Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αχτσιόγλου: Οι αλλαγές που έρχονται σε συλλογικές συμβάσεις-εργολαβίες

Αχτσιόγλου: Οι αλλαγές που έρχονται σε συλλογικές συμβάσεις-εργολαβίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργασία, Έφη Αχτσιόγλου, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας,

Δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχονται τον Αύγουστο, όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5.

Παράλληλα προωθείται νέο νομοσχέδιο, που δίνει έμφαση στους κανόνες για τις συμβάσεις έργου.

Πρόκειται για την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, (όταν υπάρχουν περισσότερες συμβάσεις, υπερισχύει η ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο) και την αρχή της επεκτασιμότητας, (όταν μία συλλογική σύμβαση καλύπτει τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων του κλάδου, ισχύει για όλο τον κλάδο, ανεξαρτήτως αν την έχουν υπογράψει όλοι οι εργοδότες.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και δεν σχετίζεται με αξιολογήσεις, διαπραγματεύσεις και προαπαιτούμενα.

«Είναι το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στα εργασιακά σε λιγότερο από έναν χρόνο, με θετικές ρυθμίσεις, επέκταση δικαιωμάτων των εργαζόμενων και προστασία από διάφορες μορφές παραβατικότητας ή καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων των εργοδοτών» τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, από τις σημαντικότερες διατάξεις του είναι αυτές με τις οποίες μπαίνουν κανόνες στις εργολαβίες.

«Είναι εξίσου σημαντικές ρυθμίσεις με αυτές για τις συλλογικές συμβάσεις, γιατί το φαινόμενο των εργολαβιών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην ελληνική αγορά εργασίας, με την κατάχρησή τους» ανέφερε, εξηγώντας πως πολύ συχνά οι αναθέτοντες είναι στην πραγματικότητα εργοδότες που παραχωρούν διάφορες πάγιες δραστηριότητες της επιχείρησης σε εργολάβο, για να μην έχουν ευθύνη σε περίπτωση που συμβούν παραβάσεις απέναντι στους εργαζόμενους, όπως μη καταβολή δεδουλευμένων, μη πληρωμής ενσήμων και ασφαλιστικών εισφορών.

«Μπαίνει τέλος στο καθεστώς κατάχρησης των εργολαβιών» διεμήνυσε η υπουργός.

Σχετικά άρθρα