Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρέσινγκ διαρκείας σε Βενιζέλο και Μητσοτάκη – Ο φόβος απώλειας της ασυλίας

Πρέσινγκ διαρκείας σε Βενιζέλο και Μητσοτάκη – Ο φόβος απώλειας της ασυλίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Φώφη Γεννηματά,

Την βούληση για εκμετάλλευση του παραθύρου συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία το Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να ξεδιπλώνει το σχεδιασμό της για εκκίνηση της μεγάλης θεσμικής μεταρρύθμισης από την παρούσα Βουλή, αφού όπως τόνισε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών είναι εφικτός.

“Ας μην τη χάσουμε, λοιπόν αυτήν την μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο” σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως δεν μπορεί να περιμένει η χώρα άλλα πέντε χρόνια για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος.

Χαιρετίζοντας δημόσια την παραδοχή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής πως η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από την παρούσα Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής άφησε με σαφή τρόπο να εννοηθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα είναι μόνο η αρχή.

Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μίας πλειοψηφίας των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών. “Ας μην τη χάσουμε, λοιπόν αυτήν την μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο” σημείωσε κάνοντας το ακροατήριό του να αναρωτιέται μέχρι ποιο σημείο είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τα ανοίγματα προς τα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Τούτο ωστόσο, όπως διαφαίνεται από το σχεδιασμό της Ηρώδου Αττικού, δεν καθιστά την αναθεώρηση του Συντάγματος ως “όχημα” διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής, όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν ΝΔ και Ευάγγελος Βενιζέλος που αντιτίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μπορεί το Σύνταγμα να σπάει τους πάγους μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά, ωστόσο όλα δείχνουν πως στόχος του Πρωθυπουργού πέρα από τη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση δεν είναι η αλλαγή κυβερνητικού εταίρου επί του παρόντος αλλά η προετοιμασία του εδάφους για τη μετεκλογική προοδευτική συνεργασία, δεδομένου πως θα έχει λήξει η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, έχοντας ολοκληρώσει τον προγραμματικό στόχο της εξόδου από τα μνημόνια, όπως διατυπώθηκε το 2015.

Τα αντανακλαστικά του Μαξίμου στην “κινητικότητα” της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής δείχνουν συγχρόνως μία διάθεση να απομονωθούν οι δυνάμεις εκείνες που αφορίζουν ακόμη και τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διόλου τυχαία ο Αλ. Τσίπρας δεν βάζει στο στόχαστρο μόνο την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που απέρριψε την πρόταση Γεννηματά για διάλογο επί της συνταγματικής αναθεώρησης, σχολιάζοντας πως “αντιδρούν στις θεσμικές τομές όσοι είναι απόλυτα ταυτισμένοι με το χθες και έχουν ισχυρές δεσμεύσεις με συμφέροντα”.

«Η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να μας πείσει πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν έχει τη σφραγίδα του και δεν προστατεύει σκόπιμα τους υπουργούς, διαχωρίζοντάς τους από τους υπόλοιπους πολίτες, είναι αξιόλογη. Μόνο που επέλεξε να την κάνει Πρωταπριλιά» σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, επισημαίνοντας πως «οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση».

«Όσο για τις απειλές και τις ύβρεις του, δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να επιβεβαιώνει πως η απόφαση της ΝΔ για απόσυρση από την αναθεωρητική διαδικασία συνδέεται με τη σκοπιμότητα προστασίας του παλαιού πολιτικού συστήματος από τη διαλεύκανση των μεγάλων σκανδάλων των ημερών της παντοδυναμίας τους, στον απόηχο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Novartis» καταληγουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι στο κάδρο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά μπαίνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην αντίδραση του οποίου ούτως ή άλλως το Μαξίμου διαβλέπει σύμπτωση απόψεων με την Πειραιώς και προσπάθεια αποτροπής της απαγκίστρωσης της εν Ελλάδι Σοσιαλδημοκρατίας από το άρμα του νεοφιλελευθερισμού. Εκ των πραγμάτων οι χθεσινές διαρροές κυβερνητικών κύκλων για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετά την αρθρογραφία του τελευταίου στο facebook όπου επέκρινε και πάλι την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής γιατί συνδιαλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία προσπάθεια του Μαξίμου να “ενισχύσει” την απομόνωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είναι θιασώτες της επανάληψης της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

“Η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να μάς πείσει πως ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν έχει την σφραγίδα του και δεν προστατεύει σκόπιμα τους υπουργούς είναι αξιόλογη” σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες που πιστεύουν ότι οι απειλές του δεν είναι τίποτα άλλο από την επιβεβαίωση πως η απόφαση της ΝΔ για απόσυρση από τον διάλογο συνδέεται με την αποφυγή διαλεύκανσης των μεγάλων σκανδάλων.

Η απομόνωση κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται “βαρίδια” θα μπορούσε να ευνοήσει έναν ευρύτερο διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων εκτιμούν στο Μαξίμου. Για παράδειγμα εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Μακεδονικό με την ΠΓΔΜ- κάτι που δεν αποκλείεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βιέννη- η κυβέρνηση θα επιδιώξει-και δεν το κρύβει- μία ευρύτερη πλειοψηφία στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη έχει ξεκαθαρίσει πως θα ψήφιζε μία λύση στο Σκοπιανό. Εφόσον έως τότε θα έχουν ξεπαγώσει οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη να υπερψηφίσει μία συμφωνία.

Σχετικά άρθρα