Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι δήμαρχοι της Αττικής εόρτασαν την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Τούρκους

Οι δήμαρχοι της Αττικής εόρτασαν την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Τούρκους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης, Ελληνική Επανάσταση του 1821, Πλατεία Συντάγματος, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Συνηθίζεται να γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Όμως στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Μαΐου μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη μία τελετή για την, ως τώρα άγνωστη στους περισσότερους, πρώτη απελευθέρωση της Αθήνας το 1821.

Πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός της 198ης επετείου από την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα και στην πόλη των Αθηνών, ο οποίος ξεκίνησε την 25η Απριλίου 1821.

Οι Τούρκοι είχαν συλλάβει τους προκρίτους των Αθηνών και τους είχαν κλείσει στο Γουλά της Ακρόπολης, προκείμενου να αποτρέψουν τον ξεσηκωμό.

Τότε ανέλαβαν δράση οι κάτοικοι των χωριών της Αττικής.

Την ημέρα εκείνη έπεσε η πρώτη τουφεκιά στην Πύλη της Μπουμπουνίστρας.

Το όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας ξεσήκωσε τους πάντες. Απ’το Καταδέμα και το Κέντρο μέχρι τα Μεσόγαια, απ’τη Χασιά, την Ελευσίνα, τη Σαλαμίνα και τις Αχαρνές, μέχρι τα Σπάτα και την Κερατιά, οι τότε κάτοικοι της Αττικής γης, απεδείχθησαν ανεξάντλητοι σε αποθέματα θάρρους, ψυχής και δύναμης.

Δικαιολογημένα γιορτάζεται το ιστορικό αυτό γεγονός κάθε χρόνο, αν αναλογιστούμε πως από το 1204, η Αττική και η Αθήνα βρίσκονταν διαρκώς, κάτω από το ζυγό.

Στην περίοδο των 617 χρόνων διαδοχικών κατακτητών, πρώτοι υπήρξαν οι Φράγκοι, η κατοχή των οποίων διήρκεσε δυόμιση αιώνες, αφού ξεκίνησε στα 1204 και διήρκεσε μέχρι το 1456, όταν την Αθήνα την κατέλαβαν οι Οθωμανοί.

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι σύγχρονοι απόγονοι των απελευθερωτών της Αθήνας και συγκεκριμένα οι κάτοικοι των Δήμων Ασπροπύργου, Μάνδρας, Αχαρνών, Χασιάς, Σπάτων, Κερατέας, και εκπρόσωποι όλου του Ελληνισμού.

Συγκεκριμένα παρέστησαν εκπρόσωποι από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού με τον Α. Γενικό Πλευράκη Δημήτριο επικεφαλής (στην εικόνα ενώ καταθέτει το στεφάνι) καθώς και εκπρόσωποι από την Περιφέρεια της Αττικής.

Παρόντες φυσικά και όλοι οι Δήμαρχοι της Αττικής.

Ανάμεσά τους ξεχώρισε η παρουσία ως κεντρικού ομιλητή του Δημάρχου Ασπροπύργου κ. Νικολάου Μελετίου, ο οποίος είναι και απόγονος του μυημένου αγωνιστή και απελευθερωτή στη Φιλική Εταιρεία Μελέτη Βασιλείου, ο οποίος έμεινε γνωστός στην ιστορία σαν Καπετάν Μελέτης.

Το επίτευγμα του Χασιώτη πρωταγωνιστή της επανάστασης, που απελευθέρωσε την Αθήνα μαζί με τον Φιλικό Δήμο Αντωνιάδη και τον αρχηγό των Αθηναίων Παναγή Κτενά, είχε τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένης και της μεγάλης ανάπτυξης του Φιλελληνισμού, που διαδεχόμενος το κίνημα του Διαφωτισμού τόνιζε σε όλο τον κόσμο μέσα από τη λογοτεχνία, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες, την πνευματική κληρονομιά της Αθήνας.

Η είδηση της απελευθέρωσης της Αθήνας μόχλευσε περεταίρω το Φιλελληνικό κίνημα, τροφοδοτώντας τους πολιτικούς και λογοτεχνικούς κύκλους της Ευρώπης με το όραμα της συνεχείας των αγώνων της Δύσης, από τους Περσικούς Πολέμους, τη Δημοκρατία, τον Χρυσό Αιώνα της Αθήνας με τους Φιλοσόφους, τους Ρήτορες, τους Τραγικούς Ποιητές μέχρι τους σύγχρονους αγώνες ενάντια σε ένα βάρβαρο ασιάτη δυνάστη με όλους τους συμβολισμούς, στους οποίους στηρίχθηκε εξ αρχής το πνευματικό οικοδόμημα της Δύσης και του πολιτισμού της.

Αυτά τα οράματα των οργανωτών και των αγωνιστών της εθνικής παλιγγενεσίας ανιχνεύει ο Ελληνισμός πλησιάζοντας το 2021 και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία, δεδομένου ότι πολλά από αυτά ακόμη αναμένουν την πραγμάτωσή τους, καθιστώντας την Αθήνα και την Ελλάδα πραγματικό σχολείο των Δυτικών Αξιών της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, όπως οραματιζόταν οι Φιλικοί και ο Καποδίστριας.

Σχετικά άρθρα