Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διπλωματικό θρίλερ: Πιέζει ο Τσίπρας, αδειάζει η κλεψύδρα για τον Ζάεφ

Διπλωματικό θρίλερ: Πιέζει ο Τσίπρας, αδειάζει η κλεψύδρα για τον Ζάεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζόραν Ζάεφ, Μάθιου Νίμιτς, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νέα Δημοκρατία, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την αναζήτηση λύσης στο ονοματολογικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει σαφές μήνυμα προς τον Ζόραν Ζάεφ στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεών του.

Η βραδινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου μπορεί να είχε ως αφορμή την ανακοίνωση της ΝΔ, ωστόσο όπως σχολιάζουν γνώστες των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, είχε ως αποδέκτη όχι μόνο την Πειραιώς αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο οποίος όπως όλα δείχνουν δεν θα ακούσει το τηλέφωνό του να χτυπάει μέχρι να υπάρξει σαφής συμφωνία για το τελικό κείμενο της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και το οποίο θα σέβεται έναν προς έναν όλους τους όρους που έχει θέσει η Αθήνα.

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών κρατούν παντελώς κλειστές τις στρόφιγγες της ενημέρωσης και των διαρροών, εξαιτίας της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων, το μήνυμα που εκπέμπουν είναι πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Ο χρόνος πιέζει τα Σκόπια

Παράλληλα, άπαντες γνωρίζουν πως ο χρόνος πιέζει τα Σκόπια και όχι την Αθήνα, με αποτέλεσμα να γέρνει η διαπραγματευτική πλάστιγγα υπέρ των ελληνικών προτάσεων, θέμα το οποίο έχει τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά.

Ως εκ τούτου, αν και δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού, εκτιμάται πως οι χθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στην Αθήνα, δεδομένου ότι ο ίδιος εμφανίστηκε να «πουλά» στο εσωτερικό της χώρας του ζητήματα μίας συμφωνίας που δεν έχει κλείσει, με την κίνηση αυτή να ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους ως μία προσπάθεια μετατόπισης της πίεσης στην Αθήνα.

«Όλα είναι στον αέρα μέχρι όλα να συμφωνηθούν» σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο TRIBUNE, επισημαίνοντας το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά κανείς δεν προβαίνει σε δηλώσεις για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Όχι στο παιχνίδι εντυπώσεων

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, επιμένουν στη γραμμή της διαπραγματευτικής υπευθυνότητας όσον αφορά στα ζητήματα που αγγίζουν τον πυρήνα των διαβουλεύσεων, αρνούμενοι να μπουν στο «παιχνίδι» εντυπώσεων που επιχειρεί να στήσει η ΝΔ με αφορμή τα όσα μπορεί να ακούγονται στη γείτονα.

Και επιπλέον, επαναλμαβάνουν τους όρους και τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης, όχι τόσο για να τα ακούει το στρατόπεδο Μητσοτάκη, όσο για να φθάνουν τα μηνύματα στην πλευρά Ζάεφ, δεδομένου ότι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων παρατηρούνται δυσκολίες και στρεβλώσεις που είχαν ξεπεραστεί στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα.

«Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία», είναι η απάντηση της κυβέρνησης στα ερωτήματα της ΝΔ, ενώ το Μαξίμου στη δική του ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί παρά μόνο συμφωνία για χρήση ενός ονόματος έναντι όλων (δηλαδή erga omnes), ενώ επαναλαμβάνει σταθερά ότι αποτελεί προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ:

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.

»Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.

»Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.

»Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού των Σκοπίων για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.

Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».

ΝΔ: Τί έχει συμφωνήσει ο κ.Τσίπρας;

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, υπό το φως των δηλώσεων Ζάεφ περί «καταρχήν συμφωνίας» με την Ελλάδα και αποστολής επιστολής από την Αθήνα στο ΝΑΤΟ, η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι κρατά μυστικό το περιεχόμενο συμφωνίας με τα Σκόπια. Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.

»Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

»• Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;

»• Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

»• Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

»• Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

»Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».

Σχετικά άρθρα