Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκουρλέτης: Λύση στο πρόβλημα της χρέωσης δημοτικών τελών στα κενά ακίνητα

Σκουρλέτης: Λύση στο πρόβλημα της χρέωσης δημοτικών τελών στα κενά ακίνητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοτικά Τέλη, Μη Ηλεκτροδοτούμενα Ακίνητα, Πάνος Σκουρλέτης, ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργείο Εσωτερικών,

Δίκαιη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της χρέωσης δημοτικών τελών στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στην κατεύθυνση που υπέδειξε με την παρέμβασή του στο θέμα και ο Συνήγορος του Πολίτη αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με την δέσμευση που ανέλαβε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτο Παραδιά, τους Αντιπροέδρους κ.κ. Χαράλαμπο Τσουτρέλη, Καθηγητή ΕΜΠ και Κωνσταντίνο Χαιδούτη, Πρόεδρο της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) και τον Γραμματέα Ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ κ. Αναστάσιο Βάππα.

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ στον υπουργό, αρκετοί ΟΤΑ της χώρας αξιώνουν παρανόμως, όπως προκύπτει και από τη γνωστή πρόσφατη με αριθμό 23504/2017 σύμφωνη γνωμοδότηση του «Συνήγορου του Πολίτη», την καταβολή αναδρομικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού πολλών ετών για κενά ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ, γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να δηλώσουν και στον οικείο ΟΤΑ τη διακοπή του ρεύματος προκειμένου να τύχουν της απαλλαγής.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι στο σχέδιο νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα περιληφθεί διάταξη «με την οποία θα αποσαφηνίζεται πλήρως η διαδικασία απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα, έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον περιθώριο οποιασδήποτε σύγχυσης».

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ ζήτησαν επίσης από τον υπουργό Εσωτερικών να προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση τριών ακόμη σοβαρών προβλημάτων στις σχέσεις των ιδιοκτητών με τους ΟΤΑ, τα οποία έχουν ως εξής:

1. ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ. Οι ιδιοκτήτες προσφάτως νομιμοποιημένων πρόσθετων χώρων ακινήτων, φοβούνται να προσέλθουν για να τους δηλώσουν οικειοθελώς στους ΟΤΑ για να αποφύγουν την αυτόματη επιβολή βαρύτατων αναδρομικών δημοτικών τελών πενταετίας (από 8.8.2013) ως και λοιπών επιβαρύνσεων και προστίμων (άρθρο 105 παρ. 4 του ν. 4495/2017). Για αυτό ζήτησαν να τροποποιηθεί η παραπάνω ρύθμιση ώστε τα επιπλέον αναλογούντα δημοτικά τέλη να χρεωθούν αυτομάτως στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς βαρύτατες αναδρομικές χρεώσεις, και χωρίς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για το θέμα αυτό.

2. AΡΣΗ ΠΟΛΥΕΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ. Πολλοί ΟΤΑ σε όλη τη χώρα έχουν δεσμεύσει επί δεκαετίες πολλές χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων, χωρίς πραγματική πρόθεση και δυνατότητα για την υλοποίησή τους, και χωρίς ποτέ πράγματι να αίρονται οι δεσμεύσεις αυτές σε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων! Η πρακτική αυτή δημιουργεί στους μεν Δήμους υποχρέωση να εμφανίζουν στους προυπολογισμούς τους δεσμευμένα ποσά για δήθεν καταβολές αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση της δημοσιονομικής τους εικόνας, στους δε πολίτες ατέρμονες και κοστοβόρες δικαστικές εμπλοκές με τους ΟΤΑ, οι οποίες, λόγω των αλλεπάλληλων καταχρηστικών επαναδεσμεύσεων, διαρκούν ακόμη και περισσότερο από τη διάρκεια του ανθρώπινου βίου! Γι΄αυτό ζήτησαν να νομοθετηθεί επιτέλους η αυτόματη πλήρης άρση των δεσμεύσεων αυτών, αν έχουν διαρκέσει πέραν της οκταετίας, και η απαγόρευση επιβολής οποιασδήποτε νέας δέσμευσης στα ίδια ακίνητα.

3. ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ. Η δίμηνη προθεσμία που δόθηκε με την προηγούμενη ρύθμιση (άρθρο 52 ν.4483/2017) εντός του καλοκαιριού 2017 και σε συνδυασμό με την αδυναμία εμπρόθεσμης βεβαίωσης από τους περισσοτέρους Ο.Τ.Α., λόγω και της επαναφοράς του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ για τα μεταβιβαστικά συμβόλαια, παρήλθε άπρακτη για τους περισσότερους ενδιαφερόμενους, με απογοητευτικά αποτελέσματα και για τους ίδιους τους Ο.Τ.Α. Γι΄αυτό ζήτησαν τη θέσπιση νέας προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ τουλάχιστον έως 31.07.2018, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για δήλωση και βεβαίωση των οφειλών αυτών.

Για τα θέματα αυτά ο υπουργός ανέφερε ότι θα εξεταστούν προκειμένου να επισημανθούν τα περιθώρια παρεμβάσεων, σε συνεννόηση όπου απαιτείται με συναρμόδια υπουργεία.

Σχετικά άρθρα