Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκλεισε το «τετ α τετ» με Ερντογάν – Σε υψηλούς τόνους ο Τσίπρας για τους 2 στρατιωτικούς

Έκλεισε το «τετ α τετ» με Ερντογάν – Σε υψηλούς τόνους ο Τσίπρας για τους 2 στρατιωτικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Μητρετώδης, Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουκλατζής, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ελληνικός Στρατός, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ντόρα Μπακογιάννη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Σε διάψευση των πληροφοριών που από το πρωί έσπευσε να μεταδώσει ο ΣΚΑΪ για ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα οδηγούσε στην ακύρωση της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες και το περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ έρχεται η είδηση για την οριστικοποίηση της επαφής που θα έχουν οι δύο ηγέτες.

Όπως έγινε γνωστο το απόγευμα της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, τρεις μόλις ημέρες μετά την «ενθρόνισή» του, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το μεσημέρι, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όπως είναι λογικό, όλα τα βλέμματα επικεντρώνονται στα όσα θα πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός για το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Μητρετώδη και Κούκλατζη, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί ακόμα, εδώ και τέσσερις μήνες, καν κατηγορητήριο.

Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανεβάσει τους τόνους για την πρακτική ομηρείας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να σημειώνει εμφατικά στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως ο Πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές και επίσημες παρεμβάσεις του στο ΝΑΤΟ θα θέσει εμφατικά το ζήτημα της παράνομης κράτησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «πρώτιστη προτεραιότητα» του Πρωθυπουργού το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εν όψει της συμμετοχής του Αλ. Τσίπρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως ο Πρωθυπουργός «θα θέσει το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες ώστε να ασκηθεί η μέγιστη πίεση για την απελευθέρωση τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα διάψευση του ΣΚΑΙ για ζήτημα που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έρχεται στον απόηχο των καταγγελιών για τη μετοχική σύνθεση του τηλεοπτικού σταθμού και τα σενάρια εμπλοκής Τούρκου επιχειρηματία στο κανάλι του Φαλήρου, τα οποία πλέον έχουν φουντώσει για τα καλά, με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, όπως πρόσφατα ο Νίκος Παππάς, να αφήνουν αιχμές για “παιχνίδια” στα εθνικά θέματα.

Από χθες ο Τσίπρας ανέβασε τους τόνους

Ήδη από χθες ο πρωθυπουργός έδωσε δείγματα γραφής για τις προθέσεις με τις οποίες προσέρχεται αύριο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα των δύο στρατιωτικών και της κράτησής τους επι μήνες στην Αδριανούπολη χωρίς απαγγελία κατηγοριών.

Για αυτό το λόγο και στην Αθήνα αποφάσισαν να ανεβάσουν τους τόνους από τη στιγμή που η προεκλογική περίοδος στη γειτονική χώρα έχει ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε τόσο τον υπονομευτικό ρόλο της γείτονος -χωρίς να την κατονομάσει- στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος με την πΓΔΜ, όσο και την αναίτια και άδικη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη Ντόρα Μπακογιάννη που επέλεξε να παραστεί στην πολιτική φιέστα των… γενίτσαρων στην Άγκυρα, χωρίς καν να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Τσίπρας, χωρίς να κατονομάσει την βουλευτή της ΝΔ, τόνισε χθες από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒΕ ότι «σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο, ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση».

«Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή.

»Ούτε συμβάλλει σε τίποτα, στο τέλος της ημέρας, η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα» πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη αναφορά του ο Αλέξης Τσίπρας «ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που δεν είναι άλλη από την βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα».

«Όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από 130 μέρες θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Έλληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Έλληνες.

»Λυπάμαι γιατί ο χθεσινός Καμμένος και ο σημερινός Τσίπρας επιβεβαιώνουν ότι η αποτυχία έχει όνομα και διεύθυνση» επισήμανε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας:

«Ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, έχουν ως στόχο την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών τώρα και όχι όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Σχετικά άρθρα