Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: «Ο Τσίπρας αποφασισμένος να λύσει το Σκοπιανό»

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: «Ο Τσίπρας αποφασισμένος να λύσει το Σκοπιανό»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Σκόπια,

«Ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να λύσει το Σκοπιανό». Αυτό δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters για την πρόθεση του πρωθυπουργού σχετικά με το θέμα με το πρακτορείο ειδήσεων να συνδέει το θέμα με το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε στο πρακτορείο υπό το καθεστώς ανωνυμίας «αν υπάρξει μια συμφωνία θα είναι μπόνους.

»Ο Τσίπρας θα πει “σας έβγαλα από το Μνημόνιο, έλυσα το ζήτημα των Σκοπίων”. Με αυτό τον τρόπο ίσως να μπορέσει να καλύψει άλλες απώλειες».

Όπως παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων αν υπάρξει λύση στο γρίφο με τη «Μακεδονία» αυτό θα εξασφαλίσει στον Τσίπρα τους επαίνους της ΕΕ και των ΗΠΑ «που είναι ανυπόμονες με αυτό που αντιλαμβάνονται ως ισχυρογνωμοσύνη των Ελλήνων για την ονομασία (σ.σ. της ΠΓΔΜ), για την οποία πιστεύουν ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τα Βαλκάνια.

»Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αν ανοίξει ο δρόμος για την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων».

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Σκοπιανό αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο για τον Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει την λαϊκή υποστήριξη να υποχωρεί εν μέσω σκληρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ανεργίας και περικοπής των συντάξεων που έχουν αφήσει σε καθεστώς φτώχειας το 1/3 των Ελλήνων.

«Υπάρχει ακόμα μια λογική μηδενικού αποτελέσματος ανάμεσα στους Έλληνες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» παρατηρεί ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι κινήσεις του Τσίπρα «είναι ένα στοίχημα που το πήρε όχι με στόχο να κλείσει ένα ανοιχτό διπλωματικό θέμα αλλά ως εργαλείο για να διχάσει, αρχικά, την αντιπολίτευση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO Κώστας Παναγόπουλος υποστηρίζει ότι «θα υπάρξουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά μακροπρόθεσμα μια λύση παρά τις αρχικές αντιδράσεις δεν θα κάνει κακό στον Τσίπρα».

Σχετικά άρθρα