Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ράλι” 70 ημερών για λύση “πακέτο” για το τέλος του Μνημονίου

“Ράλι” 70 ημερών για λύση “πακέτο” για το τέλος του Μνημονίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Οικονομική Ανάπτυξη,

Επί τροχάδην βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο για τον αγώνα δρόμου των 75 σχεδόν εναπομεινασών ημερών μέχρι το καταληκτικό Eurogroup του Ιουνίου, ορόσημο για τη συμφωνία “πακέτο” που θα τερματίσει το μνημόνιο.

Με το Growth Strategy, δηλαδή την αναλυτική αναπτυξιακή στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από την επομένη των μνημονίων, όπως αυτή τη χάραξε, να βρίκσεται ήδη στα χέρια των θεσμών, η Αθήνα δίνει μάχη με το χρόνο αλλά και με τους θεσμούς για τη λύση-πακέτο της ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης, της ελάφρυνσης του χρέους και της μεταμνημονιακής περιόδου.

Παρόλο που διαπιστώνεται μια σειρά δυσκολιών στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει σε πρωτοφανώς σκληρούς τόνους τους υπουργούς του για τυχόν καθυστερήσεις.

Την ίδια ώρα πηγές των Βρυξελλών επιμένουν ότι η 21η Ιουνίου θα είναι η καθοριστική συνάντηση των υπουργών της Ευρωζώνης για το ελληνικό πρόγραμμα και το μέλλον του.

Νωρίτερα, στις 27 Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στη Σόφια, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά το «αναπτυξιακό σχέδιο από τους Ελληνες για την Ελλάδα», όπως έχει χαρακτηριστικά αναφέρει ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Μια πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Euro Working Group που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωποι των πιστωτών, καθώς και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα έχουν την προκαταρκτική σχετική κουβέντα, προκειμένου να διατυπωθούν παρατηρήσεις, διορθώσεις και βελτιώσεις, πριν το σχέδιο παρουσιαστεί επισήμως από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στους συναδέλφους του, υπουργούς οικονομικών, στη Σόφια.

«Οι θεσμοί συνεργάζονται με τις ελληνικές Αρχές σε ό, τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα και ότι αυτή θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για τα θέματα Οικονομίας Κρίστιαν Σπαρ.

Σε αυτή τη φάση, πάντως, όλες οι πλευρές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας οι βασικοί «παίχτες» του ελληνικού προγράμματος θα συζητήσουν για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εκεί θα κριθεί πόσο γενναία ελάφρυνση θα ζητήσει το Ταμείο, με ποιες προϋποθέσεις, αλλά και αν τελικά το Διοικητικό του Συμβούλιο θα εγκρίνει την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα