Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ζάεφ με την πλάτη στον τοίχο – Οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο για Σκόπια

Ο Ζάεφ με την πλάτη στον τοίχο – Οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο για Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζόραν Ζάεφ, Μάθιου Νίμιτς, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια,

Μπορεί διαρροές και διπλωματικές σκοπιμότητες από την πλευρά των Σκοπίων να κάνουν λόγο για “κλεισμένη” συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ωστόσο η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας.

Από την επομένη της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, τα τεχνικά κλιμάκια και οι νομικοί σύμβουλοι των δύο υπουργείων, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, έχουν πάρει φωτιά, εξετάζοντας λέξη προς λέξη το κείμενο που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμφωνία.

Οι πληροφορίες από την πλευρά της Αθήνας βγαίνουν με το σταγονόμετρο, καθώς κανείς δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι των Σκοπίων που επιχειρούν να παρουσιάσουν μία εικόνα συμφωνίας πριν αυτή επιτευχθεί, προκειμένου να μετατοπίσουν την πίεση στην ελληνική πλευρά.

Αν και τα ονόματα τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των διπλωματικών διαύλων πλέον είναι λίγο πολύ γνωστά, δηλαδή Severna, Gorna και Nova Makedonija, το όνομα φαίνεται πως είναι το τελευταίο που θα αποφασιστεί και θα αποτελέσει το “κερασάκι” στην τούρτα της συμφωνίας, εφόσον αυτή επιτευχθεί.

Και τούτο, διότι όλο το ενδιαφέρον των νομικών κλιμακίων επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες για το erga omnes, την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος και τις αιρέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να προχωρήσει τις ενταξιακές διαδικασίες της σε διεθνείς οργανισμούς, fora, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Αυτό το σήμα εξάλλου έστειλε και το Μέγαρο Μαξίμου μέσω κυβερνητικού αξιωματούχου με γνώση των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα, καλώντας την πλευρά των γειτόνων να… πηδήξει το χαντάκι. Και όπου χαντάκι βλέπε erga omnes…

Ασφαλείς διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν εμφατικά πως η Αθήνα δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω από τις δύο βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει εξαρχής της διαπραγμάτευσης, δηαλδή το erga omnes και την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ζητήματα τα οποία αποτελούν και τα βασικά εναπομείναντα αγκάθια για την πλευρά Ντιμιτρόφ.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου παράλληλα, δε δείχνουν να συγκινούνται από τη σεναριολογία για ταξίδι εξπρές στις Πρέσπες, ούτε για την αντίστοιχη για τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, ενόσω δεν έχει κλείσει μέχρι και η τελευταία λέξη στο κείμενο της συμφωνίας που θα πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αθήνα.

Και τούτο, διότι αν και παρά τη βούληση της Αθήνας για λύση, το διπλωμαιτκό βάρος είναι στους ώμους της γείτονος, που γνωρίζει πως παίζει την ύπαρξή της. Ως εκ τούτου, κανένα τηλεφώνημα δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα χωρίς υποχωρήσεις και διπλωματικά τερτίπα από την πλευρά Ζάεφ – Ντιμιτρόφ της τελευταίας στιγμής.

Σχετικά άρθρα