Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αθήνα «στριμώχνει» τα Σκόπια για το Σύνταγμά τους στη Βιέννη

Η Αθήνα «στριμώχνει» τα Σκόπια για το Σύνταγμά τους στη Βιέννη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Μάθιου Νίμιτς, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Κρίσιμες αποφάσεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ θα σημάνει η τριμερής συνάντηση μεταξύ του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Η νέα συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικων με τον Σκοπιανό ομόλογό του γίνεται σε μία χρονική συγκυρία που η Αθήνα διαμηνύει πως η μπάλα βρίσκεται στα χέρια της ΠΓΔΜ.

Και τούτο, διότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών έχουν υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους πως λύση χωρίς συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να υπάρξει.

Και αυτή η αναθεώρηση όπως σημειώνουν γνωρίζοντες τις διαπραγματεύσεις, οφείλει να αφορά τόσο στη συνταγματική ονομασία όσο και σε διατάξεις του Συντάγματος που περιέχουν εν δυνάμει αλυτρωτισμό.

Αυτός είναι και ο μεγάλος σκόπελος για τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει τα 2/3 της Βουλής του που απαιτούνται για τη συνταγματική αναθεώρηση, με την Αθήνα ωστόσο να μην προτίθεται να κάνει πίσω από την απαίτηση για το Σύνταγμα.

“Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λύση, δεν είναι υπαρξιακό για εμάς” σημείωσε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους καθολικούς, που εορτάζουν το Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Νίμιτς θα είναι αυτός που θα λάβει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία.

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε 7 ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και 6 στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Χθες βράδυ οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν ήδη μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκησε 3 ώρες.

Τη Μ. Εβδομάδα οι επαφές Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς

Με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να συνανητηθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη επικοινωνήσει με τους περισσότερους, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία του Σκοπιανού και για να κανονίσει κατ ιδίαν επαφές μαζί τους.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθεί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τη Μεγάλη Δευτέρα και με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, τη Μεγάλη Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών αντί να ενημερώσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει ραντεβού με τον Τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο την επόμενη εβδομάδα.

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα, με πηγές από το υπουργείο εξωτερικών να μην κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός οτι δεν δέχτηκε ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό που γνωρίζει όλο τον φάκελο της διαπραγμάτευσης..

Σχετικά άρθρα