Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βενιζέλος “πριονίζει” τη Φώφη – Σφήνα Τσίπρα με πρέσινγκ για “προοδευτική αναθεώρηση”

Ο Βενιζέλος “πριονίζει” τη Φώφη – Σφήνα Τσίπρα με πρέσινγκ για “προοδευτική αναθεώρηση”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μέγαρο Μαξίμου, Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Σταύρος Θεοδωράκης, Συνταγματική Αναθεώρηση, Το ΠΟΤΑΜΙ, Φώφη Γεννηματά,

Νέα επιχείρηση ανάδειξης των σαφών διαχωριστικών γραμμών που εμφυλοχωρούν στον χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς και την καλλιέργεια κλίματος προοδευτικών συγκλίσεων στο μέλλον βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την προαναγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία προστίθεται στους παράγοντες που μπορούν στο μέλλον με φόντο τις μεταμνημονιακές συμμαχίες να αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.

Η αλλαγή του Συντάγματος για μία ακόμη φορά επανακαθορίζει τις διαχωριστικές πολιτικές γραμμές στο πολιτικό φάσμα και αναδεικνύει εκ νέου τον εναγκαλισμό του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού, με την ταυτόσημη θέση για το μείζον πολιτειακό ζήτημα από τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νε την ανάγκη για αναθεώρηση του Συντάγματος να έχει προαναγγελθεί εδώ και ενάμισι χρόνο και την αρμόδια Επιτροπή να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά για την ανάγκη για “προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση”.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του υπογράμμισε την ανάγκη μιας “προοδευτικής τομής” που θα προωθήσει μία “προοδευτική αναθεώρηση” του Συντάγματος υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην απαντητική επιστολή του προς τη Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο, καίτοι ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής πως ο ίδιος λέει “ναι” στην έναρξη ενός τέτοιου διαλόγου, “φωτογραφίζει” τις προτάσεις που η ίδια έχει καταθέσει ως “πολιτικά ουδέτερες”, εκφράζοντας τη διαφωνία του με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η χρονική συγκυρία ωστόσο δεν ήταν τυχαία, δεδομένου ότι η επιστολή εστάλη λίγες ώρες μετά την ευθεία αντίθεση Βενιζέλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι το πολιτικό κλίμα δεν είναι κατάλληλο για μια ουσιαστική Συνταγματική Αναθεώρηση τη δεδομένη στιγμή και εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την πρωτοβουλία Γεννηματά, δηλώνοντας ότι ουδέποτε ενημερώθηκε ούτε ο ίδιος ούτε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αμφότεροι συνταγματολόγοι αλλά και φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis.

Το βασικό επιχείρημα του κ. Βενιζέλου δεν είναι άλλο από το ότι δεν μπορεί να ανοίξει διάλογος και με τον ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα, την ώρα που εγκαλείται από μέρος της αντιπολίτευσης ότι το παραβιάζει, παραπέμποντας με αυτόν τον τρόπο στην επιχειρηματολογία περί καθεστωτισμού και “σκευωρίας” με αφορμή το πολύκροτο σκάνδαλο Novartis, στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος.

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίον αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο κ. Βενιζέλος είναι τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος για το ζήτημα.

«Το λέει διότι θεωρεί ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί σκευωρία που αποδεικνύει έναν υποτιθέμενο μη σεβασμό στους θεσμούς εκ μέρους της κυβέρνησης», είπε, για να τονίσει ότι «οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν αν η σημερινή κυβέρνηση σέβεται τους θεσμούς, ή αν οι προηγούμενες που έφεραν τη χώρα εκεί που την έφεραν ήταν θεσμικά άμεμπτες».

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος με πρόσχημα τη Συνταγματική Αναθεώρηση επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο για ένα “μέτωπο δημοκρατίας”, εννοώντας ένα deja vu του μετώπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Novartis, πρωτοβουλία η οποία βρίσκει ευήκωα ώτα στην Πειραιώς και το μπλοκ Μητσοτάκη – Σαμαρά.

Συνεργάτες της κας Γεννηματά πάντως απαντώντας στην ευθεία αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης τόνιζαν πως συζητήθηκε αναλυτικά στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και αυτή την πρόταση υλοποιούν. “Εμείς υλοποιούμε αποφάσεις του Συνεδρίου” τόνιζαν χαρακτηριστικά.

“Η χώρα έχει ανάγκη από μία γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος” σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δική του παρέμβαση, προτείνοντας 11 αλλαγές, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την οποία υπερασπίζεται με σθένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η παρέμβαση του επικεφαλής του Ποταμιού εκλαμβάνεται ως προτροπή του στη Φώφη Γεννηματά να μη φοβηθεί τολμηρά βήματα που θα αναδεικνύουν την προοδευτική κατεύθυνση του νεοσύστατου εγχειρήματος, αλλά και ως μία σαφής απάντηση στον… εθνικό συνταγματολόγο.

Σχετικά άρθρα