Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες: Συζητήθηκε σοβαρά το όνομα «Βαρντάρσκα» για τα Σκόπια

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες: Συζητήθηκε σοβαρά το όνομα «Βαρντάρσκα» για τα Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μάθιου Νίμιτς, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Για «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας» στο Σκοπιανό έκαναν λόγο διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο Έλληνας ανταποκριτής στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Κ. Τσίτσας.

Σε ρεπορτάζ του για τη real.gr, ο Θανάσης Τσίτσας αναφερόμενος στη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, γράφει ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, ωστόσο, οι δύο ΥΠΕΞ αποφάσισαν να δώσουν νέο ραντεβού σήμερα Παρασκευή στις 9.30 π.μ διατηρώντας ζωντανή την διαπραγματευτική διαδικασία.

Μετά το τέλος της 7ωρης σχεδόν συνάντησης τους στην έδρα του ΟΗΕ –μεσολάβησε και γεύμα εργασίας- υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, δεν υπήρξε ουδεμία ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αξιολογώντας το αποτέλεσμα της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ σχολίασε στη real.gr:

«Δεν υπάρχει ακόμη κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για μια συμφωνία.

»Όμως, υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας» αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν προοπτικές να βρεθεί σήμερα Παρασκευή μια χρυσή τομή μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων.

Από την ίδια διπλωματική πηγή εκφράστηκε η εκτίμηση ότι ο Μάθιου Νίμιτς δεν θα καταθέσει μια τελική πρόταση στις δύο πλευρές αν δεν εξασφαλίσει ότι Αθήνα και Σκόπια θα έχουν συμφωνήσει στο 90% των βασικών θεμάτων (ονομασία, erga omnes, αλλαγές στο Σύνταγμα, γλώσσα) ανεξάρτητα με το τι έχει συμφωνηθεί στις τεχνικές επιτροπές για δευτερεύοντα θέματα.

Στο θέμα της ονομασίας τα φαβορί είναι τα Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας). Αργά το βράδυ ακούστηκε -αλλά δεν επιβεβαιώθηκε- στην Νέα Υόρκη ότι στο θέμα της ονομασίας από το πακέτο Νίμιτς, ως επιλογή, συζητήθηκε σοβαρά και το Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Σκοπιανές δημοσιογραφικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ διέρρεαν χθες το μεσημέρι ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ -που εκπροσωπεί την σκληρή γραμμή της κυβέρνησης Ζάεφ- σχεδίαζε να υποβάλλει την παραίτηση του.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν μετά το τέλος της πρώτης ημέρας «ότι οι εξελίξεις στην 7ωρη διαπραγμάτευση απομακρύνουν πλέον τώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο» αυξάνοντας τις προοπτικές σύγκλισης.

Η εικόνα που ενδεχομένως θα θελήσουν να περάσουν Αθήνα και Σκόπια, σύμφωνα πάντα με την διπλωματική πηγή, μετά το πέρας το συνομιλιών στην Νέα Υόρκη, θα αποτυπώνεται στο μήνυμα: «Aν καθυστερούμε λίγο είναι λογικό, αλλά θα προχωρήσουμε. Έχουμε κάνει πολύ πρόοδο, αλλά έχουμε δυσκολίες», καταλήγει ο Θανάσης Τσίτσας.

Σχετικά άρθρα