Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάνος Σκουρλέτης: Θετική η πρόταση για κατάτμηση της Β΄ Αθηνών

Πάνος Σκουρλέτης: Θετική η πρόταση για κατάτμηση της Β΄ Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτοδιοικητικές Εκλογές, Εκλογές, Εφημερίδα Αυγή, Πάνος Σκουρλέτης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργείο Εσωτερικών,

Η απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια» επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν αποκλείει, επίσης, να συμπέσει ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογικών αναμετρήσεων το 2019, ενώ σημειώνει ότι στο πλαίσιο μιας συνολικής συζήτησης γύρω από τον εκλογικό νόμο, το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών κινείται σε θετική κατεύθυνση.

«Και μόνο αυτή να ήταν η προς ψήφιση θεσμική αλλαγή, που δεν είναι, θα είχε μια πολύ μεγάλη αξία.

»Το σημερινό εκλογικό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα έχει κλείσει προ πολλού το κύκλο του» αναφέρει χαρακτηριστικά για την απλή αναλογική στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των ηγεσιών σε ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ απέναντι στον «Κλεισθένη 1», το σχέδιο νόμου για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», ο Υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι σχετίζονται με την απλή αναλογική και είναι «κατανοητό το γιατί, μιας και ξεβολεύει από μια παγιωμένη κατάσταση εδώ και δεκαετίες».

Σημειώνει ότι έως και την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ουσιαστικά «εξασφαλίζεται η δίμηνη περίοδος διαβούλευσης και συζήτησης που ζητούν οι φορείς των αιρετών», ώστε να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις επί διατάξεών του, ενώ υποστηρίζει ότι ο «Κλεισθένης 1» κινείται εντός των δεδομένων συνταγματικών και δημοσιονομικών ορίων, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ολιστική μεταρρυθμιστική πρόταση αλλά τα πρώτα βήματα μιας νέας μεταρρυθμιστικής φάσης.

»Όλες οι μικρές ή μεγάλες αλλαγές που προωθούνται σαφώς και καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

Ο κ. Σκουρλέτης θυμίζει ακόμη ότι από το 2016 έχουν διοχετευτεί σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, ενώ σημαντικά είναι και τα υπό εξέλιξη έργα απλοποίησης των διαδικασιών και μείωσης της γραφειοκρατίας στους ΟΤΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν αποκλείει, επίσης, να συμπέσει ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογικών αναμετρήσεων το 2019.

Για την πρόταση σχέδιο κατάτμησης της Β Αθηνών αναφέρει ότι στο πλαίσιο μιας συνολικής συζήτησης γύρω από τον εκλογικό νόμο, πράγματι η πρόταση κινείται σε θετική κατεύθυνση.

«Μάλιστα, προ ημερών, είχα και ο ίδιος επισημάνει ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής.

»Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορεί να συμβάλει στην εξορθολογικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

»Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτό το πεδίο και θα συνεχίσει να το πράττει» τόνισε.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για άτακτη υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του Κλεισθένη, μετά την κατακραυγή.

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ σήμερα ο κ. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις συμβασιούχων σε δήμους της Αττικής, τόνισε πως ουδέποτε είπε στους συμβασιούχους ότι θα μονιμοποιηθούν.

«Είπαμε ότι παρατείνεται η διάρκεια της σύμβασης τους μέχρι τον Μάρτιο» ανέφερε ο υπουργός.

Οι διαμαρτυρόμενοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ο τους είχε πει ότι θα μονιμοποιηθούν αλλά πλέον βρίσκονται στην ανεργία.

Ο κ Σκουρλέτης σχολίασε τέλος πως ο αριθμός όσων προσλαμβάνονται στην καθαριότητα καθορίστηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι από εκείνον.

Σχετικά άρθρα