Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας την τετραμερή: Οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις

Τσίπρας την τετραμερή: Οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Βίντεο, Βουλγαρία, Μπόικο Μπορίσοφ, Ρουμανία, Σερβία,

Μήνυμα ότι οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητές τους και όχι με βάση τις στοχεύσεις τρίτων έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τους ηγέτες της Ρουμανίας, τη Βουλγαρίας και Σερβίας μετά την τετραμερή σύνοδο στο Βουκουρέστι.Προανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Σύνοδος Κορυφής της Σόφιας, ξαναπιάνει το νήμα της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης» για την ευρωπαϊκή προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, που είχε τεθεί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από Εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και πολέμους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, να είμαστε εμείς που θα καθορίζουμε τις εξελίξεις, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων.

«Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τετραμερής Σύνοδος Κορυφής»

«H τετραμερής σύνοδος μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε μετά την τετραμερή σύνοδο στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας

«Η περιοχή μας διανύει μια περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες.

»Οι πρωτοβουλίες μας προσανατολίζονται προς την συνεργασία και τον συντονισμό, μεταξύ των χωρών μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο πρωθυπουργός και ανήγγειλε πως η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη του Ιούνη με την συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών.

Ως μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έχει ως στόχο τη συνεργασία, την ανάπτυξη και ειρήνη στη περιοχή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την τετραμερή συνάντηση των Βαλκανίων, «μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, πολέμους, συγκρούσεις», αλλά ταυτόχρονα, μια περιοχή που έχει πολλές δυνατότητες.

Όπως είπε, «εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που θεσμοθετείται η τετραμερής συνεργασία που έχει στόχο οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητες των λαών «και όχι με βάση τις στοχεύσεις και τις ατζέντες τρίτων».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι τα Βαλκάνια της εξωστρέφειας, σε μία εποχή δύσκολη, της παγκοσμιοποίησης.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι το όραμα της συνεργασίας και της συνανάπτυξης των βαλκανικών χωρων δεν είναι καινούργιο.

Είναι παλιό που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην ιστορία, όπως είπε. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, όχι μόνο παραμένει, αλλά είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Τι είπαν οι ηγέτες Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας

Κατά τις κοινές δηλώσεις, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα χαρακτήρισε «κλειδί» τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, σημειώνοντας πως η χώρα της επιθυμεί να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στάθηκε στην βοήθεια που προσέφεραν στην χώρα του η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία για να εισέλθει «στην ευρωπαϊκή οδό».

Όπως είπε, συζητήθηκαν κοινές δραστηριότητες και κοινά προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικές οι συναντήσεις αυτές, για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και ότι από την πλευρά του, θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τις τρεις αυτές χώρες.

«Θέλουμε να γίνουμε μέλος της Ε.Ε. και χώρις εσάς δεν θα μπορούσε να συμβεί», υπογράμμισε ο Βούτσιτς, ο οποίος συμπλήρωσε πως η ιδέα μιας κοινής ομάδας εργασίας μπορεί να βοηθήσει.

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία με αυτή την μορφή», κατέληξε.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, επεσήμανε ότι οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την θετική εξέλιξη και πορεία στα Δυτικά Βαλκανία και στάθηκε στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

«Να φέρουμε αυτά τα κράτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκεί όπου ανήκουν», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ αυτή η μορφή συνεργασίας είναι αποδοτική.

«Πρέπει να έχουμε μια υποδομή που θα μας συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, τονίζοντας πως συζητήθηκε η ένωση της Θεσσαλονίκης με λιμάνια της Βουλγαρίας.

«Ελλάδα και Σερβία έχουν εμπλακεί με τις διαδικασίες για την καλύτερη σύνδεση των περιοχών των δυτικών Βαλκανίων», υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοφ, καταλήγοντας πως για «πρώτη φορά στην ιστορία υπάρχουν τόσο υπεύθυνοι ηγέτες στις χώρες αυτές».

Σχετικά άρθρα