Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ετοιμάζει «χουνέρι» στον Μητσοτάκη ο Τσίπρας – Άγχος για τις συντάξεις

Ετοιμάζει «χουνέρι» στον Μητσοτάκη ο Τσίπρας – Άγχος για τις συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Νέα Δημοκρατία, Πιέρ Μοσκοβισί, Συντάξεις, Συνταξιούχοι,

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να “μη βάζει όλα τα λεφτά του στο μαύρο, στην περικοπή των συντάξεων, γιατί θα τα χάσει όλα”.

Το χθεσινό παράθυρο που άφησε ο ίδιος ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί για ακύρωση του μέτρου των συντάξεων από 1.1.2019 έχει ήδη προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στις τάξεις της ΝΔ, ενώ οι σπασμωδικές αντιδράσεις τόσο του Προέδρου όσο και του Αντιπροέδρου της, που έσπευσαν να εγκαλέσουν τον κ. Μοσκοβισί για το ενδεχόμενο μη περικοπής είναι ενδεικτικές του άγχους που κυριεύει το γαλάζιο επιτελείο.

Η πρώτη “βόμβα” διά στόματος Μοσκοβισί ήρθε με το “δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο”, αποστροφή που ακύρωσε στα λόγια την επιχειρηματολογία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχθηκε ακόμη πιο σκληρή για το γαλάζιο στρατόπεδο από τη δεύτερη αποστροφή του, στην οποία είπε ότι οι δεσμεύσεις δεν είναι άκαμπτες ως προς τα μέσα.

Το ίδιο εξάλλου υπογράμμισε και ο Αλέξης Τσίπρας στο τετ α τετ που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πλέον είναι δεσμευμένη ως προς τους στόχους και όχι τα μέσα επίτευξής τους, αφήνοντας εμμέσως παράθυρο ακύρωσης του μέτρου για τις συντάξεις, που αποτελεί πυρηνικό στοιχείο της γαλάζιας στρατηγικής.

Έντονη δυσφορία Χατζηδάκη – Μητσοτάκη

«Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν πως πρόκειται για 4ο μνημόνιο» απάντησε φανερά εκνευρισμένος στον κ. Μοσκοβισί ο κ. Χατζηδάκης λίγα λεπτά αφού ο ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθάριζε ότι τα μνημόνια τέλειωσαν για την Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε, όμως, επίθεση στον επίτροπο της ΕΕ και για την αναφορά του ότι πλέον η Ελλάδα ξαναγίνεται νορμάλ χώρα. «Η Ελλάδα είναι μόνο στα λόγια κανονική χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης στρεφόμενος ευθέως κατά του επιτρόπου. Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Μοσκοβισί να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019 προκειμένου να διαμορφώσει η ΝΔ σχετικά το κυβερνητικό πρόγραμμά της.

Απάντηση στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος εξέφρασε στη Βουλή τη δυσφορία του για τη ρητή δήλωση του επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει 4ο Μνημόνιο και ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και στις αγορές, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Παρακολουθήσαμε πριν από λίγη ώρα τον κ. Χατζιδάκη να θυμώνει, στο ελληνικό κοινοβούλιο, με τον ευρωπαίο επίτροπο κ. Μοσκοβισί.

Ο κ. Χατζιδάκης, όμως, στην πραγματικότητα θύμωσε με την αλήθεια. Θύμωσε με το γεγονός ότι ο κ. Μοσκοβισί είπε το αυτονόητο.

Ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο και ότι η Ελλάδα πέτυχε μία πολύ θετική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία το καθιστά πλέον βιώσιμο.

Θύμωσε όμως και με το γεγονός ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν θα γίνεται πλέον στη βάση των μέσων αλλά στη βάση των στόχων, ως προς τους οποίους θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική ευελιξία από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης”, δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

“Ο κ. Χατζιδάκης, αντί να θυμώνει, θα πρέπει πλέον να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί και να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα.”

Στις αντίστοιχες συστάσεις και νουθεσίες λίγο αργότερα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πιερ Μοσκοβισί επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως “μετά τον κ. Χατζηδάκη, ήρθε η σειρά του κ Μητσοτάκη να κάνει παρατήρηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Μοσκοβισί που μίλησε για τη θετική οικονομική πορεία της χώρας και το τέλος των μνημονίων», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη εκεί στη ΝΔ».

Σχετικά άρθρα