Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί η Φώφη απειλεί με διαγραφές – Το παρασκήνιο που τινάζει στον αέρα το ΚΙΝΑΛ

Γιατί η Φώφη απειλεί με διαγραφές – Το παρασκήνιο που τινάζει στον αέρα το ΚΙΝΑΛ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπανδρέου, Δημοκρατική Παράταξη, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κίνημα Αλλαγής, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Νέα Δημοκρατία, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Θεοδωράκης, ΣΥΡΙΖΑ, Το ΠΟΤΑΜΙ, Φώφη Γεννηματά,

Εκτός ελέγχου φεύγει η κατάσταση στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, μετά τη χθεσινή παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, η οποία αν και δεν το είπε ευθέως, μία ημέρα μετά τη συνάντηση ΤσίπραΠαπανδρέου για ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, επί της ουσίας απείλησε με διαγραφές όποιον δεν συμμορφωθεί με το αιφνιδιαστικό αίτημα για εκλογές πριν την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία μέχρι στιγμής στερείται λογικών επιχειρημάτων, δεδομένου ότι κάλπες στη δεδομένη χρονική συγκυρία θα συνεπάγονταν και ακύρωση των προσπαθειών που έχουν γίνει, καταβαράθρωση της ανακάμπτουσας οικονομίας και επί της ουσίας νέο μνημόνιο, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής.

Με την απόφασή της αυτή η Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά ακυρώνει την προ μηνός πρωτοβουλία της για αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, αφού ζητά εκλογές «τώρα», ενώ την ίδια ώρα παίρνει σαφείς αποστάσεις από όσους ζητούν προοδευτικές συγκλίσεις για την επόμενη μέρα και τάσσεται πιο κοντά στις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για σύμπλευση με τη ΝΔ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πίσω από το αιφνιδιαστικό αίτημα της Φώφης Γεννηματά διαβλέπουν ισχυρές πιέσεις προς το νέο φορέα που αδυνατεί να παράξει πολιτική και απλά ακολουθεί τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα τα δημοσκοπικά ευρήματα να επιβεβαιώνουν πως το εγχείρημα δεν μπορεί να σταθεί μέσα στην κλιμακούμενη στο δρόμο για τις κάλπες του 2019 πόλωση «Αριστεράς – Δεξιάς» ως αυτοδύναμος πυλώνας.

Με αυτά τα δεδομένα, οι σχέσεις του Κινήματος Αλλαγής με το Ποτάμι αλλά και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τη ΔΗΜΑΡ βαδίζουν σε εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες και με ιδιαίτερα αβέβαιο μέλλον.

Η Φώφη Γεννηματά προχώρησε χθες σε προειδοποιήσεις για «διαγραφές» από εδώ και στο εξής, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που διαμορφώνεται εντός του Κινήματος Αλλαγής τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Η επιλογή της με αυτή την παρέμβαση επιβεβαιώνει το οριακό κλίμα που επικρατεί στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το οποίο μοιάζει να διαφεύγει ακόμα και του ελέγχου της.

Έτσι, η επικεφαλής του νέου φορέα, που βλέπει δύο μήνες μετά το ιδρυτικό συνέδριο να μην υπάρχει καμία συνοχή στα βασικά ζητήματα στρατηγικής, τόσο μεταξύ των βουλευτών της ΔΗ.ΣΥ. όσο και μεταξύ των κομμάτων – εταίρων του εγχειρήματος, έσπευσε να δηλώσει:

«Ώς εδώ! Καμιά ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας» προειδοποιώντας:

«Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας.

»Και πολύ περισσότερο όσους αναζητούν είτε μόνο την επόμενη εκλογική στέγη είτε την επόμενη κυβερνητική τους θέση».

Με δήλωση της στην ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος» έπειτα από σχετικό ερώτημα που της τέθηκε, ανέφερε ότι «η κοινωνική βάση της παράταξής μας, που αγωνιά κι αγωνίζεται, δεν έχει καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας.

»Γιατί αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων.

»Μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξου». Επανέλαβε μάλιστα το αίτημα για «εκλογές τώρα».

Πολύ πιο συγκεκριμένη ήταν η παρέμβαση της Ε. Χριστοφιλοπούλου που είχε προηγηθεί.

Μίλησε για προσωπικές φιλοδοξίες που «κλείνουν το μάτι» στο ΣΥΡΙΖΑ και «περίεργες διαφοροποιήσεις σε κεντρικά ζητήματα στρατηγικής, όπως το πότε ή αν θα πρέπει να γίνουν εκλογές».

Αυστηρή απάντηση

Το Ποτάμι απάντησε ακαριαία, εκτιμώντας πως διαμορφώνεται ένα πολιτικό κλίμα που έρχεται να το «πάρει μπάλα»:

«Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν» σημείωσαν οι επιτελείς της Σεβαστουπόλεως με επίσημο σχόλιο.

Σηκώνοντας το γάντι που έριξε η Φώφη Γεννηματά, τόνισαν ότι τις μάχες «απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους» τις «δίναμε και πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής. Αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα».

“Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε. Με οδηγό μας, πάντα και μόνο, τις προοδευτικές μας αξίες και τις ξεκάθαρες θέσεις μας” ξεκαθάρισε το Ποτάμι στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε ρόλο διαιτητή η ΔΗΜΑΡ

Ρόλο «διαιτητή» κράτησε η ΔΗΜ.ΑΡ., επιχειρώντας να μείνει εκτός αντιπαράθεσης και να χαμηλώσει τους τόνους.

Πηγές της σχολίαζαν ότι «οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες και τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής» και πως “τα όποια προβλήματα δεν λύνονται με δημόσιες αντιπαραθέσεις”».

Ο δρόμος προς το τελεσίγραφο – Από τον Κωνσταντινόπουλο στον Ραγκούση και τον Παπανδρέου

Τις τελευταίες δέκα ημέρες είχε προηγηθεί σειρά συμπτωμάτων που μαρτυρούν το βαθύ τραύμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο επιχειρεί τώρα η ηγεσία του να απωθήσει με ένα ξέσπασμα:

– Η κομματική συζήτηση για τη στάση του φορέα για το νομοσχέδιο για την αναδοχή αφενός απέδειξε ότι η πρόεδρος δεν μπόρεσε να επιβάλει γραμμή και αφετέρου επαναβεβαίωσε τις προσωπικές στρατηγικές βουλευτών που βάζουν πάνω απ’ όλα την προτεραιότητα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου εις βάρος της επίσημης στρατηγικής των ίσων αποστάσεων. Μέσα σε αυτά και η κόντρα Βενιζέλου με Κωνσταντινόπουλο – Λοβέρδο.

– Η ίδια αφορμή έφερε για ακόμη μια φορά τη Φ. Γεννηματά σε δύσκολη θέση και τον Στ. Θεοδωράκη σε θέση (προοδευτικής) ισχύος εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σε αντίθεση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που σίγησε στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού απηύθυνε ομιλία υπερασπιζόμενος την αλλαγή, στηλιτεύοντας και τους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που απείχαν υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους.

– Παράλληλα, η εκδήλωση Ραγκούση (παρουσία κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της ΔΗΜ.ΑΡ.) εξέπεμψε το μήνυμα κατηγορηματικής αντίθεσης με νέα συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

– Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με αντικείμενο τα εθνικά. Παρότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε ενημερώσει το Π.Σ. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την πρόθεσή του, δημιουργήθηκαν δημοσιογραφικές εντυπώσεις «στήριξης» προς την κυβέρνηση, σε μια περίοδο που η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να πείσει για το αίτημα «εκλογές τώρα».

– Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες της Αυγής, στην ίδια συνεδρίαση ζητήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου να συναντήσει και τον πρόεδρο της Ν.Δ., προφανώς προς αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων, που όμως δεν αποφεύχθηκαν. Για τα εθνικά είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό και ο επικεφαλής του Ποταμιού, προκαλώντας τότε την εντονότατη αντίδραση της Φ. Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ.

– Το κυριότερο ίσως είναι το γεγονός ότι στη μονομερή απόφαση της Φ. Γεννηματά να αλλάξει τη στρατηγική του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με το εκλογικό αίτημα που έθεσε το Ποτάμι δεν ακολούθησε. Τόσο ο Στ. Θεοδωράκης κράτησε αποστάσεις, όσο και οι βουλευτές Σπ. Δανέλλης και Μ. Κύρκος εξέφρασαν με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τη διαφωνία τους.

Σχετικά άρθρα