Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φίλης: Ο Μητσοτάκης υπακούει σε εθνικιστικές φωνές και αρνείται την εθνική ευθύνη της Ν.Δ.

Φίλης: Ο Μητσοτάκης υπακούει σε εθνικιστικές φωνές και αρνείται την εθνική ευθύνη της Ν.Δ.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Φίλης, Σκόπια,

Μια καλή συμφωνία και έναν συμβιβασμό προς όφελος των συμφερόντων των δύο χωρών, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης τη συμφωνία με την πΓΔΜ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Όπως υπογράμμισε ο κ Φίλης, η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» ανοίγει νέους οικονομικούς και γεωστρατηγικούς ορίζοντες, απαραίτητους για να βγει η χώρα από την κρίση.

«Αξιοποιείται το μομέντουμ για να επιτευχθεί η συμφωνία και να σταματήσει η εκκρεμότητα των 27 ετών, που παρήγαγε εστίες αποσταθεροποίησης.

Μπορεί στον χάρτη να υπάρχει μια τρύπα, ένα αβάπτιστο κρατίδιο, όπως με υπεροψία νομίζαμε, αλλά η πραγματικότητα δεν συγχωρεί το κενό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Φίλης.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπακούει σε εθνικιστικές φωνές, και να αρνείται την εθνική ευθύνη του κόμματος του.

«Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο ιστορικό κόμμα στο οποίο συνυπάρχουν φιλελεύθεροι με λαϊκούς δεξιούς και ακροδεξιούς. Αυτή την περίοδο η συνισταμένη γέρνει προς τα ακροδεξιά.

Προφανώς έχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα φυσιογνωμίας που εκφράζεται και με τη σημερινή στάση της στο Μακεδονικό» υπογράμμισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Είναι απαράδεκτο όμως ο κ. Μητσοτάκης να αρνείται την εθνική ευθύνη του κόμματός του και να υπακούει στα παλαιοκομματικά κελεύσματα της κομματικής ιδιοτέλειας.

Και αυτή η εθνικιστική κλίση της ΝΔ δυστυχώς αθροίζεται με τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία που απλώνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εις βάρος των φτωχών πολιτών αλλά και των ασθενέστερων λαών. Αυτό το μάθημα το παίρνουμε καθημερινά».

Και ο κ Φίλης συνέχισε: «Εν ονόματι, λοιπόν, ποιας προοπτικής διεκδικεί η ΝΔ την επιστροφή της στην εξουσία; Παρέα με τον Όρμπαν και τους άλλους της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς; Γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφωνούν με τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση».

«Για να βγούμε από την οικονομική κρίση οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια νέα εθνική προοπτική ενταγμένη στην ευρωπαϊκή και τη γενικότερη διεθνή πορεία.

Το αδιέξοδο στο μακεδονικό, τη δεκαετία του ’90, καθήλωσε την Ελλάδα σε εθνικιστικές αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Πρώτα – πρώτα έχασε η Μακεδονία μας. Η ελληνική Μακεδονία! Που δεν κινδυνεύει από τις εθνικιστικές φαντασιώσεις των γειτόνων μας. Που αν τις υιοθετήσουμε θα είναι σε βάρος της εθνικής μας αυτοπεποίθησης».

Και ο κ Φίλης κατέληξε: «Τώρα δημιουργούνται νέες δυνατότητες, από τις οποίες μπορεί να κερδίσει τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες βαλκανικές χώρες. Μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές με επενδύσεις ευρωπαϊκές και διεθνείς, όπως η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς – Θεσσαλονίκη -Σκόπια – Βελιγράδι και εκείθεν προς την κεντρική Ευρώπη, καθώς και ενεργειακά δίκτυα π.χ. φυσικού αερίου. Μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα μας με σταθερότητα από την οικονομική κρίση.

Με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ενισχυμένα εισοδήματα. Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει τουλάχιστον ομαλές διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της. Αυτό εξυπηρετεί η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία».

Σχετικά άρθρα