Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το παρασκήνιο της ευρωπαϊκής “σφαλιάρας” στον Ερντογάν – Σε απομόνωση η Τουρκία

Το παρασκήνιο της ευρωπαϊκής “σφαλιάρας” στον Ερντογάν – Σε απομόνωση η Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Μητρετώδης, Άγκυρα, Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Δημήτρης Κουκλατζής, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κύπρος, Μέγαρο Μαξίμου, Ντόναλντ Τουσκ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Σε επιβεβαίωση της μεγάλης διπλωματικής επιτυχίας της Συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας εξελίχθηκε η χθεσινή ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκφράζει την ικανοποίησή του και να επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Και τούτο, διότι παρά τη διπλωματική επικράτηση, είναι γνωστό πως η Άγκυρα βρίσκεται σε κατάσταση παροξυσμού, γεγονός που την καθιστά από αναξιόπιστη μέχρι και απρόβλεπτη.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης στη Βάρνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρούσε διαρκώς να πείσει τους συνομιλητές του να διαχωρίσουν τα ευρωτουρκικά από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, όπερ και δεν επετεύχθη.

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας πάντως τα μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν ηχηρά από τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, ωστόσο το μείζον ερώτημα είναι τι θα πράξει την επόμενη μέρα η Άγκυρα, τόσο στα ζητήματα των κλιμακούμενων παραβιάσεων σε Αιγαίο και Κύπρο, όσο και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, το οποίο έθεσαν εμφατικά επί 20 λεπτά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν έκρυβαν την ικανοποίηση της κυβέρνησης για όσα διημείφθησαν στην Βάρνα, καθώς το ηγετικό δίδυμο της Ε.Ε. μετέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ακριβώς όσα είχε αξιώσει ο πρωθυπουργός να μεταφερθούν, αλλά και με την έμφαση και την ένταση που ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έστειλαν πολλάκις το μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο ότι η διαδρομή… Άγκυρα-Βρυξέλλες περνά από την Αθήνα (αλλά και από την Λευκωσία) ενώ κράτησαν στην κορυφή της ευρωτουρκικής ατζέντας –πέραν του προσφυγικού, που αυτονοήτως ρίχνει βαριά τη σκιά του στις σχέσεις Βρυξελλών-Άγκυρας- όλα τα θέματα που αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της ελληνικής, αλλά και της κυπριακής πλευράς, ήτοι η υπόθεση της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, αλλά και η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους για όσα εμφανίστηκαν να λένε οι κκ. Τουσκ και Γιούνκερ κατά τις κοινές τους δηλώσεις με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για όσα έγιναν πίσω από τις κουίντες στη Βάρνα –καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι η ενημέρωση που έλαβε από την βουλγαρική πόλη το Μέγαρο Μαξίμου ήταν άμεση και… διασταυρωμένη.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασαν ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ζήτησαν χωρίς περιστροφές από τον τούρκο πρόεδρο να δώσει λύση αναφορικά με την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών –ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μάλιστα, αξίωσε να έχει τελειώσει η συγκεκριμένη κρίση ως το ορθόδοξο Πάσχα, ήτοι σε 1,5 εβδομάδα από σήμερα.

Κατά συνέπεια, ευλόγως χθες, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαπίστωναν ότι «για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης με τον τούρκο πρόεδρο επιτακτικά και με έμφαση το θέμα της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο αίτημα ως όρο εκ των ων ουκ άνευ για πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας και την βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις αξιώσεις των κκ. Γιούνκερ-Τουσκ, φέρεται να άφησε ανοιχτό ένα ενδεχόμενο για λύση, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί χρονικά.

Σχετικά άρθρα