Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι γράφουν οι τουρκικές ιστοσελίδες για τις γαλλικές φρεγάτες που παραλαμβάνει άμεσα η Ελλάδα

Τι γράφουν οι τουρκικές ιστοσελίδες για τις γαλλικές φρεγάτες που παραλαμβάνει άμεσα η Ελλάδα

Η είδηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες δεν πέρασε απαρατήρητη από τον τουρκικό Τύπο.

Υπήρξαν πάρα πολλές αναφορές με τις πιο χαρακτηριστικές να είναι αυτές της Vatan που λέει ότι «η Ελλάδα φοβήθηκε και προμηθεύεται φρεγάτες», της Aksam που αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα νοικιάσει φρεγάτες από τη Γαλλία» και της TRThaber που αναφέρει ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκσυγχρονίζονται με γαλλικά πλοία.

Πάντως εάν η Ελλάδα «φοβήθηκε», η Τουρκία που αγοράζει S-400 και έχει παραγγείλει F-35 και φτιάχνει και… αεροπλανοφόρο, πρέπει να είναι απόλυτα τρομοκρατημένη.

Θυμίζουμε ότι δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η Languedoc και η Aquitaine) θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού και αναμένονται ακόμα δύο, σύνολο τέσσερις.

Οι φρεγάτες FREMM αναμένονται μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Τα υπερσύγχρονα σκάφη θα ενταχθούν άμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό, αφού φτάνουν ετοιμοπόλεμα και πλήρως εξοπλισμένα.

Σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν) και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται.

Και αποφάσισαν να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο.

Πέρα από την ουσιαστική «ανάσα» που δίνει με αυτόν τον τρόπο στο Π.Ν. η Γαλλία, πρόκειται για ένα ουσιαστικό και ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ε.Ε., σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισε τη στήριξη της Γαλλίας στην πολιτική κοινής άμυνας στην Ευρώπη, γνωστοποιώντας ότι στην τελευταία επικοινωνία του με τον Αλ. Τσίπρα τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα σταθεί «δίπλα στην Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι τέσσερις νέες φρεγάτες θα αναλάβουν την προστασία της Ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία με πλοία που έχει παραγγείλει η Κύπρος από το Ισραήλ, συν τον ισραηλινό και αιγυπτιακό στόλο.

Σχετικά άρθρα