Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εθνικά επικίνδυνη η ΝΔ του Μητσοτάκη – Η Μαρία Σπυράκη θυμάται όταν «έβαλε» τους Τσάμηδες στην ατζέντα;

Εθνικά επικίνδυνη η ΝΔ του Μητσοτάκη – Η Μαρία Σπυράκη θυμάται όταν «έβαλε» τους Τσάμηδες στην ατζέντα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μαρία Σπυράκη, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ουδόλως φημίζεται για την ευφυΐα της, ιδιαιτέρως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αλλά από αυτού του σημείου μέχρι να λέγει ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ, και πάλι η απόσταση είναι τεράστια.

Άραγε, εάν η κ. Μαρία Σπυράκη βρισκόταν σε κάποιο διεθνές φόρουμ, και καλείτο να τοποθετηθεί σε ένα θέμα που αφορούσε -και- την Ελλάδα, θα έλεγε ότι οι θέσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα, αλλά τον εαυτό του και τον πολιτικό χώρο του;

Για ποια υπεράσπιση της χώρας, των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής ενότητας κόπτεται δήθεν η Νέα Δημοκρατία;

Βέβαια, η επίδειξη ανευθυνότητας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι κάτι καινούργιο για τη ΝΔ και ειδικότερα για την εκπρόσωπό της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Σπυράκη, με την ιδιότητα της ευρωβουλευτού, περίπου προ διετίας, σε μια επίδειξη πρωτοφανούς άγνοιας επί των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής, έφτασε στο σημείο να απευθύνει ερώτηση στον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιόχανες Χαν, εάν -άκουσον, άκουσον- η ελληνική κυβέρνηση, και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συζητά με τα Τίρανα το ονομαζόμενο «τσάμικο ζήτημα».

Δηλαδή, δεν φτάνει που με την ερώτησή της άλειφε βούτυρο στο ψωμί του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, που τότε, το 2016, είχε υψώσει τους ανθελληνικούς τόνους και ήγειρε συνεχώς «τσάμικο ζήτημα», αλλά αμφισβητούσε – από κοινού με φερέφωνα, σε συγκεκριμένα, ευτυχώς λίγα, ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης – την πάγια θέση της Ελλάδας ότι για την Αθήνα δεν υφίσταται τσάμικο ζήτημα και «δεν το συζητάμε».

Πολιτικοί νάνοι

Μπορεί η «βλακεία» να είναι ανίκητη, αλλά εξίσου καταστροφικός για τα εθνικά θέματα είναι ο πολιτικός καιροσκοπισμός και το ψάρεμα στα θολά νερά των μικροπολιτικών συμφερόντων.

Έτσι, τώρα, ο «θηλυκός Ταλεϋράνδος» της ΝΔ, με αφορμή την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για το «Μακεδονικό» και γενικότερα για τις σοβαρές εξελίξεις στα εθνικά θέματα, «απεφάνθη» ότι ο Ν.Κοτζιάς δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση, και ως εκ τούτου τη χώρα, αλλά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι, όπως είπε η ίδια, «ο μικρός εταίρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας (σ.σ. Π.Καμμένος) λέει άλλα για το μείζον εθνικό θέμα».

Αυτό ήταν το βαθυστόχαστο «επιχείρημα» της κ. Σπυράκη, στην προσπάθειά της να πείσει ότι ήταν βάσιμος ο λόγος της άρνησης να ενημερωθεί ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον υπουργό Εξωτερικών.

Κοντολογίς, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων που δέχτηκαν να ενημερωθούν από τον Ν. Κοτζιά είναι λάθος, και η ΝΔ, που για καθαρά μικροπολιτικά και επικοινωνιακά συμφέροντα δεν δέχτηκε, είναι σωστή.

Ούτε παιδιά του νηπιαγωγείου δεν πείθουν τέτοιου είδους «επιχειρήματα».

Ακόμα και ο δημοσιογράφος του «ΣΚΑΪ» (εκπομπή «Αταίριαστοι, 2 – 4 – 2018) αναγκάστηκε να θυμίσει δυο φορές στην κ. Σπυράκη ότι «ο κ.Κοτζιάς δεν εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπεί την κυβέρνηση, την ελληνική κυβέρνηση, προΐσταται του Διπλωματικού Σώματος. (…) Μα είναι ο ΥΠΕΞ της Ελληνικής Δημοκρατίας», της είπε.

Κι’ όλα αυτά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δήθεν κόπτεται για την εθνική ενότητα και που εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες διαμαρτύρεται ότι η κυβέρνηση δεν το ενημερώνει.

Κι ας έχει ενημερωθεί ο Κ. Μητσοτάκης από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως και οι βουλευτές από τον υπουργό Εξωτερικών σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής.

Η συνεδρίαση της τελευταίας μάλιστα παρ’ ότι ήταν κλειστή και «εμπιστευτική», έγινε σουρωτήρι από τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος –παρ’ ότι προερχόμενος από τον διπλωματικό κλάδο- μεσούσης της ενημέρωσης των βουλευτών, είχε φύγει από την αίθουσα, και κυκλοφορούσε στους διαδρόμους, λέγοντας στα ΜΜΕ τι είχε αναφερθεί προηγουμένως στην Επιτροπή. Τόσο μεγάλη «υπευθυνότητα» επιδεικνύουν αυτοί που διαμαρτύρονται επειδή τάχατες δεν ενημερώνονται.

Πολιτικά ακάλυπτοι

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι απλά η ΝΔ συμπεριφέρεται ως απατημένη ερωμένη.

Αλλά κι αυτό δεν εκφράζει την πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ χειρότερη, δεδομένου ότι με την στείρα στάση της στα εθνικά ζητήματα, τους μόνους που ωφελεί είναι άλλοτε τους Σκοπιανούς, των οποίων αυξάνει τη διαπραγματευτική πίεση, και άλλοτε, βέβαια, τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος κάνει πάρτι βλέποντας την πλήρη ασυνεννοησία στην Ελλάδα.

Η μικροπολιτική πρακτική της ΝΔ, η οποία, εμφανώς πλέον, τοποθετείται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στραμμένο, όχι απλά στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στο πολυτεμαχισμένο εσωτερικό του ιδίου του κόμματός της, δεν περνά απαρατήρητη.

Ενδεικτική είναι η άποψη του άλλοτε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ευθέως κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για «παλαιοκομματική συμπεριφορά κατάντια. Αλίμονο -τόνισε- εάν στα ελληνοτουρκικά δεν μπορούμε να είμαστε μια γροθιά».

Ακόμα και η εφημερίδα το «Βήμα» επισήμανε το «unfair» (για να θυμηθούμε λίγο και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) του υιού, το οποίο, με αφορμή την πρώτη από τις συναντήσεις που είχε ο Ν.Κοτζιάς με τους πολιτικούς αρχηγούς, και ειδικότερα με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον Περισσό, αφού γράφει πως «ίσως έχει φανεί σε πολλούς περίεργο γιατί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, αποδέχθηκε από τους πρώτους την πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για ενημέρωση επί του Μακεδονικού», προσθέτει πως ο αρχηγός του κόμματος φέρεται να είπε στον συντάκτη του δημοσιεύματος πως «σε εθνικά θέματα βεβαίως και επιζητεί την ενημέρωση. Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών είναι που ενημερώνει, καθώς χειρίζεται και τις διαπραγματεύσεις.

Θυμήθηκε μάλιστα ότι και η Αλέκα Παπαρήγα συμμετείχε σε ενημερώσεις που έκαναν οι τότε υπουργοί Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Παπανδρέου, για να προσθέσει ότι δεν συμφωνεί πως θα πρέπει τέτοιου είδους ενημερώσεις να γίνονται σε αρχηγούς κομμάτων μόνο από τον πρωθυπουργό. Έμμεση δηλαδή πλην σαφέστατη αιχμή για τον Κ. Μητσοτάκη που αρνήθηκε την ενημέρωση από τον κ. Κοτζιά απαιτώντας ενημέρωση μόνο από τον πρωθυπουργό».

Και καταλήγει: «Τέτοια πολιτικά κόμπλεξ δεν φαίνεται να έχει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο οποίος προχθές έκανε κάτι σπάνιο για το καλά κομματικά φυλασσόμενο κτίριο του Περισσού».

Επικίνδυνοι

Ενημερώσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών στους πολιτικούς αρχηγούς, λοιπόν, ανέκαθεν γίνονταν για τις εξελίξεις σε σοβαρά θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Και είναι απορίας άξιον που η ΝΔ προσποιείται ότι δεν το γνωρίζει, όταν τους τελευταίους μήνες, επανειλημμένως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, διαμαρτυρόμενη διότι η κυβέρνηση δήθεν δεν ενημερώνει, δήλωνε δεξιά και αριστερά ότι η ίδια, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Καραμανλή, ενημέρωνε τα κόμματα για το «Μακεδονικό».

Τώρα, λοιπόν, που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τις τρείς τελευταίες εβδομάδες κυριολεκτικά τρέχει από συνάντηση σε συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρώφ, και βρίσκεται σε διαρκείς διεργασίες, και τα ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, η ΝΔ κάνει «νάζια», και, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ο αρχηγός της δεν δέχεται να ενημερωθεί από το πρόσωπο που έχει την άμεση εικόνα της διαπραγμάτευσης στο «Μακεδονικό» και σε όλα τα μείζονα εθνικά θέματα.

Εάν, μάλιστα, ισχύουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ καλούσε τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων να μην δεχτούν την ενημέρωση Κοτζιά, τότε φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εισέλθει σε άκρως επικίνδυνες ατραπούς που αφενός δείχνουν ότι είναι κατώτερη των εθνικών περιστάσεων, αφετέρου αποδεικνύουν την – πανθολογούμενη, ακόμα και στο εσωτερικό της – ανικανότητα της υπάρχουσας ηγεσίας της.

Πηγή: Stokokkino

Σχετικά άρθρα