Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο Λονδίνο για τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων ο Τσίπρας – Το πρόγραμμά του

Στο Λονδίνο για τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων ο Τσίπρας – Το πρόγραμμά του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Βασιλιάς Κάρολος Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο,

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου».

Είναι η πρώτη φορά που καλείται Έλληνας πρωθυπουργός να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια πρωτοβουλία που εγκαινίασε το 2014 η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός θα πάρει μέρος το μεσημέρι στο γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας και του Περιφερειακού Γραφείου για την συνεργασία της νέας γενιάς.

Θα ακολουθήσει η 1η συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις και η Σύνοδος Διαδικασίας Βερολίνου ενώ το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με δεξίωση των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο με τη συμμετοχή του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια

Το 2014 η Γερμανίδα καγκελάριος έλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει τη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της σχέσης, της σύνδεσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων.

Η Διαδικασία του Βερολίνου έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών των Δυτ. Βαλκανίων, να συμβάλει στην επίλυση διμερών διαφορών εντός των Βαλκανίων και να προωθήσει τη διασυνδεσιμότητα των κρατών της περιοχής.

Η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί ένα σημαντικό φόρουμ όπου συζητούνται έργα διασυνδεσιμότητας, υποδομών σε ενεργειακό τομέα και τομέα μεταφορών και συνεργασιών των νεολαιών.

Οι συζητήσεις αυτές, στις οποίες συμμετέχουν και επικεφαλής διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (EIB, EBRD κλπ) αντανακλώνται συχνά και οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα μέλη της Διαδικασίας του Βερολίνου περιλαμβάνουν τα Δυτικά Βαλκάνια (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο) και ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. με σημαντική επιρροή στην περιοχή (Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία).

Η Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Σύνοδο χωρών μελών της πρωτοβουλίας και στο πλαίσιο αυτό γίνεται πλήρες μέλος της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στην τετραμερή σύνοδο της Θεσσαλονίκης πριν από λίγες ημέρες, η Ελλάδα γίνεται πλέον μέρος της λύσης στα Δυτικά Βαλκάνια και αναδεικνύει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας για την περιοχή.

Στη Σύνοδο του Λονδίνου θα συμμετάσχουν η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, καθώς και η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Πολωνία.

Οικονομία-πολιτική-ασφάλεια οι τρεις ενότητες της Συνόδου του Λονδίνου

Η οικονομική θεματική επικεντρώνεται στη σταθερότητα, στη δημιουργία ασφαλούς επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Η θεματική της ασφάλειας αναφέρεται στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές απειλές όπως η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, τα ναρκωτικά και η τρομοκρατία.

Το πολιτικό σκέλος της Συνόδου περιλαμβάνει τη συζήτηση για την επίλυση διμερών διαφορών στα Δυτ. Βαλκάνια, την ενίσχυση της δημοκρατίας και την προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Επόμενη στάση οι Βρυξέλλες

Από το Λονδίνο, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/7), στην οποία ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Το πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα διαμορφωθεί ως εξής:

13.00 Γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας και του Περιφερειακού Γραφείου για την συνεργασία της νέας γενιάς.

14.20 1η συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις.

16.20 2η συνεδρίαση Ολομέλειας, Σύνοδος Διαδικασίας Βερολίνου.

17.20 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

18.00 Δεξίωση των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο με τη συμμετοχή του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.

Σχετικά άρθρα