Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Φώφη μόνη της: Όλοι στο ΚΙΝΑΛ υπέρ της συμφωνίας – Μυρίζει “μπαρούτι”

Η Φώφη μόνη της: Όλοι στο ΚΙΝΑΛ υπέρ της συμφωνίας – Μυρίζει “μπαρούτι”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Καμίνης, Γιώργος Παπανδρέου, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κεντροαριστερά, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Σκόπια, Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά,

Πυριτιδαποθήκη θυμίζει το εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ μοιάζει ικανό να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή το φιτίλι που θα μπορούσε, στην πιο ακραία εκδοχή, να τινάξει τη συνοχή του νέου φορέα στον αέρα.

Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Π.Σ. του φορέα και προτού τεθεί επί τάπητος το κείμενο της συμφωνίας που είχαν ήδη λάβει τα κόμματα, πληροφορίες ήθελαν τη Φ. Γεννηματά να εισηγείται αρνητικά σχετικά με στήριξη της συμφωνίας, με τις διακηρυγμένες θέσεις του Ποταμιού, της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΚΙΔΗΣΟ πάντως να κινούνται υπέρ της της επίλυσης του ονοματολογικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αυγής και του Νίκου Λιονάκη η Φ. Γεννηματά επέμεινε να μιλά για αρνητικά σημεία της συμφωνίας. Ωστόσο, βρήκε απέναντί της -με διαφορετική ένταση τον καθένα- τον Στ. Θεοδωράκη, τον Γ. Παπανδρέου, τον Θ. Θεοχαρόπουλο, τον Ν. Ανδρουλάκη (τηλεφωνικά) και τον Γ. Καμίνη, που επικέντρωσαν στα θετικά. Συνεπώς, η συνεδρίαση έληξε ξανά χωρίς απόφαση…

Τα σενάρια

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, ως αποτέλεσμα του θολού στίγματός του και των μπερδεμένων στοχεύσεών του, ενώ οι εσωκομματικές διαφωνίες επί στρατηγικών θεμάτων πολλαπλασιάζουν την πίεση. Εφόσον ο φορέας καταλήξει σε θετική στάση για τη συμφωνία, θα ήταν αντίφαση να στηρίξει τη “γαλάζια” πρόταση μομφής με αντικείμενο την άρνησή της στη συμφωνία.

Από την άλλη, αρνητική απόφαση για τη συμφωνία, σε συνδυασμό με το στρατηγικό αίτημα Γεννηματά για “εκλογές τώρα”, θα φέρει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο ίδιο στρατόπεδο με τη Ν.Δ. Ωστόσο, η Χαρ. Τρικούπη έχει δείξει ότι δεν θέλει να ταυτίζεται με τη Ν.Δ., ακόμα κι αν στην πράξη η στάση που τηρεί τελικά λειτουργεί υπέρ της στρατηγικής του Κυρ. Μητσοτάκη. Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα βρει έναν διαφορετικό τρόπο να εκδηλώσει τη διαφωνία του με τη συμφωνία.

Και στις δύο περιπτώσεις, είτε σε θετική είτε σε αρνητική απόφαση, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμφανιστεί με ενιαία φωνή στη Βουλή. Πέραν των τριών Βορειοελλαδιτών βουλευτών της ΔΗ.ΣΥ., υπάρχουν κι άλλοι στην Κ.Ο. που διαφωνούν με στήριξη της συμφωνίας για δύο λόγους: Για να μην “απογοητεύσουν” τη βάση του “πατριωτικού ΠΑΣΟΚ” και γιατί θεωρούν ότι αντίθετα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα εμφανιστεί να τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση.

Αντίθετα, το Ποτάμι και ο Θ. Θεοχαρόπουλος (πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ.) έχουν δημόσια ξεκαθαρίσει τη θέση τους υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού και δύσκολα θα έκαναν πίσω από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους επί ενός “ταυτοτικού ζητήματος”. Η επιλογή της κατά συνείδηση ψήφου θα ήταν μια διέξοδος για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ώστε να προσπεράσει το “σπάσιμο” της γραμμής, ωστόσο για μια ακόμη φορά θα διακινδυνεύσει ο νέος φορέας να εμφανίσει κοινοβουλευτικά εικόνα κομφούζιου.

Από τη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, αφενός επισημαίνοντας ότι έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ της ενιαίας εθνικής γραμμής, αφετέρου προσθέτοντας: “Αλλά στοιχείο της ενιαίας εθνικής γραμμής είναι και ήταν πάντα η συνολική και οριστική αναίρεση του αλυτρωτισμού”.

Μάχες “στρατοπέδων”

Η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως η ΔΗ.ΣΥ. δεν θα στηρίξει (όπως και το Ποτάμι) τη συμφωνία και η επίθεση που του εξαπέλυσε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος αποτελούν ξέσπασμα μιας μεγάλης αντιπαράθεσης μέσα στον νέο φορέα. «Έξεστι Λακεδομονίοις ασχημονείν. Η προπέτεια και η αμετροέπεια του κ. Κωνσταντινόπουλου τον χαρακτηρίζει», σχολίασε χθες ο Σπ. Δανέλλης.

Ο Ανδ. Λοβέρδος ήρθε να επιβεβαιώσει τι διακυβεύεται για τον νέο φορέα, καθώς, σχολιάζοντας τις διαφορετικές απόψεις μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια, δήλωσε (ρ/σ Θέμα): “Πασχίζουμε να μην διασπαστούμε”. Είπε ότι δεν θέλει να εξηγήσει τη στάση των συναδέλφων του και πως “έχουμε δώσει τον λόγο μας να είμαστε ενωμένοι”.

Πάντως, όπως ο Σπ. Δανέλλης επισήμανε ότι Ποτάμι και ΔΗ.ΣΥ. δεν μπορούν να ψηφίσουν διαφορετικά, έτσι και ο Ανδ. Λοβέρδος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν δυο διαφορετικές στάσεις μέσα στο Κίνημα. “Δεν εννοώ δυνατότητα δυο διαφορετικών στάσεων στο θέμα. Αλλιώς νοθεύεται το μήνυμα και σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της κοινωνίας να είμαστε ενωμένοι. Ο δρόμος είναι ένας” είπε αποφεύγοντας πάντως -εν αντιθέσει με τον Σπ. Δανέλλη- να προσδιορίσει ποιος πρέπει να είναι κατά τη γνώμη του αυτός ο δρόμος.

Σπ. Δανέλλης: Πληρούνται οι προϋποθέσεις της εθνικής γραμμής

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 ο Σπ. Δανέλλης πήρε εκ νέου σαφή θέση υπέρ της αποδοχής της συμφωνίας και κάλεσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να τηρήσει καθαρή στάση, ως προοδευτικός φορέας, μένοντας μακριά “από την παγίδα των μικροκομματικών οφελών”. “Θα έχουμε πρόβλημα αν ποιήσουμε τη νήσσα για να ικανοποιήσουμε το ‘βαθύ’ ΠΑΣΟΚ” υπογράμμισε. Σημείωσε ότι το “Μακεδονικό” “είναι ταυτοτικό ζήτημα για την Κεντροαριστερά “, είναι θέμα “απόλυτης, ευδιάκριτης, ρητής αποστασιοποίησης από την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό”.

Θέτοντας τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων αναφορικά με τη στάση της ΔΗ.ΣΥ., ο βουλευτής του Ποταμιού επισήμανε ότι “το θέμα δεν δημιουργήθηκε χθες«, για να υποστηρίξει ότι »με βάση τα δεδομένα που έχουμε πρέπει να είμαστε απόλυτοι«: »Χοντρικά, τι ζητούσαμε; Μια σύνθετη ονομασία κοινά αποδεκτή για όλες τις χρήσεις. Αυτό ήταν το πακέτο. Άρα η εικόνα που είχαμε διαμορφώσει πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθετε η εθνική γραμμή”.

Σχετικά άρθρα