Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος για Τουρκία: Παρακολουθούμε την κατάσταση με απόλυτη εγρήγορση

Τζανακόπουλος για Τουρκία: Παρακολουθούμε την κατάσταση με απόλυτη εγρήγορση

Η ελληνική πλευρά «παρακολουθεί την κατάσταση με απόλυτη εγρήγορση και προβληματισμό για την προκλητικότητα της γείτονος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές.

Όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. «Δεν έχουμε σκοπό να καθυστερήσουμε και δεν θα καθυστερήσουμε» είπε.

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής χαρακτηρίζοντας ως «αποκυήματα της φαντασίας» πολλά από όσα έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες.

Το βασικό θέμα της συζήτησης επικεντρώνεται στο αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο «φιλοδοξούμε να καταλήξουμε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τις 27 Απρίλη» τόνισε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παγώματος της μείωσης των συντάξεων από το 2019, είπε ότι όλα εξαρτώνται και από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

«Το κύριο ζήτημα που μας απασχολεί είναι να καταλήξουμε με τους εταίρους μας για το συνολικό στρατηγικό σχέδιο» σημείωσε.

Επισήμανε ακόμη ότι «συνολικά η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδώσει, κάτι που οφείλεται στην πολύ καλύτερη πορεία των εσόδων», όπως είπε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί από τους εταίρους μας.

Για τα περί μείωσης του αφορολόγητου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο αίτημα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Ανέφερε επίσης πως ακόμη και αν τεθεί, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, εφόσον δεν προκύπτει από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μία τέτοια ανάγκη.

Αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού, μετά το τέλος του προγράμματος, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων με την επαναφορά των ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σταδιακά, αφού, ειδικά από το 2012 και μετά, έχουν υπάρξει μειώσεις και κατά την άποψη της κυβέρνησης έχει και αντιαναπτυξιακά αποτελέσματα.

Ερωτηθείς για το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα δημοσιεύματα περί ακύρωσης του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει «φημολογίες».

Πρόσθεσε πάντως πως «σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρξουν διατάξεις που έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, θα τροποποιηθούν, καθώς έτσι λειτουργεί το νομικό σύστημα»

Για την συνταγματική αναθεώρηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η κυβέρνηση θα εστιάσει στο ζήτημα επίτευξης των μεγαλύτερων δυνατών κοινωνικών συγκλίσεων.

Ειδικότερα για το Κίνημα Αλλαγής, είπε ότι μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις σε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρχει και η αντίστοιχη βούληση από την άλλη πλευρά.

Πρόσθεσε τέλος ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να δει προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί.

Σχετικά άρθρα