε.Ε.» κατέληξε.

Σχετικά άρθρα