Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κωδικός “καθαρή έξοδος” από Μαξίμου – Γκάζια για το αναπτυξιακό πλάνο

Κωδικός “καθαρή έξοδος” από Μαξίμου – Γκάζια για το αναπτυξιακό πλάνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομική Ανάπτυξη,

Ο κωδικός “καθαρή έξοδος από τα μνημόνια” είναι εκ των ων ουκ άνευ για την κυβέρνηση και αυτό πλέον φροντίζει να το υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία προς διάψευση τόσο της μείζονος αντιπολίτευσης όσο και του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, που επιμένουν να τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ενός… προληπτικού μνημονίου για να απομειώσουν το θετικό αντίκτυπο που προεξοφλεί ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του ορόσημου του Αυγούστου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όσο πλησιάζει το καλοκαίρι που θα ολοκληρωθεί η μνημονιακή περιπέτεια και ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα χαλαρώνει και μαζί με αυτό υποχωρούν σταθερά και τα ποσοστά της αντιπολίτευσης, βλέπουν με καλό μάτι τη θετική στάση των θεσμών απέναντι στο στοίχημα της καθαρής εξόδου, όπερ προεξοφλείται και από τις ίδιες τις αγορές όπως φαίνεται και από τις μέχρι στιγμής εκδόσεις ομολόγων, στέλνοντας επί της ουσίας στην “απομόνωση” τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Στουρνάρα.

“Ανοίγει ο δρόμος για οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως “σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους”.

Τούτων δοθέντων, παρά το γεγονός ότι η ατζέντα το τελευταίο διάστημα διαρκώς περιστρέφεται γύρω από τα εθνικά ζητήματα και το πολύκροτο σκάνδαλο Novartis, η ομαλή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο παραμένει ο πρωταρχικός και αδιαμφισβήτητος στόχος της Ηρώδου Αττικού.

Για αυτό το λόγο και την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμιζε το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση και τη χώρα, ο υπουργός Οικονομικών από τον Πειραιά εξέφραζε τη βεβαιότητά του ότι ο Ιούνιος θα είναι το πραγματικό ορόσημο εξόδου από τα προγράμματα, δεδομένου ότι μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου άπαντες συνομολογούν πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, το χρέος και την αναπτυξιακή στρατηγική.

“Μέσα στις επόμενες 80 ημέρες, μέχρι το Eurogroup του Ιούνη θα έχουν γίνει όλα όσα δεσμευτήκαμε. Θα εχει κλείσει η 4η και τελευταία αξιολόγηση. Θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το χρέος. Θα έχουμε καθορίσει τους κανόνες για το τι θα υπάρχει ως επίβλεψη και θα είναι έτοιμο και το αναπτυξιακο σχέδιο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων.

Στο μικροσκόπιο η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική

Και μέσα στις 80 ημέρες αυτές να πρέπει να επιλυθούν όλα ανεξαιρέτως τα θέματα που αφορούν στη μεταμνημονιακή επιτροπεία, η οποία θα είναι στα πρότυπα των άλλων χωρών που βγήκαν από μνημόνια, στην ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τον Αύγουστο, όπως έχει συμφωνηθεί ήδη από το Eurogroup του Ιουλίου του 2016 αλλά και το λεγόμενο Growth Strategy, το οποίο θα είναι η αναλυτική αποτύπωση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα βάλει μπροστά από την επομένη των μνημονίων η Ελλάδα και το οποίο συγγράφουν πυρετωδώς στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να παρουσιαστεί αμέσως μετά το Πάσχα στους θεσμούς.

“Βασικό μας εργαλείο για την επόμενη ημέρα είναι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική”, είπε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι πρόκειται για “ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που, πλέον, κανείς δεν θα καταστρώσει για μας και κανείς δεν θα μας το επιβάλλει. Αλλά θα αποτελεί προϊόν δικού μας σχεδιασμού και δικής μας επιλογής” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, παραθέτοντας τους τρεις πυλώνες της

-Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της,.

-Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.

-Τέλος, ο τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

“Σχεδιάζουμε, λοιπόν, την επόμενη ημέρα, σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά, όμως, τώρα πια, από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος” που έχουν ιδιοκτήτη “το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στην χρεοκοπία”.

Σχετικά άρθρα