Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης “αδειάζει” Μητσοτάκη για τα μάτια του Άδωνι: Πολύ μικρός για μεγάλες αποφάσεις

Μητσοτάκης “αδειάζει” Μητσοτάκη για τα μάτια του Άδωνι: Πολύ μικρός για μεγάλες αποφάσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Συνταγματική Αναθεώρηση, ΣΥΡΙΖΑ, Φώφη Γεννηματά,

Να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης επιχειρεί η ΝΔ, ακολουθώντας στο θέμα την ίδια γραμμή που υιοθέτησε εν μία νυκτί και για το ονοματολογικό των Σκοπίων, δηλαδή την αναζήτηση λύσης “σε μία άλλη χρονική συγκυρία”, όπως αναλύει στο ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών.

Εντελώς προσχηματικά και παρά το γεγονός ότι δημοσίως και επαναλαμβανόμενα υποστήριζε την ανάγκη εκκίνησης της σχετικής διαδικασίας για το Σύνταγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε και επισήμως την πρωτοβουλία για μια συναινετική αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σταθερός στη λογική των παλινωδιών που έχει υιοθετήσει για μια σειρά από κορυφαία θέματα όπως π.χ το Μακεδόνικο και τα ελληνοτουρκικά άλλαξε ξανά την άποψή του υποστηρίζοντας, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να συζητηθεί στην παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης, υιοθετώντας τη γραμμή Βενιζέλου.

Η άρνησή του ανακοινώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τη Φώφη Γεννηματά η οποία έφερε και πάλι στο προσκήνιο την υπόθεση του Συντάγματος μέσω των επιστολών προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη, ο κ Μητσοτάκης επικοινώνησε με την κ Γεννηματά εξηγώντας ότι για τη Ν.Δ το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης
δεν είναι του παρόντος.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούν ευρείες συναινέσεις που δεν διαμορφώνονται με ευθύνη του κ Τσίπρα ενώ προκειμένου να μη φανεί δυσάρεστος έναντι της επικεφαλής
του Κινήματος Αλλαγής κατέληξε λέγοντας ότι η πρόταση της Ν.Δ για ευρεία αναθεώρηση του Συντάγματος πηγαίνει πολύ πέρα από τα σωστά σημεία που έθιξε η κα Γεννηματά.

Επιμένει η Φώφη

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως μετέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επέμεινε στην αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία διότι σε αυτή την περίπτωση η συγκεκριμένη διαδικασία θα καθυστερήσει για ακόμη πέντε χρόνια.

Επιπλέον η κ Γεννηματά θύμισε ότι περίπου προ μηνός ο κ Μητσοτάκης είχε αρθρογραφήσει στην ιστοσελίδα enikos.gr υπέρ της τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Πάντως από το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης Θέμα FM “αυτό το οποίο ζητάμε από τους αρχηγούς των
υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι να ανοίξει η διαδικασία με τους 50 βουλευτές”.

Βέβαιο είναι επίσης ότι στον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς για να μην κατηγορηθούν ότι λοξοκοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποφύγουν τυχόν κατ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επιλέγοντας ως αποκλειστικό πεδίο συζήτησης τη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά την ήξεις αφήξεις τακτική της ηγεσίας της Ν.Δ τη γραμμή και σε αυτή την περίπτωση χάραξε πρώτος όχι ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης επιβεβαιώνοντας και πάλι τον ρόλο του άτυπου αφεντικού που διαδραματίζει εντός της γαλάζιας παράταξης.

Από την περασμένη Τρίτη κιόλας, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των επιστολών της κ Γεννηματά ο κ Γεωργιάδης είχε αποκαλύψει τη στάση που θα κρατούσε η Ν.Δ και θα δημοσιοποιούσε μόλις χθες ο κ
Μητσοτάκης.

Κλίμα τοξικό

“Δεν είμαστε σε κατάλληλο περιβάλλον για να γίνει αυτή η συζήτηση. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια κατ εξοχήν συναινετική διαδικασία. Το πολιτικό κλίμα στη χώρα έχει γίνει τοξικό πια. Ο κ Τσίπρας είναι πολιτικά τοξικός είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Ρ/Σ 9.84.

Την απόρριψη της πρότασης της κ Γεννηματά με πανομοιότυπη επιχειρηματολογία είχε υποδείξει εξάλλου και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος αντί με το κόμμα του συνέπλευσε με τη Ν.Δ.

Η αναδίπλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθίσταται κάτι παραπάνω από θεαματική αν λάβει κανείς υπόψη τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως του καταλόγισε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Ιανουαρίου 2016 σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Κ Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ότι στην πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα προτείνω να συμφωνήσουμε στην άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος δίχως να θέτουμε περιορισμούς ως προς το εύρος της.

Στις 23 Ιουνίου 2016 μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε δηλώσει ότι αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία έτσι ώστε η επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης, ενώ μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος το οποίο συνδέεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Τέλος πηγές της Ν.Δ σχολίαζαν ως θετικά τα όσα παρουσίασε για το ίδιο θέμα πριν από μερικές εβδομάδες ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος συμμετείχε στη διαμόρφωση της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το ζήτημα ως αναμενόταν προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση που οδήγησε σε χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Σχετικά άρθρα