Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προειδοποίηση Κοτζιά στην Τουρκία: «Μην θεωρείτε την πολιτισμένη μας συμπεριφορά αδυναμία»

Προειδοποίηση Κοτζιά στην Τουρκία: «Μην θεωρείτε την πολιτισμένη μας συμπεριφορά αδυναμία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νίκος Κοτζιάς, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να μην αντιλαμβάνεται τη πολιτισμένη συμπεριφορά της Ελλάδας ως αδυναμία έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε:

«Καμιά φορά οι Τούρκοι φίλοι μου, πρέπει να αντιληφθούν ότι η φιλική μας διάθεση και η διάθεσή μας να απαντάμε με διπλωματικά μέσα σε προκλήσεις ακόμα και στρατιωτικές, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αδυναμία. Είναι συμπεριφορά ευθύνης.

»Αυτό δείχνει δύναμη χαρακτήρα και δυνατοτήτων. Πρέπει μία φορά το εξάμηνο να τους το διευκρινίζουμε αυτό.

»Στη Συρία, η Τουρκία έχει ειδική σχέση. Τη δεκαετία του `30 πήρε την Αλεξανδρέττα. Στο Αφρίν δείχνει διάθεση να μείνει.

»Μια στο τόσο λοιπόν τους υπενθυμίζω ότι εμείς είμαστε διαφορετικός παίκτης στο διεθνές σύστημα.

»Η χώρα μου θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της με τρόπο διαφορετικό».

Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ακόμα:

«…δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν μπορεί να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Προς το παρόν δεν έχει δείξει τέτοια διάθεση.

»Δείχνει όμως διάθεση παρενόχλησης της χώρας, δημιουργίας επεισοδίων, αμφισβήτησης της κυριαρχίας της δικής μας και κατά συνέπεια της Ε.Ε. σε σειρά από θαλάσσιες περιοχές και χώρους, αλλά ξέρει ότι με την Ελλάδα δεν έχει να κάνει –και το λέω με πολύ φιλική διάθεση προς τις χώρες αυτές— με το Ιράκ ή τη Συρία, αλλά με ένα συγκροτημένο κράτος, με μεγαλύτερες ικανότητες και δυνατότητες. Δεν νομίζω ότι θέλει κάτι τέτοιο».

Και υπογράμμισε:

«…με την Τουρκία έχουμε προβλήματα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικών διεκδικήσεων. Η Τουρκία διεκδικεί χώρο… (…) Ελπίζω θα «συνέλθει» και θα μετρήσει καλύτερα και το μπόι και το συμφέρον της».

Σχετικά άρθρα