Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Μπακογιάννης και ο “καπετάν Ερμής” ξεγύμνωσαν το εμφυλιοπολεμικό μένος των Σαμαρικών

Πώς ο Μπακογιάννης και ο “καπετάν Ερμής” ξεγύμνωσαν το εμφυλιοπολεμικό μένος των Σαμαρικών

Μία ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για τον καπετάν Ερμή, που έφυγε προχθές από τη ζωή, στάθηκε ικανή να αναρριχηθεί στην επιφάνεια οι πρωτοφανείς εμφυλιοπολεμικές αγκυλώσεις της ΝΔ που εκφράζουν το στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε τον καπετάν Ερμή, δεξί χέρι του Άρη Βελουχιώτη και κατά κόσμο Βασίλη Πριόβολο “σύμβολο της Ρούμελης και ολόκληρης της Ελλάδας. Σύμβολο για την πίστη στις ιδέες και το όραμα του καθένα μας».

Αυτό αρκούσε για να γίνει σε ένα άνευ προηγουμένου διαδικτυακό ξεκατίνιασμα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στόχος ως «κρυφοκομμουνιστής» μερίδας μεσαίου και κατώτερου επιπέδου στην ιεραρχία της ΝΔ στελεχών.

Οι εμφυλιοπολεμικές κραυγές έδωσαν και πήραν, ενώ από τους συμμετέχοντες στις επιθέσεις κατά του περιεχομένου του ύστατου χαίρε του κ. Μπακογιάννη στον «καπετάν Ερμή» κυριάρχησε η απόδοση του εμφυλίου με την επαναφορά του όρου «συμμοριτοπόλεμος». Ήταν τέτοια η ένταση της αντιπαράθεσης που ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, επανήλθε με νεότερη ανάρτησή του στο facebook γράφοντας: «Λοιπόν, επειδή φαίνεται πως προκάλεσα έναν μικρό χαμό (ξανά!). Η ιστορία μπορεί να μην ξαναγράφεται, αλλά θεραπεύεται. Θυμίζω πως το ΚΚΕ νομιμοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 74 και η Εθνική Συμφιλίωση έγινε πράξη από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 89. Αρνούμαι λοιπόν να σκιαμαχώ για το τι έγινε πριν 20, πριν 40, ή πριν 60 χρόνια. Να ‘μαστε καλά, πεδία αντιπαράθεσης και σύγκρουσης θα υπάρχουν πάντοτε. Διαλέχτε αν θέλετε να αφορούν το χτες ή το αύριο. Α! Και επειδή δεν ξέρω κανένα να γεννιέται και να κουβαλάει μίσος, διάλειμμα μισού λεπτού να σκεφτούμε τι θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Αυτά. Βαράτε ελεύθερα τώρα».

Το «μπελά» τους βρήκαν και στελέχη της ΝΔ που υπερασπίστηκαν τον κ. Μπακογιάννη όπως το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος δέχτηκε την επίθεση της Μαρίας Γιαλαμά πρώην μέλους της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ επί Σαμαρά, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Θοδωρής Λαπαναΐτης για το 247.

Συνολικά η γενική εικόνα που εκπεμπόταν αποτυπώθηκε σε σχόλια που αποκαλούσαν του αντάρτες «ληστοσυμμορίτες», στην ίδια κατεύθυνση ο Βελουχιώτης είχε την τιμητική του, ενώ υπήρξαν μέχρι και σχόλια του τύπου ότι η οικογένεια Μητσοτάκη έχει παραδώσει τη χώρα στους κομμουνιστές! Σε μεγάλο βαθμό τα σχόλια αυτά προήλθαν από τρολ του διαδικτύου που έχουν αναφορές στο σαμαρικό στρατόπεδο, αλλά όχι μόνο.

Γεγονός είναι πάντως ότι επώνυμα και κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν ενεπλάκησαν σε αυτές τις αντιπαραθέσεις, όμως από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι στο εσωτερικό της ΝΔ και στην κοινωνική της βάση υπάρχει ένα τμήμα που κυριαρχείται από τα σύνδρομα της επίσημης αντικομμουνιστικής ιδεολογίας του μετεμφυλιακού κράτους της προδικτατορικής περιόδου και συνολικά της περιόδου πριν την επίσημη αναγνώριση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης από το ελληνικό κράτος το 1982.

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το γεγονός ότι επειδή ο Βασίλης Πριόβολος μετά τη μεταπολίτευση είχε ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ και πέθανε ως μέλος του Κινήματος Αλλαγής υπήρξαν και επικριτικά σχόλια προς τους «συντρόφους του φιλελεύθερου και κεντρώου χώρου» για τις «εγκωμιαστικές δηλώσεις για το έργο του καπετάν Ερμή» συνιστώντας να «διαβάσετε πρώτα το βιογραφικό του. Εκτίθεστε!!!».

Σχετικά άρθρα