Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας σε Ντομπρόβσκις: Είναι δίκαιη και πρέπει να γίνει πράξη η ελάφρυνση χρέους

Τσίπρας σε Ντομπρόβσκις: Είναι δίκαιη και πρέπει να γίνει πράξη η ελάφρυνση χρέους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Ελάφρυνση Χρέους, Ελληνικό Χρέος, Μνημόνιο,

Τον Βάλντις Ντομπρόβσκις υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επισκέπτεστε τη χώρα μου σε ένα σημείο καμπής. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν και ανοίγουμε τις πόρτες προς το μέλλον. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η τελευταία αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος, κάναμε τεράστιες προσπάθειες και πιστεύω ότι είναι δίκαιο για τον ελληνικό λαό να αποδώσουν οι θυσίες που έχει κάνει και αναμένουμε μια λύση: τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη μόνιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές από το Σεπτέμβρη όταν και θα έχουμε βγει από το πρόγραμμα», είπε ο Πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

Συνεχίζοντας, απευθυνόμενος στον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε παραλλήλως, «προχθές είχαμε μια ιστορική συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Αισιοδοξώ ότι αυτές οι δύο σημαντικές, ταυτόχρονες σχεδόν εξελίξεις, θα υπογραμμίσουν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός προχωρούν σε ένα αισιόδοξο μέλλον», για να λάβει την απάντηση «έχετε κάνει πολλή δουλειά και τώρα είναι η ώρα να δρέψετε τους καρπούς των κόπων σας».

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και συζητήσαμε ένα φάσμα θεμάτων», δήλωσε από την πλευρά του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, «το πρώτο και κύριο από τα θέματα αυτά σχετίζεται με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο πρόκειται να τελειώσει τον Αύγουστο, και αναμένουμε και ήδη εργαζόμαστε για μια υπερκείμενη συμφωνία σε μια εβδομάδα στο Eurogroup. Υπάρχει αριθμός στοιχείων που είναι σημαντικά.

Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία για τα μέτρα για το χρέος, για το τι θα είναι τα μέτρα σε όρους μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους», ανέφερε εξάλλου.

Ερωτηθείς για αν αυτό θα γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε: «Αναμένουμε μια υπερκείμενη συμφωνία και αυτή θα έχει αρκετά στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει μια προϋπόθεση, αν θέλετε, η οποία είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων, την οποία ψηφίζει σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δεύτερον, υπάρχει συμφωνία στα μέτρα για το χρέος και το τι μπορεί να γίνει και, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να έχουμε εμπροσθοβαρή μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει με αξιοπιστία στις αγορές».

Και συμπερασματικά, «αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όμως θα έλεγα πως η στάση όλων των πλευρών είναι εποικοδομητική, έτσι ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας».

«Πρώτα από όλα θα δούμε ότι η ελληνική οικονομία τελικώς ανακάμπτει», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγώντας πως «επέστρεψε πέρυσι στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη, έτσι φέτος περιμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι γύρω στο 2% και πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε περαιτέρω αυτή την ανάπτυξη.

Όπως θυμάστε, το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρωτοβουλία Νέα Αρχή για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση στην Ελλάδα, βελτιώνοντας ουσιαστικά τις συνθήκες για την Ελλάδα σε όρους διαθέσιμων κεφαλαίων της ΕΕ, παρέχοντας επίσης πολλή τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της απορρόφησης.

Βλέπουμε ότι από τα 35 δισ. ευρώ που επιστρατεύθηκαν με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα έχει ήδη χρησιμοποιήσει 16 δισ. και, μέσα σε δυο χρόνια, η Ελλάδα μετακινήθηκε από ένα από τα χειρότερα ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε ένα από τα καλύτερα ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων».

Και, «όσον αφορά το επόμενο οικονομικό πλαίσιο βλέπουμε επίσης θετικά νέα για την Ελλάδα, περιλαμβανομένου ενός ουσιαστικά αυξημένου φακέλου συνοχής.

Έτσι, συνολικά, όπως γνωρίζετε, η συνοχή θα αντιμετωπίσει μειώσεις 10% σε πραγματικούς όρους την ίδια στιγμή που η Ελλάδα θα έχει αύξηση 8% σε πραγματικούς όρους. Εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όμως αυτή είναι η πρόταση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει στο τραπέζι.

Έτσι βλέπουμε τώρα ότι με τις πολλές και πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται, την υποστήριξη της Ελλάδας για τις επενδύσεις, βλέπουμε ότι η οικονομία της Ελλάδας έχει καλές δυνατότητες για οικονομική ανάκαμψη», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικά άρθρα