Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υποχώρηση Ζάεφ για Σύνταγμα «βγάζει» η Σόφια – Επιμένει σε σκληρή γραμμή ο Τσίπρας

Υποχώρηση Ζάεφ για Σύνταγμα «βγάζει» η Σόφια – Επιμένει σε σκληρή γραμμή ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Σκόπια, Σόφια, Σύνοδος Κορυφής,

Σήμα επιμονής στη σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις όχι μόνο του Ζάεφ – που συνάγεται από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του ίδιου πως έχει υποχωρήσει – αλλά και της σκοπιανής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και στον απόηχο των συναντήσεων με τον ομόλογό του από τα Σκόπια, Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, κατεβάζοντας τον πήχη σε σχέση με τον Σκοπιανό ομόλογό του ο οποίος την ίδια ώρα σε παράλληλη συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για συμφωνία σε λύση, τονίζοντας ωστόσο πως μένει η έγκριση στο εσωτερικό των δύο χωρών.

«Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το τελευταίο 24ωρο, ο Αλέξης Τσίπρας «φωτογράφισε» την ανάγκη αποδοχής της συνταγματικής αναθεώρησης από την αντιπολίτευση των Σκοπίων, προκειμένου να «απελευθερώσει» η ελληνική πλευρά τη λύση, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει το δρόμο για τις ενταξιακές διαδικασίες της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

«Εκ των πραγμάτων κρίσιμη η στάση της αντιπολίτευσης, όχι τόσο για τα δικά μας όσο για τη γείτονα, καθώς η δική μας εθνική θέση απαιτεί και μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της γείτονος που απαιτούν και ευρύτερες πλειοψηφίες. Επομένως αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα πως η πλευρά Ζάεφ έχει κάνει βήματα πίσω και στο θέμα του erga omnes και άρα και της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα εν είδει τελεσιγράφου στα Σκόπια πως «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δε συμφωνείς σε τίποτα.

»Δεν μπορείς σε κανένα σημείο να πεις ότι έχουμε συμφωνήσει στα μισά. Αυτά που μένουν εάν δεν κλείσουν δεν υπάρχει συμφωνία».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και στο θέμα του ονόματος.

«Υπάρχει μία σειρά από προτάσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε, υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά τίποτε δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος».

Απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Λιονάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα.

»Με δεδομένο ότι κοινή μας επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει πίεση προς την πλευρά της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «αισθανόμαστε την πίεση της ιστορικής ευθύνης, δεν αισθανόμαστε όμως την πίεση του χρόνου».

«Αυτό δε σημαίνει ότι ακολουθούμε τακτική επιθετική στους εταίρους μας, στην απέναντι πλευρά.

»Ισα ίσα επιδιώκουμε κάθε φορά χωρίς να μετακινούμαστε από τις βασικές μας θέσεις να διαισθανόμαστε τις δυσκολίες τους και να ψάχνουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

»Η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας του χρόνου.

»Υπάρχει όμως η κλεψύδρα υπό την έννοια της ενταξιακής διαδικασίας στις 25 Ιούνη. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρούμε λύση, αν δε βρούμε θα συνεχίσουμε τη συνεργασία».

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις. Θέλω να μιλήσω με ειλικρίνεια.

»Η ελληνική πλευρά υπερασπίζεται μία εθνική θέση που είναι διατυπωμένη εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν έχει φτάσει ποτέ σε ένα τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης.

»Ο πήχης είναι ψηλά, όμως θεωρώ ότι αυτό είναι μία θετική εξέλιξη, διότι δεν επιδιώκουμε μία εύθραυστη συμφωνία που θα μπορούσε να χαθεί μέσα σε λίγους μήνες, αλλά μία συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο που θα αγκαλιαστεί από τους λαούς μας με σεβασμό στην ιστορία και το συναίσθημα.

»Πάντοτε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο δύσκολα».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ονοματολογικό, σημειώνοντας πως είναι «καλοδεχούμενη» η τοποθέτησή του στην «εθνική γραμμή».

«Ακουσα χθες με χαρά και δε το λέω με διάθεση κομματικής αντιπαράθεσης, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπίζεται ουσιαστικά την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε.

»Αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη. Γνωρίζουμε καλά και εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διαφωνίες.

»Υπερασπιζόμαστε εδώ όχι τις προσωπικές απόψεις, αλλά τις εθνικές μας θέσεις.

»Συναίνεση μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει. Δηλώνω διαθέσιμος προς ενημέρωση σε όποιον θέλει να ενημερωθεί» σημείωσε.

Ζάεφ: Έχουμε συμφωνήσει σε λύση, μένει η έγκριση στο εσωτερικό

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια, υποστήριξε ότι έχουν συμφωνήσει σε λύση και πως μένει η έγκριση στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι οι δύο Πρωθυπουργοί πρέπει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα.

«Αν δεχτούν, τότε μπορούμε να έχουμε λύση» τόνισε.

Εχουμε καταλήξει σε ένα σενάριο το οποίο θεωρούμε ότι είναι το πιο πιθανό να οδηγήσει σε λύση, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα για τα επόμενα βήματα του οδικού χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια.

Ελπίζω να έχουμε λύση μέχρι τον Ιούνιο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ, ωστόσο, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί «μια τόσο καλή άνευ όρων σχέση (με τον κ. Τσίπρα) που ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό θα συνεχίσουμε να συζητάμε και μετά τον Ιούνιο».

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, επεσήμανε πως τότε ευελπιστεί ότι η χώρα του θα λάβει και ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ καθώς και πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα