Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Κοτζιάς: Η Νέα Δημοκρατία διεκδικούσε με πάθος το όνομα Βόρεια Μακεδονία και τώρα παριστάνει την παρθένα

Νίκος Κοτζιάς: Η Νέα Δημοκρατία διεκδικούσε με πάθος το όνομα Βόρεια Μακεδονία και τώρα παριστάνει την παρθένα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νέα Δημοκρατία, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Την αποκάλυψη ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είχε αποδεχτεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών έκανε ο Νίκος Κοτζιάς. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς είπε:

«Η Νέα Δημοκρατία παριστάνει την παρθένα, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι παρθένα, να συνεννοούμαστε.

»Κυβέρνησε τον τόπο επί δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της Βορείου Μακεδονίας κυβέρνησε δέκα χρόνια με επτά υπουργούς Εξωτερικών και εγώ υπέβαλλα ένα ερώτημα: «Παιδιά, πείτε μας ποιά ονόματα προτείνατε;».

»Διάβασα στην Βουλή ότι πρότειναν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» στην καλύτερη παραλλαγή, πρότειναν δηλαδή: σκέτο «Μακεδονία» και στην καλύτερη παραλλαγή –η κα Ντόρα Μπακογιάννη για να πούμε ποιος το έκανε, μπράβο της σε αυτό– διεκδικούσε –δεν μπορούσε να το πάρει τότε, το πήραμε εμείς– το «Βόρεια Μακεδονία».

»Βγαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπός τους για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή και λέει «η ονομασία Βόρεια Μακεδονία είναι η πιο αλυτρωτική, η πιο προδοτική και η πιο άθλια».

»Εγώ να μην του απαντήσω; Κάτσε ρε σύ, ηρέμησε λιγάκι, αυτό διεκδικούσατε και δεν καταφέρατε να το πάρετε.

»Και μάλιστα γι’ αυτό διάβασα στη Βουλή, αν είδατε το κατ’ εξοχήν έγγραφο που διάβασα, ήταν τέσσερα έγγραφα που ερωτάται η κα Μπακογιάννη, η Υπουργός Εξωτερικών του κ. Καραμανλή για να συνεννοούμαστε:

«Θέλετε το Βόρεια Μακεδονία;» Λέει: «είναι το καλύτερο απ’ όλα». Μετά από δυο μήνες: «Επιμένετε στο Βόρεια Μακεδονία;» «Ναι, οπωσδήποτε διότι δεν έχει αλυτρωτισμό».

»Ερώτηση μετά από έξι μήνες από τον κ. Νίμιτς: «Αξίζει τον κόπο να συνεχίζω να διεκδικώ το όνομα Βόρεια Μακεδονία για λογαριασμό σας από τους Σκοπιανούς;» «Ναι, αξίζει».

»Δεν μπορεί να διεκδικούν ένα όνομα «Βόρεια Μακεδονία» με πάθος, στην καλύτερή τους στιγμή της Νέας Δημοκρατίας και να λένε ότι εμείς πουλήσαμε τη χώρα σε ένα όνομα, που εμπερικλείει αλυτρωτισμό και προδοσία.

»Και για να επανέλθω, κοιτάξτε να δείτε, βγήκαν μερικοί και έλεγαν ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν είπε ποτέ τη λέξη «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία».

»Πώς θα αποδείξω εγώ ότι λένε ψέματα; Δεν δικαιούμαι να αποχαρακτηρίσω -γιατί εγώ δεν βγάζω έγγραφα χωρίς αποχαρακτηρισμό από την Υπηρεσία- τα έγγραφα στα οποία η Νέα Δημοκρατία διαπραγματευόταν σε κάθε περίπτωση ότι θα περικλείεται η λέξη «Μακεδονία» στο νέο όνομα των Σκοπίων;

»Και μάλιστα το εκπληκτικό είναι ότι στην καλύτερη παραλλαγή τους είναι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», στη χειρότερη παραλλαγή τους είναι το «Μακεδονία» σκέτο».

Σχετικά άρθρα