Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Κλείδωσε» νέα συνάντηση για Σκοπιανό – «Κάντε πίσω στο Σύνταγμα για λύση»

«Κλείδωσε» νέα συνάντηση για Σκοπιανό – «Κάντε πίσω στο Σύνταγμα για λύση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Βαλκάνια, Βιέννη, Μάθιου Νίμιτς, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και οι αλλαγές που οφείλουν να κάνουν οι γείτονες προκειμένου να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές και η συνταγματική ονομασία παραμένουν όπως όλα δείχνουν το βασικό «αγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πηγές του ΥΠΕΞ αμέσως μετά τη συνάντηση έσπευσαν να διευκρινίσουν πως «ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας», σημειώνοντας πως η «συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία».

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται πως η δυσκαμψία της γείτονος να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί και το βασικό εμπόδιο για τη λύση, ζήτημα το οποίο βεβαίως αφορά την ίδια την κυβέρνηση Ζάεφ και όχι την Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς στη Βιέννη με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως «είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει υπάρξει κάποια σύγκλιση στα μεγάλα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως υπάρχει μια σύγκλιση για τη μέθοδο με την οποία θα λυθεί το ζήτημα και συμπλήρωσε:

«Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια πού διαφωνούμε.

»Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκαναν οι Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον, που όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για τα επόμενα ραντεβού, ο κ. Κοτζιάς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «υπάρχουν όλα τα αναγκαία βήματα, σχεδιασμός και συμφωνία».

Η νέα συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικων με τον Σκοπιανό ομόλογό του έγινε σε μία χρονική συγκυρία που η Αθήνα διαμηνύει πως η μπάλα βρίσκεται στα χέρια της ΠΓΔΜ.

Και τούτο, διότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών έχουν υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους πως λύση χωρίς συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να υπάρξει.

Και αυτή η αναθεώρηση όπως σημειώνουν γνωρίζοντες τις διαπραγματεύσεις, οφείλει να αφορά τόσο στη συνταγματική ονομασία όσο και σε διατάξεις του Συντάγματος που περιέχουν εν δυνάμει αλυτρωτισμό.

Αυτός είναι και ο μεγάλος σκόπελος για τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει τα 2/3 της Βουλής του που απαιτούνται για τη συνταγματική αναθεώρηση, με την Αθήνα ωστόσο να μην προτίθεται να κάνει πίσω από την απαίτηση για το Σύνταγμα.

«Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λύση, δεν είναι υπαρξιακό για εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.

Καλό κλίμα μετέφερε ο Νίμιτς

Στην εποικοδομητική συνεργασία όλων για λύση στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ εστίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς στη Βιέννη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτροφ.

«Εργαζόμαστε όλοι εποικοδομητικά, έχουμε εποικοδομητικές συναντήσεις και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», δήλωσε ο κ.Νίμιτς, σημειώνοντας ότι παράλληλα με την τριμερή υπήρξε συνάντηση ειδικών των δύο χωρών ώστε να εξετάσουν τα διφορούμενα σημεία μίας πιθανής συμφωνίας και να επικεντρωθούν στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ παραδέχθηκε ότι πρέπει να λυθούν δύσκολα ζητήματα που εκκρεμούν και προανήγγειλε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.

Προφανώς δηλαδή στη Βιέννη δεν υπήρξε συμφωνία σήμερα, όμως κατά τον κ.Νίμιτς έγιναν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είπε ειδικότερα πως αυτή η σειρά των συναντήσεων και αυτός ο δρόμος εργασίας θα συνεχιστεί και στο μέλλον, πως όσον αφορά στις «τεχνικές λεπτομέρειες» υπάρχουν εκκρεμή δύσκολα ζητήματα που πρέπει να λυθούν, αλλά πως κατά τη γνώμη του υπάρχει βελτίωση σε αυτά τα ζητήματα, καταλήγοντας αισιόδοξος πως αυτό θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο».

Ντιμιτρόφ: Προκύπτουν νέες δυσκολίες για το Σκοπιανό

Επιφυλακτικός σε σχέση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στις δηλώσεις μετά την επτάωρη συνάντησή τους υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στης Βιέννη.

«Έχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ.

Και πρόσθεσε ότι: «Όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα. Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί».

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, έδειξε τους προβληματισμούς του γύρω από τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι:

«Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας.

»Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια…».

Σχετικά άρθρα