Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας για Παλαιστινιακό και Ιράν: Η ευρωπαϊκή στάση πρέπει να βασίζεται σε αρχές και να είναι κοινή

Τσίπρας για Παλαιστινιακό και Ιράν: Η ευρωπαϊκή στάση πρέπει να βασίζεται σε αρχές και να είναι κοινή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιράν, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Παλαιστίνιοι, Πυρηνικά Όπλα,

Τη θέση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μπει στη λογική των μπλοκ, αλλά πρέπει να βασίζεται σε σρχές, καθώς και ότι η ευρωπαϊκή στάση πρέπει να είναι κοινή, όχι μόνο για το θέμα του Ιράν, αλλά και σε άλλα θέματα όπως το Παλαιστινιακό, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στο δείπνο εργασίας των 28 ηγετών της ΕΕ χθες βράδυ Τετάρτης στη Σόφια, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε αποτροπιασμό και τη σαφή αντίθεσή του σε ενέργειες του Ισραήλ που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών και υπονομεύουν τις προοπτικές λύσης.

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενιαία στάση της ΕΕ υπέρ της λύσης των δύο κρατών, με εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ, και υπέρ της επανεκκίνησης άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέση που όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε ευθέως στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως παρότι ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει πολύ ουσιαστικός για την εξεύρεση λύσης, η κίνησή τους για μονομερή μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, προτού μάλιστα προτείνουν ένα συνολικό σχέδιο για την ειρήνευση, είναι σε βάρος της λύσης και της κατάστασης στο πεδίο.

Τόνισε δε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού και να επιδείξει δυναμική στάση.

Στη συζήτηση που έγινε στο δείπνο για το θέμα του Ιράν, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η διατήρηση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε ισχύ είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Επισήμανε και την παράμετρο ότι η σταθερότητα στο Ιράν έχει ιδιαίτερη σημασία και για το θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Παράλληλα επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εάν η συμφωνία καταρρεύσει, μπορεί να υπάρξει επανενεργοποίηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που θα βάλει σε πειρασμό και άλλες χώρες της περιοχής να επιδιώξουν πυρηνικά με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βγει με ένα ενιαίο μήνυμα, ότι παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία, στο μέτρο που και το Ιράν συνεχίζει να συμμορφώνεται στις δεσμεύσεις του.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να επιδιώκει σταθερά πίεση προς το Ιράν προκειμένου να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ιδίως την ειρήνη στη Συρία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μπει στη λογική των μπλοκ, αλλά πρέπει να βασίζεται σε αρχές, και πως η ευρωπαϊκή στάση πρέπει να είναι κοινή, όχι μόνο σε αυτό, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Σχετικά άρθρα