Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ζάεφ κάνει πίσω στα θέματα «ελληνικής κληρονομιάς» αλλά δεν δέχεται το erga omnes

Ο Ζάεφ κάνει πίσω στα θέματα «ελληνικής κληρονομιάς» αλλά δεν δέχεται το erga omnes
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κάνοντας λόγο για «πρόοδο στα περισσότερα ζητήματα», γεγονός που «δικαιολογεί την πεποίθησή του ότι υπάρχει πρόοδος».

Όμως, στο τραπέζι παραμένουν ακόμη τα θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση.

«Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το ΜΙΑ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, που ζητά να ισχύει η ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας.

Αναφερόμενος σε ζητήματα αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες διαμορφώσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που όπως είπε «ισχύει και για την Ελλάδα».

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία, διατυπώνοντας προβληματισμό για το χρόνο διεξαγωγής του.

«Το θέμα είναι εάν θα γίνει μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι η τελική λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες των δύο χωρών.

Υπενθυμίζουμε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει συμφωνία για το όνομα εάν δεν είναι erga omnes και δεν συνοδευτεί με συνταγματική αναθεώρηση.

Σχετικά άρθρα