Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Eurogroup: Μαραθώνια συνεδρίαση για το ελληνικό χρέος – Αισιοδοξία για συμφωνία

Eurogroup: Μαραθώνια συνεδρίαση για το ελληνικό χρέος – Αισιοδοξία για συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αναδιάρθρωση Χρέους, Δημόσιο Χρέος, Διαγραφή Χρέους, Ελάφρυνση Χρέους, Ελληνικό Χρέος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κούρεμα Χρέους, Μάριο Σεντένο, Πιέρ Μοσκοβισί,

Στο πιο δύσκολο σκέλος, την ακανθώδη παράμετρο του εύρους της χρονικής επιμήκυνσης των δανείων του EFSF, έχουν «κολλήσει» οι διαβουλεύσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup που είναι σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο.

Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

H διαδικασία αναμένεται να «τραβήξει» χρονικά, καθώς το ζήτημα μετατέθηκε προς συζήτηση στο τέλος της σημερινής ατζέντας.

Tα θέματα που «βάζουν δύσκολα» στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το naftemporiki.gr είναι εν μέρει αλληλένδετα και αφορούν τη χρονική επιμήκυνση, το ύψος της τελευταίας δόσης του προγράμματος και την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Πάντως εκτός απροόπτου βασικό σενάριο παραμένει η επίτευξη συμφωνίας στο Λουξεμβούργο.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου προγράμματος είναι το πιο σημαντικό συστατικό της ελάφρυνσης.

Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 95 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία δέχεται πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 15 έτη, αλλά φαίνεται να αντιστέκεται σθεναρά.

Στόχος σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα υπογραμμίσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, είναι το τελικό σχέδιο να μπορεί να πείσει τις αγορές και να βοηθά τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, αλλά και της συνήθως επικριτικής Σλοβακίας, εξέφραζαν αισιοδοξία ότι η συμφωνία είναι εφικτή και έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα.

Σχετικά άρθρα