Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με τη συνάντηση με Κουμουτσάκο ο Κοτζιάς ολοκληρώνει τον κύκλο ενημέρωσης για το Σκοπιανό

Με τη συνάντηση με Κουμουτσάκο ο Κοτζιάς ολοκληρώνει τον κύκλο ενημέρωσης για το Σκοπιανό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βασίλης Λεβέντης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Δημήτρης Κουτσούμπας, Ένωση Κεντρώων, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Σταύρος Θεοδωράκης, Το ΠΟΤΑΜΙ, Υπουργείο Εξωτερικών, Φώφη Γεννηματά,

Με τη συνάντηση του, με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, ολοκληρώνει σήμερα Μ. Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τον κύκλο ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Σκοπιανό, μετά και την τριμερή συνάντηση που είχε στη Βιέννη, την περασμένη Παρασκευή, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17.00, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς είχε, τη Μεγάλη Δευτέρα, συνάντηση με τον γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ χθες Μ. Τρίτη συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Β. Λεβέντης: Καλώ την κυβέρνηση να πείσει τα Σκόπια να αλλάξουν τη θέση τους στο θέμα της ονομασίας

Μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή όπου ο κ. Κοτζιάς τον ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις στο ζήτημα της εξεύρεσης λύσης με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών ήταν πολύ καλό και, όπως τόνισαν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, υπήρξε πλήρης και ειλικρινής ενημέρωση από τον κ. Κοτζιά ο οποίος ανέλυσε, με κάθε λεπτομέρεια όλα τα βήματα της κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Λεβέντης από την πλευρά του, επανέλαβε τις θέσεις του για την ονομασία και επέμεινε στο ότι δεν θα δεχτεί ονομασία με τον όρο “ Μακεδονία” ενώ προσέθεσε ότι ο ίδιος δεν αλλάζει τη θέση του και κάλεσε την κυβέρνηση να πείσουν τα Σκόπια να αλλάξουν θέση στο θέμα της ονομασίας.

«Ουσιαστική ενημέρωση-συζήτηση για την πΓΔΜ»

Η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή. Η συνάντηση κράτησε μιάμιση ώρα. Δηλώσεις δεν έγιναν ούτε από τον κ. Κοτζιά ούτε από την κ. Γεννηματά.

Ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες της κ. Γεννηματά, η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών ήταν ουσιαστική και η συζήτηση επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ χωρίς καμία αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα και τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, αλλά ούτε για τις προχθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Μικρή αναφορά έγινε για τη κατάσταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Επίσης κατέστη σαφές ότι όταν η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έρθει στη Βουλή, το Κινημα Αλλαγής θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα με βάση τη θέση του για σύνθετη ονομασία erga omnes και με νομικές δεσμεύσεις για την απάλειψη του αλυτρωτισμού.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο αρμόδιος από τη Κ.Ο της ΔΗΣΥ για την εξωτερική πολιτική Ανδρέας Λοβέρδος, ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης και ο πρώην πρέσβης και σύμβουλος της κ. Γεννηματά, Δημήτρης Καραϊτίδης.

Ενημέρωση Στ. Θεοδωράκη από Ν. Κοτζιά

Για μιάμιση ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων.

Ο κ. Κοτζιάς δεν έκανε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε οτι «υπήρξε μια αναλυτική ενημέρωση από την πλευρά του υπουργού. Οι συνομιλίες όπως ξέρετε είναι συνεχείς, οι συνομιλίες των πολιτικών προσώπων αλλά και οι συνομιλίες ομάδων εμπειρογνωμόνων. Μας ενημέρωσε, λοιπόν, νομίζω αναλυτικά, ελπίζω ειλικρινά».

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης «οι επόμενες εβδομαδες θα είναι καθοριστικές για τη λύση ή όχι του προβλήματος».

Ενημέρωση του Ν. Κοτζιά στον Δ. Κουτσούμπα

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, για θέματα αρμοδιότητας του κ. Κοτζιά.

Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό, δεν έγιναν δηλώσεις.

Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΚΚΕ, συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της Κ.Ε. και κοινοβουλευτικός εκρπρόσωπος.

Σχετικά άρθρα