Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έξαλλος με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο προκλητικός Γιλντιρίμ τα βάζει με την Ελλάδα

Έξαλλος με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο προκλητικός Γιλντιρίμ τα βάζει με την Ελλάδα

Η Άγκυρα δεν έλαβε κανέναν σήμα από τη σύνοδο στη Βάρνα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει από εδώ κι εμπρός «δίκαιη συμπεριφορά» έναντι της Τουρκίας, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός , Μπιναλί Γιλντιρίμ που τα έβαλε πάλι με την Ελλάδα.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), της οποίας ηγείται στην Εθνοσυνέλευση, ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της Βάρνα «μπορεί μεν να είχαν καλές προθέσεις, ωστόσο οι πρακτικές τους δεν πιστοποιούν αυτές τις προθέσεις».

«Δεν αισθανόμαστε άνετα για το γεγονός ότι η πάλη της Τουρκίας ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις γίνεται για κάποιους εμπόδιο στις σχέσεις μας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επανέλαβε όσα είχε δηλώσει την Δευτέρα (λίγο πριν Τη Σϋνοδο της Βάρνας) ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν περί του στόχου για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε., με τρόπο ο οποίος θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα «και των δύο πλευρών».

“Μας κρατάνε σε αναμονή”

«Με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και μετά από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός, κι εδώ υπήρξε η πρώτη απώλεια αξιοπιστίας. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο», ανέφερε.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ πρόσθεσε ότι για την πλήρη ένταξη έχουν ανοίξει ήδη τα 16 από τα 35 κεφάλαια, από αυτά έκλεισε μόνο το ένα και τα άλλα είναι ακόμη ανοιχτά. Όπως είπε 14 κεφάλαια είναι μπλοκαρισμένα.

«Εάν η προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας είναι να τελειώσει, θα πρέπει να είναι η Ε.Ε. η οποία θα εγκαταλείψει πρώτη αυτό τον στόχο», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και διατηρεί την προοπτική για πλήρη ένταξή της στην ΕΕ. Αυτή που πρέπει να ερωτηθεί είναι η ΕΕ, ανέφερε προσθέτοντας πως πρέπει να ερωτηθεί εάν θέλει να προχωρήσει με ένα όραμα ή να κλειστεί στον εαυτό της.

Αναρωτήθηκε τέλος εάν η Ε.Ε. θα προχωρήσει με μια νέα οπτική, ένα όραμα διεύρυνσης ή εάν «θα κλειστεί στο καβούκι της».

Σχετικά άρθρα