Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Τσίπρας έγινε έξαλλος με τον «σουλτάνο» Ερντογάν – Το παρασκήνιο της αντεπίθεσης

Γιατί ο Τσίπρας έγινε έξαλλος με τον «σουλτάνο» Ερντογάν – Το παρασκήνιο της αντεπίθεσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Μητρετώδης, Άγκυρα, Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουκλατζής, Ελληνικός Στρατός, Μέγαρο Μαξίμου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Την οργισμένη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει να του παραδώσει τους «οχτώ» Τούρκους φυγάδες στρατιωτικούς και η προσπάθεια «συμψηφισμού» που ακολούθησε από πλευράς του Τούρκου Προέδρου της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, με τους «οχτώ».

Το γραφείο του Πρωθυπουργού την Κυριακή διέβη το Ρουβίκωνα και άφησε πίσω του την εθνικά υπεύθυνη αλλά μετριοπαθή στάση που επιχειρεί να τηρήσει απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Τούρκο Πρόεδρο, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε «σουλτάνο», αμφισβητώντας την έννοια του κράτους Δικαίου για τη γείτονα.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να κρατήσει το περιστατικό των δύο Ελλήνων αξιωματικών σε επίπεδο ενός συνηθισμένου μεθοριακού περιστατικού, προκειμένου να μην αναχθεί σε μείζον διπλωματικό ζήτημα.

Για αυτό το λόγο και η Αθήνα από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για κλιμακούμενες διπλωματικές πιέσεις ανάλογα με τα βήματα που θα επέλεξε να κάνει η Άγκυρα, προκειμένου να μην πυροδοτηθεί το περαιτέρω το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ πήραν σαφή θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων για το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, με ρητή αναφορά στην παράνομη κράτησή τους χωρίς κατηγορητήριο, γεγονός που οδήγησε στην κλιμάκωση της διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας.

Έτι περαιτέρω, στο πλαίσιο των διπλωματικών παρασκηνιακών επαφών, ήδη ο Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προ δέκα ημερών, με αντάλλαγμα τη διαλλακτικότερη θέση και επιρροή της Ελλάδας στην ΕΕ για την υπόθεση Σκριπάλ, εξασφάλισε από τον Ρώσο Πρόεδρο τη διαβεβαίωση πως θα θέσει το θέμα των δύο αξιωματικών στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχουν στις 3 Απριλίου.

Ωστόσο, ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε προϊδεάσει για την εξάντληση της καλής θέλησης της κυβέρνησης έναντι της γείτονος, ρωτώντας ευθέως την Τουρκία για ποιο λόγο ακόμα ούτε η Ελληνική Πολιτεία ούτε οι ίδιοι οι δύο κρατούμενοι, ένα μήνα μετά τη σύλληψή τους, δε γνωρίζουν για ποιο λόγο κρατούνται.

Η τουρκική Δικαιοσύνη δεν έχει απαγγείλει ακόμα κατηγορίες στους δύο Έλληνες αξιωματικούς, επιβεβαιώνοντας τους φόβους πως η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει την περίπτωσή τους ως μοχλό πίεσης σε διπλωματικό επίπεδο, σενάριο που απορρίπτει κατηγορηματικά η Αθήνα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν το γεγονός ότι χθες, για πολλοστή φορά, ο Τούρκος Πρόεδρος, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε «τάξει» την παράδοση των οκτώ πραξικοπηματιών , υπόσχεση που αθέτησε τελικά, συσχετίζοντας (ξανά) ευθέως το θέμα αυτό με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς να τους έχει καν απαγγελθεί ακόμη κατηγορία.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η κυβέρνηση προς τη γείτονα, σήκωσε χθες το γάντι των απανωτών προκλήσεων της Άγκυρας, διαψεύδοντας καταρχήν τον ισχυρισμό του Ερντογάν περί υποσχετικής Τσίπρα.

«Εμείς είμαστε κράτος Δικαίου», «έχουμε Πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο ώστε να δίνουμε υποσχέσεις για λογαριασμό της Δικαιοσύνης», ανέφερε το επίσημο σχόλιο- απάντηση της Κυβέρνησης στον Τ. Ερντογάν, καλώντας τον επιτέλους να εξηγήσει για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ακόμη στην Τουρκία.

Παράλληλα, στο ίδιο ανακοινωθέν, το Μαξίμου ξεκαθαρίζει στον «Σουλτάνο», κατά πώς τον χαρακτηρίζει, ότι συσχετίζει δυο απολύτως ανόμοιες υποθέσεις , καθώς οι Έλληνες στρατιωτικοί, «δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις», τη στιγμή μάλιστα «γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».

​Σημειώνεται δε, ότι στους εξαιρετικά υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε η ελληνική Κυβέρνηση σε απάντηση του Ερντογάν, διαψεύδει επισήμως και με πρωτοφανώς σκληρή γλώσσα για τη μέχρι σήμερα πολιτική χαμηλών τόνων που ακολουθούσε, ότι υπήρξε «υπόσχεση» του Αλέξη Τσίπρα προς τον Τούρκο πρόεδρο για παράδοση των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών.

Αν ήθελε να πει κάτι για αυτούς, ας το έλεγε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είναι η χαρακτηριστική αποστροφή στο κυβερνητικό ανακοινωθέν, το οποίο εγκαλεί παράλληλα την Άγκυρα ότι «επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού

«Ο Τούρκος πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ιδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα»,

»Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις.

»Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.

»Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις.

»Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά άρθρα