Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΔΝΤ «χαιρετάει» μετά τη σύγκρουση με Βερολίνο – Τι γίνεται με το χρέος

Το ΔΝΤ «χαιρετάει» μετά τη σύγκρουση με Βερολίνο – Τι γίνεται με το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναδιάρθρωση Χρέους, Βερολίνο, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μνημόνιο,

Ολοένα και πιο κοντά στην οριστική έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως επαναβεβαιώθηκε από τη σημερινή συνεδρίαση του Washington Group στις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρίαση όχι μόνο επιβεβαιώθηκε αλλά κλιμακώθηκε η σκληρή παρτίδα πόκερ μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η Γερμανία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο Ταμείο, επί της ουσίας ωθώντας το εκτός προγράμματος με αφορμή το χρέος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε από πλευράς ΔΝΤ ο Πουλ Τόμσεν, ο οποίος διαμήνυσε πως αυτοί οι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από το Ταμείο και προειδοποίησε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, ειδάλλως δεν θα μένει χρόνος ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η εν εξελίξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους αφορά στην περαιτέρω απομείωσή του και όχι την εκκίνηση της διαδικασίας, όπως έχει περαστεί σε μεγάλο βαθμό στον εγχώριο Τύπο.

Και τούτο, διότι ήδη από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017 έχει αποφασιστεί η ρύθμιση του χρέους μέσα από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 0 και 15 χρόνων. Όλα δείχνουν πως το σημείο ισορροπίας θα βρίσκεται τουλάχιστον στα δέκα χρόνια. Ως προς αυτό, δεν υπάρχει καμία διαφωνία ή συζήτηση, όπως επισημαίνουν και από το οικονομικό επιτελείο, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017.

Αυτό το οποίο συζητείται τώρα είναι ο βαθμός αυτοματισμού της λειτουργίας του λεγόμενου “γαλλικού μηχανισμού” που είναι το δεύτερο σκέλος της απομείωσης του χρέους, ο οποίος αφορά στην περαιτέρω ρύθμιση του χρέους και κατά πόσο δηλαδή εάν επιβεβαιωθούν τα δυσοίωνα σενάρια του ΔΝΤ για την ανάπτυξη.

Αυτό το οποίο βρίσκεται επί της ουσίας στο επίκεντρο της σύγκρουσης ΔΝΤ – Γερμανίας είναι κατά πόσο στην περίπτωση μικρότερων ρυθμών ανάπτυξης, όπως αυτοί που προβλέπει το ΔΝΤ, θα ενεργοποιείται αυτόματα ο “γαλλικός μηχανισμός” για την περαιτέρω επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων ή θα υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικών.

Την ίδια ώρα πάντως, από αύριο Τετάρτη ξεκινούν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση και το μεταμνημονιακό πλαίσιο. Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ένα δισ. ευρώ από την προηγούμενη αξιολόγηση, το οποίο πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε στη συνέντευξή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο

«Έως την 1η Ιουνίου θα έχει αποσαφηνιστεί η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα»

Το αργότερο έως την 1η Ιουνίου θα έχει αποσαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά δηλώνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν σήμερα μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό για τη διευθέτηση του χρέους.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ ζητεί απολύτως αυτόματο μηχανισμό, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση πρέπει να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή. Πάντως, η κατάσταση έως σήμερα είναι τελείως ρευστή και αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν εάν τελικά το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι κυρίως δύο: Το πρώτο, αφορά στο πώς θα δοθεί στις αγορές το αναγκαίο σήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούν στο σημείο αυτό «υπομονή», παραπέμποντας στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς με τη λήξη του προγράμματος.

Το δεύτερο ερώτημα, είναι εάν θα υλοποιηθούν η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020 που νομοθετήθηκαν, μετά από απαίτηση του ΔΝΤ, εάν το Ταμείο αποχωρήσει από το πρόγραμμα και δεν υπάρξει αυτόματος μηχανισμός για το χρέος;

Σχετικά άρθρα